Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 18:13, 13 wrz 2017

Kasiu byłam odnośnie Cisow napisze później jak usiadę do komp stacjonarnego. Telefon to nie pisanie
ElzbietaFranka 19:41, 13 wrz 2017

W załączeniu jeszcze raz cisy wyraźniejsze foty z aparatu, wczoraj telefon i brak słońca.

Byłam u ogrodnika i tak mi powiedzieli, ze są tylko dwa rodzaje cisów pośrednich warte polecenia na żywopłot "hilli" i "hicksii i prawdopodobnie ten zdjęciach to "hilli". Sadzony 3 szt. na metr.
Ten na fotach też jest tak sadzony co 30 cm.

Kasiu ale to kasiasta impreza z zakupem tych cisów. Cholera jakie one drogie, takie dupciusie malutkie po 30 dyszki.

Na koniec obok następny klomb trawiasto amarantowy. Wiosną rosną tulipany, narcyze, mnóstwo krokusów, szafirków.

Dorota123 21:43, 13 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Przy oczku

Pomysł z przebudową stodoły bardzo ciekawy, u nas na wsi dużo jest nie wykorzystanych stodół, ale nikt na taki genialny pomysł nie wpadł.
Twoja rabata trawiasta baaardzo mi się podoba. Mam podobnego miskanta, ale mój ma beżowe pióropusze. Twój zdecydowanie ładniejszy.
ElzbietaFranka 23:01, 13 wrz 2017

Dorota123 napisał(a)

Pomysł z przebudową stodoły bardzo ciekawy, u nas na wsi dużo jest nie wykorzystanych stodół, ale nikt na taki genialny pomysł nie wpadł.
Twoja rabata trawiasta baaardzo mi się podoba. Mam podobnego miskanta, ale mój ma beżowe pióropusze. Twój zdecydowanie ładniejszy.

Dorotka stodoła z dwoma wjazdami dwoma gumnami czyli 4-ma sąsiekami. Kiedyś gospodarstwo było duże jak mama z tatą gospodarzyli. Po śmierci nastąpił podział siostra która tam została wynajęła pole i stodoła została. Od 4 lat następuje przebudowa stodoły, bo szkoda rozwalić. Ściany dobre, dach też z tej strony są dwa duże pokoje i kuchnia, nie mówiąc o różnych spiżarniach.
Zresztą na zachodzie szczególnie w Anglii jest bum na przebudowę stodół jak oglądam "DoMo" to też bym chciała coś takiego mieć.

Bluszcz na ścianach uwielbiam, bardzo lubię ten trójklapowy ale u mnie marznie i znowu odbija więc nie ma mowy o sadzeniu.

Trawa czym starsza ma ciemniejsze pióropusze tak mi się wydaje. W tym roku wyjatkowo fioletowa wydaje mi się, że dużo deszczu robi swoje.
Kindzia 10:11, 14 wrz 2017

Czytałam trochę o cisach i na żywopłoty nie polecają Hilli, za wąsko rośnie. Hicksi jak najbardziej i ten zwykły cis, pospolity, też jest polecany.
Ten żywopłot, który pokazujesz jest elegancki, chętnie bym go przeniosła do siebie
No właśnie...cena. Dlatego szukam, bo tam mam 4 metry do obsadzenia, czyli muszę mieć 12-13 sztuk. Jutro jadę zobaczyć znalezione źródełko cisowe. Jeszcze mam jeden namiar na taxus baccata, ale to dopiero pod koniec września mam się dowiadywać.

Dziękuję Ci Elu
ElzbietaFranka 12:27, 14 wrz 2017

Kasiu nie ma sprawy. Chodze codziennie na spacery wiec zerkam na roslinnosc ktora rosnie. Lubie radzic i dzielic sie wiadomosciami.

Na razie nie pada, ale chmurzyska plyna po niebie. Ochedorze chalupe troche i znowu wychodze taka codziennosc.
SlonecznyOgrod 12:35, 14 wrz 2017

Bluszcz pasuje na takich murach, wygląda to fajnie.

No właśnie widzę , ze rozplenice mają takie ciemne kwiatostany u Ciebie,a to mówisz ,że z czasem ciemnieją.
Kwitną Ci obficie.
ElzbietaFranka 12:54, 14 wrz 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)
Bluszcz pasuje na takich murach, wygląda to fajnie.

No właśnie widzę , ze rozplenice mają takie ciemne kwiatostany u Ciebie,a to mówisz ,że z czasem ciemnieją.
Kwitną Ci obficie.

Daria nawet u czlowieka na starosc skora ciemnieje i wiotczeje.

Ale na powaznie. Ta rozplenica ma 4 lata. Jak wypuszcza swoje kotki to sa rozowe a potem ciemnieja.
Na starosc ciemnieja tez kicki wszystkim trawom.

Daria troche je podsypalam nawozem na wiosne nie potrzebnie rosna za bardzo kickow bardzo duzo.
danuta_szwajcer 13:52, 14 wrz 2017

Piekne masz te rozplenice, u mnie te duze mało mają tych kontków, te niskie tak. Moze to brak wody? A te cisy Elu nie sa posadzone po dwa na szerokosc tez?? Tak mi z tego zdjecia wyglada. Juz dałam opis u siebie dla Kasi, moje maja przyrosty 29cm bo zmierzyłamPozdrawiam
ElzbietaFranka 22:52, 15 wrz 2017

Obok na lace chyba kanie.

to dzisiejsze prawdziwki z działki