Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:30, 05 cze 2020

Do góry
Ostatnia próba z ogórkami. Dwukrotnie siane do gruntu nie wykiełkowały

Problemy z tujami 14:28, 05 cze 2020

Do góry
Dodam,że ogrodzenie za nimi postawimy jesienią tego roku i tak jak pisałam wyżej, miała być kora teraz trzeba od nowa odchwaszczac i sypać dopiero korą ale nie wiem czy te tuje da się uratować,a czy już nie.
Aha dołączę zdjęcia pozostałych tuj które do tej pory czekają w swoich pojemnikach na wysadzenie. Wszystkie zostały zakupione w jednym czasie,od jednej osoby,wysyłka internetową, rośliny w pojeknikach nie kopane z gruntu (korzenie aż przerosły pojemniki).
Zauważyłam,że te które stoją z brzegu są również żółte za to te w środku pozostały zielone stąd moje podejrzenia o przemarznieciu lub nadmiarze wiatru,słońca i wahania temperatur
Ogródek warzywny na balkonie 14:27, 05 cze 2020

Do góry
Ciągle pada od wczorajszego popołudnia, nici z pryskania wywarem

Za to hortensje odwdzięczają się pięknymi kwiatami za dbanie o nie w marcu i kwietniu

Rosarium uetersen i new Dawn

Dlaczego moje tuje żółkną? 14:25, 05 cze 2020

Do góry
Dodam,że ogrodzenie za nimi postawimy jesienią tego roku i tak jak pisałam wyżej, miała być kora teraz trzeba od nowa odchwaszczac i sypać dopiero korą ale nie wiem czy te tuje da się uratować,a czy już nie.
A może do tego wszystkiego były źle nawadniane?
Podlewamy je co dwa trzy dni kiedy jest bardzo słonecznie,wieczorami, ewentualnie nie podlewamy jeśli wystąpiły deszcze.
Aha dołączę zdjęcia pozostałych tuj które do tej pory czekają w swoich pojemnikach na wysadzenie. Wszystkie zostały zakupione w jednym czasie,od jednej osoby,wysyłka internetową, rośliny w pojeknikach nie kopane z gruntu (korzenie aż przerosły pojemniki).
Zauważyłam,że te które stoją z brzegu są również żółte za to te w środku pozostały zielone stąd moje podejrzenia o przemarznieciu lub nadmiarze wiatru,słońca i wahania temperatur
.
Choroby klonów, klon - Acer 14:23, 05 cze 2020

Do góry
To i ja się dołączę. Mój piękny klon palmowy marnieje i po przeczytaniu tego wątku niestety dalej nie jestem pewna, co się dzieje. Bardzo proszę o pomoc.
Dlaczego moje tuje żółkną? 14:17, 05 cze 2020

Do góry
Witam,
Moje małe tuje również są żółte,w sumie teraz żółto pomarańczowe...
W marcu tego roku posadzilam ok. 250 sztuk malutkich tuj brabant.
( Wiem,lepiej było by zakupić większe ale budżet niestety mi na to nie pozwolił.)
Niestety wtym roku pogoda tak nam nie sprzyjała,że po ciepłej,bezśnieżnej zimie przyszedł bardzo ciepły marzec,który w pare dni po moim wysadzeniu roślin zamienił sie w bardzo zimny marzec i temperatury skaczące od plus 27 do nawet minus 10 w nocy. I tak oto w pare dni po posadzeniu brabantow spadlo w nocy do -10, pozniej zmiany temperatury byly tak ogromne ,ze poprzemarzala mi prawie połowa roslin w ogrodzie ,a w tym podejrzewam moje tuje.
Od strony ogrodu zrobily sie żółte zato druga strona pozostala ładnie zielona. Dodam,ze próbuje założyć ogród na dawnym polu ornym, w sąsiedztwie same jeszcze nie zagospodarowane przez innych właścicieli nowych domów "pola" więc wiatr u mnie szaleje w najleosze. Słońce przez cały dzień,zero cienia.
Proszę mi powiedzieć czy to może być faktycznie ta przyczyna? Czy tuje przemarzly i nie ma juz co ratować? Chwilami miałam wrażenie że odrobine więcej mają zieleni ale przyszedł znowu maj i znowu temperatury minusowe i na tą chwilę brabanty zamiast zielone są żółto pomarańczowe...
Zadnej foli nie ma i nie będzie, miała być kora ale w związku z wybuchem pandemi wszystko sie nam poprzesuwalo w czasie, nie wiem tylko czy od nowa odchwaszczac i dawać tą korę i ratować te tuje,a czy nastawiac sie na ponowny zakup i sadzenie... czy ktoś mógłby zerknąć i coś poradzić? Czy to rzeczywiscie przymrozki zrobiły? Nadal łudze sie,ze moje mlode roślinki zamieniły tylko chwilowo kolor na zimowy,zrobi sie cieplej to się wreszcie zazielenią.
Anna i Ogród 14:16, 05 cze 2020

Do góry
Powojnik Jan Paweł II zakwitł. Nie mogę zawsze trafić w wysokość cięcia ale w tym roku o dziwo chyba trafiłam bo jest wyższy niż zwykle i ma sporo pąków na nowych pędach

Zaczyna tłoczyć bodziszek Karmina - rośnie w pełnym słońcu.
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 14:12, 05 cze 2020

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Dorotko, dziękuję za odwiedziny u mnie w wątku

