Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 18:02, 24 maj 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Madziu po radę klonową przyszłam
Wymyśliłam sobie, że muszę sobie otulić mój nowy placyk. I na górce, gdzie mój M będzie skarpę rozbudowywał posadzę sobie klona albo jakieś inne ażurowe, nieregularne drzewko.
W tle rosną brzozy doorenboos, więc to powinno być coś niższego.

No i oczywiście coś zielonego... ale wszędzie czytam, że zielone klony to do cienia, a u mnie patelnia.
Masz jakiś pomysł ?

Asiu wiesz ,że ja niepokorna jestem sadzę tam ,gdzie mi pasuje ,więc ciężko mi jest doradzić …..może podpytaj Aganię ,albo Jana -oni są większymi znawcami tematu ….

cieszę się ,że chcesz wprowadzić kolejny gatunek do ogrodu

mam takiego klona zielonego i jego faktycznie strasznie przypalało na skalniaku -przesadziłam go i widzę ,że dużo bardziej mu miejscówka spasowała-rośnie na zachodniej rabacie z brzozami i jarząbami

za to dissectum u mnie daje radę na słońcu
-co prawda teraz go przesadzałam ,ale wcześniej był na skalniaku i dawał radę

i ten od Moni też daje radę -tylko nie znam jego nazwy

ten też ma lekki półcień i jest osłonięty domem

Buziaki

Gożdzikowa - wiejski ogród 18:01, 24 maj 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Pocieszkę zostawiam w postaci deszczu. Basiu, co ma być, to będzie czy chcemy czy nie. A zawsze trzeba mieć nadzieję, że rośliny w jakiś sposób się odbudują.
Ciesz się tym co aktualnie pięknie rośnie. Miłego weekendu.

Haniu u nas tez popadało dziś w nocy,taki deszcz po przymrozkach to jak balsam.Zeby jeszcze troche cieplej było,wieje i zimno jak wszyscy diabli

fotki ze spaceru

Zieleń, drewno i antracyt 17:50, 24 maj 2020

Do góry
Dwa dni poza domem a po powrocie tyle nowych pąków i do tego ślady po sporym deszczu
Hortensja pnąca pootwierała pierwsze pojedyńcze kwiatki, a ta ma pierwszy pąk

Z trzech ostatecznie prezimowały dwie, jedna powolutku też się już do kwitnienia zbiera.

Fioletowe powoli kończą, za chwilę zastąpią je kolejne.

Jak wyjeżdżałam to były jeszcze kły.

Niestety po powrocie odkryliśmy, że po drugiej stronie drogi, prawie naprzeciwko nowej części ogrodzono kolejną działkę. Od sierpnia zaczynają się budowy z dwóch stron, a tu jeszcze to... Musimy szybko żywopłot sadzić. A jeszcze dwa lata temu, po hotyzont mieliśmy tu jedynie pola z widokiem na las.
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:47, 24 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Oj, taki przymrozek mocny?

Nowy ogród zapowiada się bardzo dobrze Tuje urosną to będzie lepiej, zaciszniej.

Dziękuję Ewo ..Twoje słowa to miód na moją duszę

Kupilam takie róże ,jak sie nie sprawdzą to kupie na wiosnę drugie a te pójda za płot No niestety teraz to już nie ma wyboru,co bardziej chodliwe to wyprzedane

Ogród z wilkiem zamkn. 17:46, 24 maj 2020

Do góry
HannaR napisał(a)

Znalazłam w necie: Lagerstroemia. Kolejna śliczna roślina nie dla mnie . Internet potwierdził, że wrażliwiec.

Hania
ja zaryzykowałam i mam nadzieję ,że będzie żyć
dziękuję Ci za znalezienie nazwy -zapisuję sobie ,żebu zapamiętać

abiko napisał(a)

Która tak Ci ładnie zakwitnie
Mszyce im teraz już nie straszne nawet jak są. Ja raz opryskałam ekologicznie, nie pomogło, więc chodzę i sobie ściągam ręcznie jak mi się chce. Trudno, biedronki jeść muszą.. i ich dzieci..

Hmm z tymi komarami przy dużym chyba się nie zgodzę, ale ja dużego nie mamAle komarów też nie mam

Aga muszę do niej zajść i popatrzeć ,czy ma jeszcze kartkę ,bo oczywiście nie pamiętam -ale to któraś z pnących ….zapowiada się bardzo obiecująco
ja ostatnio strumieniem wody spłukałam całą mszycę ,ale wlazły spowrotem ….
wczoraj widziałam biedronki ,więc jest szansa ,że trochę pozjadają tego robactwa …

takie duże oczko ,to by mi się marzyło tu zamiast małego wąskiego trawnika ….może kiedyś …
Moja codzienność - ogród Oli 17:24, 24 maj 2020

Do góry
leon60 napisał(a)

co to za odmiana berberysów?
Ogród bez reguł 17:20, 24 maj 2020

Do góry
Ogród Nebel 17:15, 24 maj 2020

Do góry

Ogród bez reguł 17:13, 24 maj 2020

Do góry
Przelotne deszcze tudzież burze nad nami dziś przechodzą. Zimno i mokro... ale tej wody to nie za dużo...

Kielichowiec - ja się w nim zakochałam Jest cudny

Ogród Nebel 17:10, 24 maj 2020

Do góry
Żurawka bursztynowa już zaczyna kwitnąć.
Ogród Nebel 17:08, 24 maj 2020

Do góry
Bardzo podoba mi się zestawienie kolorów /żółty i fioletowy/. Na razie udaje mi się to tylko wiosną.

Moja codzienność - ogród Oli 17:01, 24 maj 2020

Do góry

Pozdrawiam
Moja codzienność - ogród Oli 17:00, 24 maj 2020

Do góry

Do góry

Do góry

Moja codzienność - ogród Oli 16:59, 24 maj 2020

Do góry

Moja codzienność - ogród Oli 16:59, 24 maj 2020

Do góry
Trochę maja

Ogród KasiWB - część II 16:51, 24 maj 2020

Do góry
an_tre napisał(a)
Kasiu niezłe widoki, piękny ogród

Dziękuję Aniu, miło mi, że Ci się podoba, ale to jeszcze nie to. Póki co ogród w ciągłej budowie ) może za 2-3 lata będzie już w miarę. Mały ogród ale roboty po pachy Trzeba też wszystko dobrze przemyśleć.
Pozdrawiam
Choroby trawnika 16:46, 24 maj 2020

Do góry
Witajcie.

Trawnik tydzień temu prezentował się tak:

Troszkę padało i aktualnie wygląda tak:

Trawnik nienawożony od 5 tygodni, co oczywiście już widać ale chyba nie tu jest problem.
Pojawiły się ciemniejsze miejsca, najpierw myślałem ze tam poszło więcej nawozu i dlatego jest ciemniejsza, jednak teraz w tych miejscach trawa ewidentnie zamiera. Robi się brązowa. Ciężko mi to ująć na zdjęciach z bliska o telefon przekłamuje barwy.

Ziemia była wzbogacana ziemią z łąki (czarna, tłusta), po wymieszaniu glebogryzarką była badana w laboratorium. Uzupełnione braki nawozowe, pH w okolicach 6,8, jedynie zasolenie było na granicy normy.

Trochę w ciemno wykonałem oprysk Amistarem. Ale może ktoś z fachowców widzi problem?

- Zasolenie raczej nie bo trawa miała się dobrze.
- Przenawożenie tez odpada bo trawnik nie widział nawozu od 5 tygodni.
- Trawa się trzyma, pędraki raczej jej nie podgryzają choć parę sztuk chrabąszczy majowych widywałem podczas zakładania trawnika.
- Ziemia jest dość tłusta ale przepuszczalna na tyle ze woda szybko się wchłania.

Pomóżcie, szkoda trawnika...taki był ładny...

Pozdrawiam Sławek
Ogród KasiWB - część II 16:43, 24 maj 2020

Do góry
A tu rabata wzdłuż całego garażu.
Żywopłot z cisa, hortensje i nisko hosty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies