Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:09, 25 maj 2020

Do góry
Mariposa napisał(a)

Haniu, ale kanciki I znowu niedościgniony wzór
Ta zieleń majowa jest tak piękna, że nawet kwiaty chwilowo niepotrzebne.
Ta trawiasta obwódka z lewej to sesleria?

Kilka lat temu robienie kancików to była dla mnie magia. Pamiętam lekcje ich robienia, których na swoim wątku udzielała Marta-Finka. Denerwowałam się, że mi nie wychodzą. Teraz już wiem, że sekretem udanych kancików jest zwarta, dojrzała darń trawnika. To korzenie trawy utrzymują wyraźny kształt kantu. Kiedyś kanciki znikały po pierwszym koszeniu.
Na pierwszy rzut oka wydają się pracochłonne, ale to mylne stwierdzenie.O wiele łatwiej utrzymać estetyczne wykończenie trawnika w takiej naturalnej formie niż przy zastosowaniu utwardzeń. Wbrew pozorom w te różne kostki trawa i tak wrasta, a o wiele trudniej ją przycinać.

Ten fragment rabaty ma aż trzy obwódki. Na części rosną liliowce stella d'oro- wokół magnolii, jest kilka stip i ze dwie seslerie.Te dwie ostatnie maskują jagodnik.

Na tym zdjęciu widać w głębi te seslerie.

Szałwia pokazuje kolorki. I hakonka jakby ciut większa.

Ogród pod lasem 21:08, 25 maj 2020

Do góry
kwartet napisał(a)
Zamisujemy się na śmierć.A że talent mnie męczy to jeszcze

Ania, cudnie. Jak Cię talent męczy, to zapraszam do mnie Może wreszcie bym skończyła mój ogródeczek.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:01, 25 maj 2020

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie !
W ubiegłym roku zakupiłem dom z działką, na której dosypany został czarnoziem ok 15 cm, a następnie zasiana została trawa sportowa ( nie pamiętam mieszanki ) . W ubiegłym roku trawnik się zagęścił i był mocno nasycony zielenią. W tym roku z początkiem maja trawa została odsiana ( mieszanka samozagęszczająca substrala ). Świeża młoda trawka wschodzi super, natomiast martwi mnie wygląd trawy ubiegłorocznej. Źdźbła zrobiły się cienkie, niemal igiełki, nabierają czerwono - żółtego koloru i wyglądają zdecydowanie nieestetycznie. Czy ktoś z Państwa spotkał się z takim wyglądem trawnika? Jest to jakaś choroba? Czy może jakiś konkretny nawóz powinien poprawić kondycję trawy. Dodam jeszcze,że wczesną wiosną murawa była wertykulowana. Trawa załączona na zdjęciach wygląda tak tylko od strony mocno nasłonecznionej ogrodu. W miejscu gdzie jest więcej cienia, trawa jest w znacznie lepszej kondycji.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi !
Pozdrawiam serdecznie !
Rafał
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:51, 25 maj 2020

Do góry
Dzisiaj wyłamałam przekwitłe kwiaty białym rodkom. Zrobiłam ostatnie zdjęcie przed zabiegiem. Nowe listki będą miały lepsze warunki do wzrostu.
Kwitnienie zaczęła Nova Zembla, a Catharine von Toll dopiero pokazuje kolorek na pąkach. W sumie mam 5 rodków, z tego 3 na wyniesionej rabacie. Dwa dosadziłam w miejsce zlikwidowanego świerka kłującego.

Po ostatnich opadach rośliny bardzo zmężniały. Żadne sztuczne podlewanie nie zastąpi normalnego deszczu.

Parzydło Kneiffi będę musiała przenieść. Gałęzie rosnących nad nim drzew utrudniają spływ wody w kierunku ziemi. Potrzebuje też więcej miejsca na należyte wyeksponowanie swojej urody.

Kalina nana pierwszy raz będzie kwitła.

Choroby klonów, klon - Acer 20:47, 25 maj 2020

Do góry
Dzień dobry, pozwoliłem sobie napisać, bo znacie się Państwo na chorobach roślin. Mieszkam we wsi Klonówiec i z racji tego mam kilkanaście klonów. Niestety dwa z nich palmowy atropurpureum i blood good zaczęły chorować. Czy te objawy które są widoczne na zdjęciach eliminują te rośliny? Pierwszy 3 zdjęcia od góry to blood good - podsychają mu liście, ale delikatnie na jednej gałązce, reszta wydaje się zdrowa. Pozostałe zdjęcia to atropurpureum - po zimie obumarła jedna gałąź, ma dużo młodych pędów, ale niestety końcówki liści podsychają prawie na całym drzewie. Czy można jakoś ratować tego klona, czy jednak jest to dyskwalifikująca chorba grzybiczna? Dodam, że klony rosna kilkanascie metrów od siebie. Rozumiem, że jeśli to werticilioza o czym chyba świadczą ostatnie zdjęcia to muszę usunąć tego klonika? Na działce mam jeszcze inne klony? Stąd moje obawy. Trochę się jeszcze łudzę i czekam na wyrok fachowców Pozdrawiam
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 20:38, 25 maj 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Jak masz dęba, to faktycznie szkoda mieszać. Ale fotki szersze możesz pokazać?

Helen ta fotka to rabata za domem ,tam dość wąsko mogę tylko zrobić zdjęcie z boku nie mam jak ogarnąć jej przodem i tu rośnie klon a za nim śliwa wiśniowa

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:34, 25 maj 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Też uwielbiam irysy syberyjskie. Mam wprawdzie tylko dwie odmiany, ale dzielę je i wciskam gdzie tylko pasują Są bardzo uniwersalne.

U mnie rośnie tylko jakiś NN. Wciąż go dzielę, rozdaję, a on wciąż jest żywotny. Na wielu rabatach był świetną zapchajdziura, kiedy trzeba było czekać na podrośnięcie tych właściwych roślin. Utykałam go na garażowej, na studziennej, a nawet tam, gdzie teraz jest nieformowany żywopłot. Był wyższy niż sadzone tam krzewy. Teraz rośnie, gdzieś tam w czeluściach, ale ja już go nie widzę.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:29, 25 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Łan kuklików cudowny
Ja brunerom po przekwitnięciu wycinam kwiatostan, a ty?

Kilka dni temu były rozważania na temat cięcia brunnery. Pewnie ja ciachnę, ale jeszcze chcę się nacieszyć tymi błękitnymi drobiazgami.

Robią teraz tło dla innych roślin.

Naparstnice z pewnością wytnę zaraz po kwitnieniu. Bardzo się wysiewają.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:18, 25 maj 2020

Do góry
A_gawa napisał(a)
Jestem jedną z tych cichych wielbicielek Twojego talentu, jedną z tych, które uczysz i uświadamiasz, poszerzasz horyzonty, każesz patrzeć dalej i głębiej, każesz nie przestawać w staraniach, cierpliwości i pracy.

Zostawiam dla Ciebie wiersz Katarzyny Łatki, żebyś na nowo sobie przypomniała, że dla wielu z nas Jesteś jedyna w swoim rodzaju.

Dziękuję bzami

Malutki pod lasem 20:17, 25 maj 2020

Do góry
Potrzebuję rady, chcę sobie kupić roślinkę... wiem, wiem miałam najpierw posadzić to co mam w doniczkach, do tego ostatnio sporo kupiłam i narzekałam, że nie mam gdzie wsadzić, ale teraz to świadomy (chyba ) wybór i mam miejsce

Otóż jak siedzę sobie w jadalni przy kompie na tej zdalnej pracy i patrzę przez okno tarasowe, to pasowałoby coś wsadzić przy drewutni, garażu. Kiedyś to moejsce trochę się ukryje żywopłotem cisowym i doorenbosami, ale przecież roślin nigdy za wiele, nie? No a, że tam mało miejsca jak to u mnie, to pomyśłałam o czymś wąskim. W przeciwieństwie do Johanki nie musi być zielone, w sumie to nawet fajnie jakby nie było... I tym sposobem wpadłam na bez Black Tower? To to miejsce

I teraz pytanie? Czy może być?
A może jednak coś zielonego, ale musi być wąskie
Kiedyś w przyszłości będzie ścieżka z obrzeży pociągnięta pod garaż i pod drewutnię, tylko tam ma być w kamieniu, ma nie być tego pseudo-trawnika
Co???
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 20:17, 25 maj 2020

Do góry
Dalej mam Śliwe wiśniowa to dobrze bo przesadziłabym ją na drugą część ogrodu gdzie mam już jedną ,ale ta jest znowu wysoko szczepiona

Misz masz totalny fotka z jesieni

Ania -Spełnione marzenie 20:12, 25 maj 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
W tym roku
Dostanę od przyrody peonie
Wszystkie są takie piękne krzaczki .
Ale u mnie są zawsze po Bożym Ciele
A co dziwne jeśli święto jest później
To peonie też zakwitną później hihihi
Boją się chyba żeby nie trafiły do kościoła
( U mnie na wsi panie zbierają kwiaty do strojenia ołtarzy)

Ale masz piękny szpaler zapączkowanych piwoni A jaki kolor? Pozdrawiam
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 20:10, 25 maj 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Bożenko
podglądam stale jak działasz ,ale wiesz ,że nie umiem doradzać ….

powiem Ci ,że ten brąz mi tu u Ciebie pasuje -fajnie wygląda razem z płotem

Miłej Niedzieli

Madziu z tym brązem to się muszę chyba polubić ale spoko ,jakoś daję rady
Zmiany idą powoli do przodu rozmyślam nad ujednoliceniem nasadzeń drzew
Ale jak to mam zrobić ?
Jak dosadzić teraz takiego samego klona ,skoro mój już dość duży a poza tym jest nisko szczepiony

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:08, 25 maj 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Ocet z wodą? Czekam na efekty

Sasanki puchatki

Do oprysku propionianem wapnia też dodaje się octu. Wygląda na to, że to uniwersalna substancja.
Sasanki są piękne, ale teraz nastał czas irysów syberyjskich.
Jedna z moich ulubionych roślin.Co roku na nie czekam.Bródkowych zostało niewiele. Brakuje już na nie miejsca. Zbyt krótko kwitną.

Sezon 2017 u Hanusi 20:07, 25 maj 2020

Do góry
Basiu, Izabelko, dziękuję za odwiedziny, czas na nie jest niesprzyjający. Ogrodowe prace spiętrzone z uwagi na pogodowe zawirowania. Nie ma kiedy oglądać swoich ogrodowych pieszczoszków.

Będąc w ogrodzie muszę przejść się alejkami i kilka pstryków bzom zrobić. Bo moje maleństwo jeszcze za wiele do pokazu nie ma/2 kwiatostany zaledwie/ ierwiosnki za to jeszcze kwitną.
Zieleń, drewno i antracyt 20:06, 25 maj 2020

Do góry
U rodziców w ogrodzie znalazłam lilaka pasującego do Krasawicy
Podobno na starych ogródkach działkowych będą mieli jego sadzonkę dla mnie
Jak gdzieś wypatrzę do tego Katherine Havemeyer to uzyskam efekt o który mi chodziło

Kiedy robiłam zdjęcia jego gałązki przy Krasawicy, to kolor w ogóle nie odzwierciedla tego co na żywo. Trochę lepiej było jak przyłożyłam ją do Ottawskiego.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:02, 25 maj 2020

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:00, 25 maj 2020

Do góry
Po deszczu wszystko cudnie odżywa
Ogród pod lasem 20:00, 25 maj 2020

Do góry
i jeszcze

Ogród pod lasem 19:59, 25 maj 2020

Do góry
Zamisujemy się na śmierć.A że talent mnie męczy to jeszcze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies