Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Dominika11 07:19, 23 lut 2016

ale szlajecie, podgladam i kibicuję
Filemon24 08:28, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Filemon, bajek nie opowiadaj. Znasz ogród Any, przypomnę ci, że latem pisałaś u niej i o kolor czerwony, którego pozbyła się ze swojego ogrodu, jak napisałaś zrobiła się burza w szklance wody i sobie troszkę popisałyśmy wtedy

Nie lubię czerwonego koloru no i co z tego ( raczej się nie zdarza żeby ktoś wszystkie kolory lubił) ale ogólnie styl ogrodu mi się podoba....
Filemon24 08:32, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
A, podziałka ...
Powinnam narysować na kartce, zaplanowałam na kartce wcześniej ręcznie, w paincie podzieliłąm mniej więcej na sektory po 2 metry. Czyli twój wymiar 8,7 m - to 4 sektory i troszkę.
O kurczaki ...
Wiesz co, Ania, zaczęłam tak:

Oparłam się na twoim rysunku rzutu i to był błąd.
Zobacz, linie równoległe, u góry:
11,5 metra - czyli prawie 6 sektorów powinno być.
na dole - 9,3 metra powinno być, czyli mniej, niż 5 sektorów, a tak nie jest
Czyli twój plan nie był dobry. Musze wrócić do karki w kratkę. Ale proszę, upewnij się wymiarów, zanim to rozrysuję zwymiarowane ...
Teraz przeliczyłam jeszcze, ze skoro u góry ma być 11,5, na dole 9,3, a z boku 8,7 i jeśli to jest trapez prostokątny, to wzdłuż płotu musi być prawie 9. Więc się nie zgadza. I czy wzdłuż płotu zmieści ci się 6 - 7 serbów co 1,5 metra? Bo z wyliczeń powinno.

Zamiast wrzosowiska dałabym hortensje bobo - przemyśl to
Makao_J 09:00, 23 lut 2016

Aniu a powiedz mi, czy Ty jesteś gotowa na taką rewolucję czy może wolelibyście Ty i Twój eM poprawić tylko to co jest by było lepiej?

Może wystarczy poukładać to co już masz i ewentualnie coś dosadzić.

Wiem róż masz dużo ale może wzdłuż tego drugiego boku domu gdzie miała być wielka pergola da się coś tam na mniejszej pergoli ulokować.
Makao_J 09:20, 23 lut 2016

Ja Ci już mówiłam że takie nowoczesne ogrody mnie nie kręcą ale podobają.
I rysować lubię. A co gdybyś to wszystko wysypała żwirkiem (szarym kamieniem) i obsadziła tak

Te serby zrobią zaciszne miejsce i np. klony palmowe mogą dać radę.
anna_t 11:56, 23 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Podglądam

Iwonka jesteś niesamowita

zgadzam się, mój anioł stróż, od teraz nic już nie będzie takie samo
anna_t 12:00, 23 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Chcesz znać moje zdanie?

Każda propozycja od forumowicza pomaga w podjęciu decyzji. Jedna jest bardziej trafna inna mniej. Ale już wiesz że potrafią otworzyć oczy nawet te najbardziej kosmiczne. Przerabialiśmy to już wyznaczając ścieżkę do altany.

Jedyne gotowe projekty możesz dostać od Danusi bo to ona się na tym zna i od osób związanych z tą branżą.

Iwonka dała kilka fajnych "propozycji" np ta ścieżka przez rabatę myślę że jest świetna. Nie trzeba chodzić na około. Fajny jest pomysł z pergolą różaną przy domku gosp. bo ładnie go zasłoni.

Ale poza tym tu na tych 90m2 jest tyle roślin co ja zaplanowałam posadzić na swojej 140m2 rabacie.

zgadzam się z Tobą, Iwona dała zupelnie inne spojrzenie, zainspirowała. tak jak Ty z tyłem działki. i nawet jesli decyzja zapadnie jeszcze inna to istotne że zmieniłam kierunek na prawidłowy
rabata rzeczywiście ma dużo gatunków ale to chyba Ci się podoba? dla mnie to jest ten wyższy poziom w komponowaniu, ja jak połączę 4 to już jest sukces więcej moja głowa nie ogarnia
anna_t 12:02, 23 lut 2016

Filemon24 napisał(a)

Zamiast wrzosowiska dałabym hortensje bobo - przemyśl to

Bobo sa białe? napewno nawiązywało by to do hortek naprzeciwko
zobaczę
anna_t 12:06, 23 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Ja Ci już mówiłam że takie nowoczesne ogrody mnie nie kręcą ale podobają.
I rysować lubię. A co gdybyś to wszystko wysypała żwirkiem (szarym kamieniem) i obsadziła tak

Te serby zrobią zaciszne miejsce i np. klony palmowe mogą dać radę.

zupełnie inna wersja, taka luźniejsza. widziałaś wcześniej moją wersję, podobny tok myślenia tylko serby inaczej
od studni do frontu rabaty jest 7m
anna_t 12:10, 23 lut 2016

uzupełniam rysunek frontu polinki

Iwonka te płyty po lewej stronie nie mają jeszcze okreslonego wymiaru tzn ilosci bo wymiar to chyba 100x20
tak naprawdę to zależy jak będzie pasować, jest tam 7m od siatki do podjazdu. 2m zajmą powiedzmy serby, zostaje nam 5m.