Przebudowa domu, to był kawał innej historii, dlatego należał jej się osobny wątek na forum budowlanym Znalazłam stare zdjęcie domu i mniej więcej nowe, zrobione z tej samej perspektywy. Stary taras domu został "wciągnięty" do domu, zabudowany (stał się przeszklonym salonem) i nadbudowany pokojami.
Zdjęć ze starego ogrodu poszukam i sama chętnie porównam zmiany

łała...ale mega przemiana...pięknie

efekty waszej pracy spektakularne...zostaję i będę podglądać dalej
Anna i Ogród 14:12, 05 cze 2020

Do góry
Dorobiłam się w końcu bardzo ważnych produktów

i kompostownik

Długo zastanawiałam się nad tym czy drewniany czy plastikowy kompostownik ale w końcu wybrałam plastikowy. Nie mam gdzie ukryć ten drewniany a ten nie jest taki szpecący i nie muszę go mocno chować.

Poza tym widziałam u kilku osób tu na forum, których ogród jest wzorem dla wielu, że mają takie kompostowniki. Na razie jeden.
Problemy z tujami 14:10, 05 cze 2020

Do góry

Sezon 2017 u Hanusi 14:07, 05 cze 2020

Do góry
Dziś wakacje w domu, w nocy padało, teraz niebo z chmurami. W ogrodzie wczoraj też zdążyłam podlać. Cukinia wysadzona do gruntu i przykryta butelkami żyje, kolejnym rzutem na ogród uwalniam je spod kloszy. Wczoraj również przywiązywałam pomidory do podpór. Sałatę mus usuwać z międzyrzędzi, zbyt się rozpanoszyła.

Na rabatach róże dają znak o kwitnieniu, ale jeszcze kilka dni mus poczekać. Kwitną azalie. orliki i margerytki. Rodki białe już przekwitły, czeka usuwanie kwiatostanów. Pozostawione do następnego roku, nie zdobią, niestety.

[/img]
Anna i Ogród 14:05, 05 cze 2020

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Dziękuję Aniu, wzięłam 9 szt. rutewki 'Hewitt's Double' , bo tyle było. Ciekawe czy w tym roku zakwitnie. Posadzę w bardziej słonecznym miejscu

Basiu taką mam różnicę w rutewkach w tej chwili

Hawitt's Duble jest taka

a Splendide White (rośnie w cieniu)
W ogródku emerytki 13:49, 05 cze 2020

Do góry
Violu, znalazłam, na zdjęciu jest data

Ogród do odnowy 13:47, 05 cze 2020

Do góry
Kalina koralowa postarała się

Pierwszy groszek

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:37, 05 cze 2020

Do góry
violaskom napisał(a)
Irysy też u mnie marne w tym roku. Ale że już liliowce u ciebie kwitną! To jakaś wyjątkowo wczesna odmiana. Bardzo ładny kolor tej krzewuszki.

Witaj Violu

to jakas stara odmiana bardzo żywotna i do tego pachnąca.

Krzewuszka ta niska z ciemnymi liśćmi ,w tym roku kwitnie najlepiej

A ta w tym roku prawie łysa,(zdjecie z 2019r)
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:28, 05 cze 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Fotki zeszłoroczne LEH

i SS

Czy LEH mocno w żółty wpada?
A SS w czerwony?
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:23, 05 cze 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
ha to juz wiem dlaczego moja rogownica taka brzydka po kwitnieniu, musze tez z nozyczkami pobiegac. Dzieki za rade

Nawet i kosiarka można jeśli jest dostep i nawet ze 2 razy w sezonie wtedy lepiej się zagęszcza.Brzydkie są te badylki po kwiatkach

Zakwitł mi nowy nabytek ,czekam jeszcze na 3

Droga do spełnienia 13:23, 05 cze 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
frontowa zamieniła się w busz a cardonne pokochałam już na ament

Pięknie. Uwielbiam te świeże przyrosty na cisach
Pomoc laikowi przy inżektorze. 13:23, 05 cze 2020

Do góry
Ruski napisał(a)
Witajcie, jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o nawadnianie, ale chciałbym aby inżektor pobierał pożywkę dla moich roślin.

Wąż 1/2, podłączony do kranu.
Przed systemem nawadniania inżektor, niestety nie chce pobierać pożywki.
Pobiera ją tylko wtedy, kiedy przepływ wody jest całkowicie wolny.

Do systemu podłączone mam 45 sączków 10 l/h

Wiem, że całość wygląda mocno amatorsko, ale zrobiłem to tylko aby sprawdzić czy działa. Robiłem już kilka modyfikacji, łącznie z kranikami przed i za inżektorem, niestety nic to nie dało.

Czy macie jakieś pomysły?,pozdrawiam serdecznie.

Hej.
Nie jestem ekspertem od inzektorów ale wydaje mi się ze srednica rury zasilającej musi byc 2 x wieksza od srednicy średnicy zwężki. U Ciebie moim zdaniem sa identyczne i stąd jest problem...
A i jeszcze jedno. Czy jak puszczasz wode to całkowicie zakręcasz zawór? Jeśli tak to sprubuj regulowac jego pracą lekko go przykręcając (nie całkowicie!).
Daj znać czy zaczęło działać..

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:23, 05 cze 2020

Do góry
yolka napisał(a)
Aniu iryski piękne. Pada dziś u Ciebie?.
Jolu tak od 9:00 pada delikatnie z dużymi przerwami, ale to dobre niż nic
A u ciebie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies