Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Gosiek33 15:13, 20 cze 2020

Wzdycham to tych szerokich kadrów.
JoannA 17:40, 20 cze 2020

Gosiek33 napisał(a)
Wzdycham to tych szerokich kadrów.

Na szerokich kadrach chwastów nie widać
Pada u nas cały dzień i nic nie da zrobić w ogrodzie. Po nocnej burzy mokro na rabatach bardzo. Tylko chwaściska cieszą się tym stanem rzeczy.
Jak tak dalej będzie to nas zjedzą choróbska grzybowe. Marnie to widzę
ElzbietaFranka 23:38, 20 cze 2020

JoannA napisał(a)

Zbieraj te ślimaki bo Ci wszystkie rośliny zjedzą w ogrodzie.
Może jakieś deseczki porozkładaj to on tam się schronią i łatwiej je zebrać.
U mnie tylko te w skorupkach a one raczej większych szkód nie czynią. Wyrzucam je na nieużytkowaną działkę obok.

Witam Joanna

Zaglądam piękny duzy ogród.
Od początku nie miałam ślimaków tzw gołych oprocz tych w skorupkach które są nie groźne. W tym roku musiałam przynieść z jakąś roślina i znalazłam 6 szt gołych ale mniejszych ok 3 cm. Liście pogryzione.

Piękna hortensja pnąca piszesz że w tym roku tak kwitnie widocznie dojrzała na tyle że kwitnie ladnie. Kwitnąca pnąca to moje marzenie. Mam już 4 sezon w tym roku ma 4 kwiaty więc coś drgnelo mam nadzieję, że przyszły rok będzie obfitszy w kwiaty. Jest oparta o sosnę i sie po niej pnie na drugą pędy puszcza. Nawet bez kwiatów jest bardzo dekoracyjna.

Też lubię naparstnice są piękne zasiadłam może w przyszłym roku będą kwitły

Pozdrawiam

Makao_J 12:03, 21 cze 2020

Faktycznie gąszcz masz. Doskonale.
JoannA 18:47, 22 cze 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Joanna

Zaglądam piękny duzy ogród.
Od początku nie miałam ślimaków tzw gołych oprocz tych w skorupkach które są nie groźne. W tym roku musiałam przynieść z jakąś roślina i znalazłam 6 szt gołych ale mniejszych ok 3 cm. Liście pogryzione.

Piękna hortensja pnąca piszesz że w tym roku tak kwitnie widocznie dojrzała na tyle że kwitnie ladnie. Kwitnąca pnąca to moje marzenie. Mam już 4 sezon w tym roku ma 4 kwiaty więc coś drgnelo mam nadzieję, że przyszły rok będzie obfitszy w kwiaty. Jest oparta o sosnę i sie po niej pnie na drugą pędy puszcza. Nawet bez kwiatów jest bardzo dekoracyjna.

Też lubię naparstnice są piękne zasiadłam może w przyszłym roku będą kwitły

Pozdrawiam

Witaj Elu
Cieszę się że zajrzałaś do mojego ogrodu.
Ogród nie jest wcale duży bo cała działka to tylko 1000 m, a jak odejdzie dom, podjazd i ścieżki komunikacyjne to niewiele na ogród zostaje. To zdjęcie z dalekiej perspektywy pewnie tak powiekszyło mój ogród.
Moja hortensja pnąca rośnie u mnie już 6 lat, a sadzonka posadzona prawie bez korzeni bo to oderwany kawałek od bratowej z ogródka. Kwitła już wcześniej, ale dopiero w tym roku jest wyjątkowo piękna i wiosenne przymrozki jej nie uszkodziły. Jak Twoja zakwitła już w tym roku to w przyszłym roku pokaże na co ją stać i będziesz cieszyła się burzą kwiatów. Moja rośnie w słońcu i czasami w upalne lato przypala jej listki, ale i tak ją lubię
Naparstnice mam w ogrodzie prawie od początku jego powstania i rosną tam gdzie się przypadkowo wysiały bo wtedy są najdorodniejsze. Nadmiar siewek rozdaję znajomym lub sąsiadom albo po prost wyrzucam na kompost.
Jak swoje posiałaś w tym roku to za rok będą kwitły.
Pozdrawiam
JoannA 18:49, 22 cze 2020

Makao_J napisał(a)
Faktycznie gąszcz masz. Doskonale.

Po ostatnich ulewach to w takim gąszczu grzybki będą się miały znakomicie.
U Ciebie też tak pada?
JoannA 22:06, 23 cze 2020

jolanka 22:18, 23 cze 2020

Widzę, że wilgoci nie brakuje
Różom to nie przeszkadza pod warunkiem, że szybko wyschną. Piekne
JoannA 22:22, 23 cze 2020

Jest bardzo mokro Jolu. Część róż dokładnie otrzepało z kwiatów, a na rabaty wejść się za bardzo nie da żeby pielić. Najbardziej z tej wilgoci cieszą się chwaściory.
Mirka 22:29, 23 cze 2020

JoannA napisał(a)

Piękne róże masz Joasiu W moim ogrodzie jeszcze ich nie ma. Nie no mamRosa Rugosa 2