Na szerokich kadrach chwastów nie widać
Pada u nas cały dzień i nic nie da zrobić w ogrodzie. Po nocnej burzy mokro na rabatach bardzo. Tylko chwaściska cieszą się tym stanem rzeczy.
Jak tak dalej będzie to nas zjedzą choróbska grzybowe. Marnie to widzę
Zaglądam piękny duzy ogród.
Od początku nie miałam ślimaków tzw gołych oprocz tych w skorupkach które są nie groźne. W tym roku musiałam przynieść z jakąś roślina i znalazłam 6 szt gołych ale mniejszych ok 3 cm. Liście pogryzione.
Piękna hortensja pnąca piszesz że w tym roku tak kwitnie widocznie dojrzała na tyle że kwitnie ladnie. Kwitnąca pnąca to moje marzenie. Mam już 4 sezon w tym roku ma 4 kwiaty więc coś drgnelo mam nadzieję, że przyszły rok będzie obfitszy w kwiaty. Jest oparta o sosnę i sie po niej pnie na drugą pędy puszcza. Nawet bez kwiatów jest bardzo dekoracyjna.
Też lubię naparstnice są piękne zasiadłam może w przyszłym roku będą kwitły
Witaj Elu
Cieszę się że zajrzałaś do mojego ogrodu.
Ogród nie jest wcale duży bo cała działka to tylko 1000 m, a jak odejdzie dom, podjazd i ścieżki komunikacyjne to niewiele na ogród zostaje. To zdjęcie z dalekiej perspektywy pewnie tak powiekszyło mój ogród.
Moja hortensja pnąca rośnie u mnie już 6 lat, a sadzonka posadzona prawie bez korzeni bo to oderwany kawałek od bratowej z ogródka. Kwitła już wcześniej, ale dopiero w tym roku jest wyjątkowo piękna i wiosenne przymrozki jej nie uszkodziły. Jak Twoja zakwitła już w tym roku to w przyszłym roku pokaże na co ją stać i będziesz cieszyła się burzą kwiatów. Moja rośnie w słońcu i czasami w upalne lato przypala jej listki, ale i tak ją lubię
Naparstnice mam w ogrodzie prawie od początku jego powstania i rosną tam gdzie się przypadkowo wysiały bo wtedy są najdorodniejsze. Nadmiar siewek rozdaję znajomym lub sąsiadom albo po prost wyrzucam na kompost.
Jak swoje posiałaś w tym roku to za rok będą kwitły.
Pozdrawiam
Jest bardzo mokro Jolu. Część róż dokładnie otrzepało z kwiatów, a na rabaty wejść się za bardzo nie da żeby pielić. Najbardziej z tej wilgoci cieszą się chwaściory.