Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 21:06, 22 lut 2016

eee_taam napisał(a)

wiedziałam że Iwonka zdolna i pomysłowa jest ...widzisz teraz co znaczy solidny projekt ....nie wiem jak ty się odwdzięczysz ...takie poświęcenie Iwonki ...sama nie sądziłam że to będzie tak rozbudowana i atrakcyjna rabata

z rozmnażaniem bukszpanów Iwonka ma racje ...sama też tak robiłam ...a i szczerze powiem nauczysz sie cierpliwośći

ja tym bardziej jestem w szoku, w życiu bym czegoś takiego nie stworzyła,w życiu!
bukszpan już po pomyśle polinki planowałam rozmnażać, już zagadałam nawet z Krys o materiał do rozmnażania
Iwk4 21:07, 22 lut 2016

anna_t napisał(a)
jutro sprawdzę jak wysoka jest ta studnia, tą opaskę dać na całą wysokość prawda?patrzę z eMem na projekt i mówi ze koło studni tak blisko nie urośnie bo tam beton jest wylany. wiec róże odpadają, sama skarpeta może być?

Justyna dobrze napisała, żeby jakby co zastąpić wyższym cisem. Możesz w środku wtedy wyżwirować i koniec.
Ale gdyby choć jedna róża się zmieściła, to zobacz u Makkasi po kilkunastu latach:
Bonica w roli głównej u Makkasi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3727-makowo-na-kociewiu?page=597

Albo zostawić obwódkę, studnię odmalować pod kolor elewacji - powtarzam się i postawić na studnię donicę z białymi begoniami, chyba, ze surfinie by tu dały radę
Cis też od razu nie będzie wielki, niestety. Ogród uczy nas cierpliwości
anna_t 21:23, 22 lut 2016

a co Ty na to ze tych serbów z tyłu nie bedzie?
Iwk4 21:27, 22 lut 2016

anna_t napisał(a)
wiesz bo myślę sobie tak. ten front naprzeciwko plan jest na;
1graby
2skarbety z bukszpanu
3hortki
4ewentualnie wysoka trawa np. gracek na plecy hortek - choć podobno i tak hortki przerosną gracka wiec nie wiem czy dawać
4 gatunki
a tutaj wychodzi nam..10 nie wchodząc w szczegóły, będzie ok?
jak zrobiłaś sobie tą podziałkę na metry na rysunku?tak na oko?

Aniu, ta rabata jest większa, trudno będzie zdecydować o 4 gatunkach, ale możnaby spróbować. Ale możesz też posłużyć się kluczem koloru:

Policzmy:
Rh - białe
bukszpan - powtórzenie
ML - biało - zielony
Gracilimus - powtórzenie
Dereń - biało - zielony
Róże ND i Bonica - powiedzmy, ze na pergole dasz same ND - blady róż, no, Bonica trochę bardziej idzie w róż ( z mojego ogródka): https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1046709/original.JPG
hosty - biało - zielone
Możesz powtórzyć graby, ale buki pasują do grabów.
Rób tak, jak ci w duszy gra Choć zobacz, że jeśli zdecydujesz się na krople czerwieni, to masz na obwódkach okien, pasuje do elewacji To taka kropka nad I Jak u Polinki: 3 kolory: biały, zielony, czerwony (red baron, berberysy kolumnowe)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/89/897873/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/90/900299/original.jpg

Wrzosowisko w wydaniu Danusi zobacz na tej stronie jest kilka ujęć:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=101
sadzisz plamami po kilka-kilkanaście sztuk z gatunku. Poproś Mirellę z Ogrodu Mirelli, aby ci pokazała fotki jej wrzosowiska - naprawę fajnie wyszło. Jedna zasada: wrzosy lubią kwaśny torf. Musisz wymieszać ziemię z torfem, jak do Rh. Można na przemian sadzić wrzosy i wrzośce
Wolałabym tam lawendę, ale lawenda potrzebuje sporo słońca, wiec odpada.
Jest też wątek o wrzosach. Jutro ci poszukam, jeśli się zdecydujesz na nie.

Idę dalej czytać

polinka 21:29, 22 lut 2016

Tak na szybko pozwolę sobie napisac kilka słów.
Czytam Was dziewczyny ale nie mam siły pisać...
Aniu z Łodzi do Wrocławia a nawet do mnie do Milicza nie masz aż tak daleko, jeśli tylko dysponujesz czasem i większym samochodem-nawet kombi, to mam świetny namiar na szkółkę bukszpanową. Pod Wrocławiem wielkie kule są po 12-15 zł albo jeszcze inny namiar w mojej okolicy buksy po 9-15 zł( ja z tych robiłam wypełnienie moich kostek bukszpanowych)-Renia też je ma to możesz zasięgnąć info o wielkości kulek i wtedy nie trzeba wydawać 300-400 zł. na jedną kostkę.

Plan Iwonki bardzo mi się podoba.
Iwonko czapki z głów.
Pozdrawiam dziewczyny

anna_t 21:44, 22 lut 2016

Iwona "posłużyć sie kluczek koloru" oczywiście nie wpadłabym na to czyli ok?
a powiedz mi ta ścieżka na środku ma na celu komunikację z tyłem czy to jakaś inna funkcja?bo ja chyba znowu tego nie kumam :/
i jeszcze jest jedna rzecz o ktorej wcześniej zapomniałam, mam nadzieję że nie bedziesz zła..tam jest delikatny spadek w stronę kanciapy, moje danicy sa na delikanej górce, to nie przeszkadza?poprostu te danicy za pierwszym bukiem byłyby trochę nizej..
Iwk4 21:47, 22 lut 2016

A, podziałka ...
Powinnam narysować na kartce, zaplanowałam na kartce wcześniej ręcznie, w paincie podzieliłąm mniej więcej na sektory po 2 metry. Czyli twój wymiar 8,7 m - to 4 sektory i troszkę.
O kurczaki ...
Wiesz co, Ania, zaczęłam tak:

Oparłam się na twoim rysunku rzutu i to był błąd.
Zobacz, linie równoległe, u góry:
11,5 metra - czyli prawie 6 sektorów powinno być.
na dole - 9,3 metra powinno być, czyli mniej, niż 5 sektorów, a tak nie jest
Czyli twój plan nie był dobry. Musze wrócić do karki w kratkę. Ale proszę, upewnij się wymiarów, zanim to rozrysuję zwymiarowane ...
Teraz przeliczyłam jeszcze, ze skoro u góry ma być 11,5, na dole 9,3, a z boku 8,7 i jeśli to jest trapez prostokątny, to wzdłuż płotu musi być prawie 9. Więc się nie zgadza. I czy wzdłuż płotu zmieści ci się 6 - 7 serbów co 1,5 metra? Bo z wyliczeń powinno.
Iwk4 21:56, 22 lut 2016

Aniu, na stronie 208 napisałam:
Po środku proponuję ścieżkę ze żwirku i płyt krawężnikowych położonych na płasko, albo płytek kwadratowych.
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388780282/
Może też być ścieżka z kostki, jak na podjeździe. Taki podział pozwoli dojść do roślin i przechadzać się, jak w ogrodzie, a nie tylko patrzeć z daleka.
Pewnie umknęło tak na szybko, jak się czyta. ja jeszcze też ci na wszystko nie odpowiedziałam.

Aniu, jutro będę na O po godz. 11. Bardzo cię proszę, do tego czasu zmierz mi jeszcze raz dokładnie ten trapez, muszę nanieść wersję drugą na dobre wymiary, bo tu nie pasuje. Wrzosowisko będzie mniejsze i dobrze.
Czyli wkoło studni ekran z cisa ...

No to teraz pytanie, co zamiast ekranu z cisa przed pergolą różaną dać, bo tego cisa będzie za dużo. Zostanie metrowy pasek ...

anna_t 22:05, 22 lut 2016

polinka napisał(a)
Tak na szybko pozwolę sobie napisac kilka słów.
Czytam Was dziewczyny ale nie mam siły pisać...
Aniu z Łodzi do Wrocławia a nawet do mnie do Milicza nie masz aż tak daleko, jeśli tylko dysponujesz czasem i większym samochodem-nawet kombi, to mam świetny namiar na szkółkę bukszpanową. Pod Wrocławiem wielkie kule są po 12-15 zł albo jeszcze inny namiar w mojej okolicy buksy po 9-15 zł( ja z tych robiłam wypełnienie moich kostek bukszpanowych)-Renia też je ma to możesz zasięgnąć info o wielkości kulek i wtedy nie trzeba wydawać 300-400 zł. na jedną kostkę.

Plan Iwonki bardzo mi się podoba.
Iwonko czapki z głów.
Pozdrawiam dziewczyny

Paulinko wiem ze moje dziewczyny tutaj z łódzkiego tez miały gdzieś tanie bukszpany chyba po 8zł, muszę dopytać Małgosi
ale dziękuje za info
tutaj plan "Twojego" frontu jutro zmierzę gdzie dokładnie umiejscowione jest wieko od szamba. oczywiście ja nie umiem jakoś tych proporcji zachować :/

powtarzam prośbę do Iwonki, jak zrobiła tą skale na rabacie?
Iwk4 22:09, 22 lut 2016

Aniu, przeczytaj wyżej