Nikt mi nie nadepnal do B nie chodze bo daleko do L tylko po niektore towary bo pod nosem. Zaopatruje sie na ryneczku od kilku lat u znajomych sprzedawcow w warzywa, owoce jajeczka i inne. W pobliskim sklepiku robie codzienne zakupki. Chodze w wyprobowane miejsca.
Do tych spoza Wwy u nas stragany jak malowane towar pierwszej klasy ceny takie jak w calej Polsce jezeli chodzi o w Zieleniaki.
Bylam i widzialam jak jest gdzie indziej i mam porownanie.
Witam Ewo. Zagladam poznym wieczorem. Mam mnostwo pracy domowej i ogrodowej szczegolnie przycinania. Wystarczy ze niedogladam i wszystko sie zmienia a jeszcze ten deszcz pokrzyzowal prace.
Reszta na pw
Dzieki Ewo, ze wpadlas i tyle porad za jednym razem.
O sadzeniu w kartoflach slyszalam. W tym roku to pewnie juz nie da rady, ale w przyszlym moze sie skusze.
Ale Was podpuściłam w L.. nic nie było oprócz paproci, storczyków i jakiegoś tam pospólstwa.
Możecie siedzieć w domach albo udać się w poszukiwaniu do innych supermarketów.
Jest różnica między tymi różami. Ktoś napisał bo czytałam, że podobna do Chopina moim zdaniem różnica jest. Karin Blixen ma śnieżno biały kolor a Chopin ma kolor lekko kremowy a środki blado cytrynowy.
Chopin bardzie wygląda na rabatowa niż wielkokwiatową a Karin.... jest wysoka przynajmniej u mnie ok. 1,20 cm taka wyniosła, ma przepiękne błyszczące liście.
Być może, że gdzie posadzona ma znaczenie. Moja ma głowę w słońcu a nóżki w półcieniu.
Kasiu przyjrzałam się dokładnie nawet przez duże powiększenie na tablecie widze, że masz trzy krzaczki tej trawy.
Kasiu jak byś zrobiła zdjęcie w przybliżeniu to by było dobrze.
Szczerze nie wiem co to za trawa. Przejrzałam przed chwilą kilka szkółek które maja trawy i nie spotkałam takiej trawy. Trzeba poczekać na jej pełny rozkwit to może da się coś więcej powiedzieć.
Nie wyglada to na miłkę okazała, chociaż jest kilka gatunków tej trawy.
Ja w tym roku kupiłam miłkę okazałą "Eragrostis spectabilis" 2 szt ale to jeszcze maleństwa. Jeszcze kupiłam Trzcinnik krótkowłosy "Calamagrostis brachytricha", ale tez maleństwo na dodatek muszę czekać bo przesadziłam w wieksze doniczki i teraz nie wiem która to jest - trudno trzeba czekać na kiście kwiatowe.
Kasiu najlepiej trzeba wejść na trawy ty trawę znasz i szukać co to jest.
Też masz ładną kępę różnych traw a jaki parasol z wierzby.
Jeszcze na pw.
Kasiu ja na żwirowisku nie kopczykuję róż. Obcinam na wysokość 15 cm i przykrywam doniczkami plastikowymi mam ich sporo.
Puszcza Białowieska to troche dalej na wschód jest chłodniej ale możesz róże zawinąć w gazetę a później nakryć doniczka. Oczywiście na doniczkę daję kostkę brukową aby wiatr ich nie zdmuchnął.
Okrywam tak co zimę w tym roku będę też okrywać w ten sposób lawendę.
Witaj Elu.
Przez ostatnie 4 lata zmieniło się praktycznie wszystko Multum pracy ale warto było.
Trawy, hortensje i jezówki to moja miłość bez nich nie wyobrażam sobie ogrodu. Z cięciem traw jakoś nie mam większego problemu, to takie pierwsze rozruchowe wiosenne prace eM pomaga piłą przy miskantach a potem zostaje tylko sprzątanie. Wysokie wiążę by zimą nie robiły śmietniska.
Trawa którą masz na myśli to molinia niestety nie znam odmiany bo została pomylona Jak coś Cię interesuje pytaj śmiało.
To za wczesnie na te wariacje. Podpuszczacie sie na wzajem. Wiosna tez tak bylo dalam sie nabrac na roze i inne kwiaty przez internet i tak prawde mowiac bez sensu za miesiac po przysylce widzialam rosliny w takiej samej cenie i ladnjejsze.
Na niektorych cebulach jest to groszowa oszczednosc a jeszcze przy tym sa odpady czyli cebule byle jakie i czasami wychodzi na to, ze te cenowo drozsze lepiej sie oplacaja niz te tansze.
Cebule mozna jeszcze sadzic nawet w pazdzierniku tez urosna i zakwitna wiosna.
Kontynuujat temat czosnku. Mam rabate z 4 letnim czosnkiem i w tym miejscu krety ryja, slimaki chodza stadami na szczescie nie gryza lisci, robactwo tez bywa.
Tak jak pisalam ladnie wyglada proso, ale przy duzych deszczach sie poklada.
Pewnie juz lezy na calego po takich ulewach wiec jest to trawa bardzo delikatna.
Roze niektore wieksze krzaczki nie ktore mniejsze zawsze efekty widac po 3 latach od posadzenia.
Masz reke do nasadzen te mlode perowskie takie dorodne u podnoza jej to chyba jezowki wysiane wiosna.
I jeszcze cos tam poflancowane. Pieknie.
Tez w tym roku werbeny naaialam jest bardzo dekoracyjna jak sie sama wysiewa bedzie jej duzo w przyszlym roku nasadze wszedzie jeszcze miedzy trawy niech rosnie nie bede usuwala samosiejek.
Wszystkie samosiejki jakie mam sa zdrowe widocznie im taki wysiew sluzy.
A jeszcze jedno u mnie chyba sie wysiala sama perowska znalazlam mlode flance w dziwnych miejscak obok niej flance ok 10 cm.