Elu Molinia Variegata i mnie się podoba U Ewy super rośnie to i u ciebie będzie fajnie.
Zobacz u mnie Werbena w rozplenicach rośnie.W plecach są serby.W sobotę cykne z serbami fotkę.
Kreciki w tym roku w bardzo duzym natarciu duzo robactwa. Moj eM zbiera kopce co chwila i zostawia dziury otwarte bo krecik musi miec powietrze. Jak zasypiesz dziure to zrobi kopiec obok. Tak ma swoje kanaly i chodzi po tych kanalach jak zostana zasypane drazy inne.
Wyprobowalismy juz prawie wszystkie sztuczki walczac z nimi, ale to walka z wiatrakami. Nawet ostatnio znalazl sie nad siatka w trawie wykopal dwa metry tunelu i zrobil kopiec.
Basiu zapomnialam o czym mialam dac znac. Pokaz to proso ktore kupilas.
U mnie proso tak wyroslo, ze sie przewraca. Wczoraj kolejna ulewa dala do wiwatu nie trzeba podlewac.
To ty rolniczko masz takie paznokcie kolorowe i grzebiesz w ziemi?
Ja chyba nigdy sie takich nie bede miala.
Pomidorki dorodne i pewnie smaczne. Mam kilka krzakow tych malenki traktujemy je jak owoce bardzo smaczne slodkie.
Witam i ja. Cala polska piekna tylko trzeba to postrzegac, ale sa zakatki w kraju gdzie jest cudownie. Slowackie Tatry bardzo piekne. Bylam kilka lat temu w Smokowcu. Zeby nie ta droga do Zakopanego jezdzilabym czesto, ale korki przerazaja. PKP to tragedia.
Wracajac do ogrodka maly, piekny i zadbany. Domeczek jak z bajki Disneya.
Wyobraz sobie, ze mam ok. 9 razy wiekszy areał. Mozliwosci wieksze ale pracy nie do przerobienia.
Oj Jola wszystko sprzyja. Wiosna nawozone, podlewane to co i wiecej trzeba. Jest tyle pieknych traw, ze glowa boli ale gdzie to sadzic zatyrac sie mozna pozniej jak bedzie tego towaru za duzo.
Nie rozsadzane od poczatku, ale wiosna juz trzeba bedzie podzielic bo sie granice zacieraja.
Dzieki Mirka pisze na telefonie i takie byki wychodza. Ale domyslilas sie o co mi chodzi. Fota z szmaragdami znjeksztalca teren. Pierwszy swierk ten obskubany bedzie przesadzony, drugi zostanie jest bardzo cennym nabytkiem, wyzszy bardzo ladnie wyglada.
Chyba tez wybiore molinie, jeszcse popatrze i zastanowie sie co tam zrobic ciekawego.
Elu moja pierwsza myśl jak spojrzałam na zdjęcie to wywalić te świerki i dopiero planować nasadzenia pod Szmaragdami?Sorki za szczerość. O trawach napisała u siebie.☺
Witsm Mirka, czy u ciebie dxisiaj polalo bo u mnie bardzo dobrze.
Sprawunek bardzo dobry, juz dawno powinnas miec cos takiego. Ja mam elektryczny juz mi nie potrzebny, i lezy na strychu. Wszystkie 70 procent trawnika zrobilam dzieki glebogryzarce. Teraz sa wypozyczalnie a wtedy jeszcze nie bylo.
Spalinowy byl drogi i pozniej jak dla mnie by sie nie prxydsl.
Mirka chcialam sie ciebie zapytac jako znawczyni od traw. Chce posadzic na tle tui szmaragd rrawy bardzo mi sie podobaja trzcinniki lub molinia variagata. Szpaler gdzies ok 10 m. Widzialam u Bacowej te molinie przemieszane z werbena bardzo mi sie to podoba. Mam pytanie czy masz te trawy i ktora bys wybrala do takiej kompozycji z werbena.
Chodzi mi o kontrast ladny, myslalam o hortach ale werbena nie zabardzo pasuje bede mogla jeszcze tam posadzic tulipany i jakies wiosenne nizsze kwisty.
Wstawie na moj watek szmaragdy. Chce rzbate zrobic ok 1 m szerokosc.
Napisz jeszcze jak te trawy sie rozrastaja.
W tej kepie sa trzy trawy - roxplenica, zebrinus i proso. Najpierw byla posadzona zebrinus dwa sezony, w trzecim dlugo nie wyrastala i myslalam ze zmarzla i wsadzilam rozplenice nie dala znaku zycia przez sezon i w zeszlym roku wyrosl jeden badyl w tym roku kilka i na dodatek w tej samej kepie wyroslo proso widocznie sie wysialo.
No proszę, a u mnie odwrotnie, jak na razie róże dosyć słabo zbierają się do ponownego kwitnienia. Aż zła jestem, po przyjeździe wczoraj pkdlałam jeszcze magiczna siłą, może to cos da Podejrzewam, ze jednak te deszcze wypłukuja u mnie szybciej składniki pokarmowe, powinna była pomyśleć o tym wczesniej,
Celu, tak, Pashmina się nie oczyszcza ale ma tak dużo kwiatów, ze te suchmelce naprawdę nie przeszkadzaja. Trochę obrywam jak widzę za dużo ale jest ok. Kupuje, będziesz zadowolona na 100%
Czarne koła to ścinki - odpady szerokich plastikowych rur
Pergola kupiona w internecie(zpd Marczak), gabiony też, jako odpady i sami je składaliśmy
Pnącza na pergoli pną się po linie idealnie, na razie nie agresywnie raczej powoli
Ewa zobacz na moim wątku odpisałam na temat moich traw.
To jest rozplenica a zebrinus byl poprzednio przez sezon nie dawal oznak zycia i do dolka wsadxilsm roxplenice. Teraz mam w tym samym dolku rozplenice, zebrinus i proso czerwone kture sie wysislo -3 w jednym m