Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe kreacje

Ogrodowe kreacje

ElzbietaFranka 23:25, 12 wrz 2017

Aurelia ale ta hortensja koleżanki to ogrodowa nie bukietowa tak mi się wydaje. Musisz ją na zimę zabezpieczyć.
Ja sobie powiedziałam, że nigdy w życiu już nie kupię i nie posadzę.
U mnie kwitły bardzo słabo, bo zawsze mimo dobrego zabezpieczenia to nie kwitły wolę bukietowa wiosną przycinane. Zrób fotę nie z góry tylko z boku posmatrim.

Mam dwie i jednej już nie będę okrywała wiosną wykopię i dam ją w kąt jak nie zmarznie, a drugą powadziłam do donicy większej i będę do domu sprowadzała.

Aurelllia 10:36, 13 wrz 2017

Tak tak wiem Elu, że ogrodowa niestety, dlatego dzisiaj wyruszam obejrzeć bukietowe A ta gdzieś ulokuje, ale nie na wystawowym miejscu.
zoja 11:04, 13 wrz 2017

o, przypomniałaś mi, że muszę ognikom miejsce na zimę znaleźć - moje jeszcze w doniczkach stoją...

z hortensjami nie doradzę, bo zbyt małe mam doświadczenie - u mnie najsłabiej na wysokośc przyrasta diamont rouge

pogoda nam się piękna zrobiła
zoja 11:16, 13 wrz 2017

Aurellka Ania z dębowego lasu chwali hortensję bobo:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5032-moja-dzialka-na-debowym-lesie?page=647
Aurelllia 20:07, 13 wrz 2017

Zojka dziękuję
Aurelllia 20:17, 13 wrz 2017

Dzisiaj nie wytrzymałam zjeżdziłam wszystkie chyba szkółki na terenie Piaseczna i okolic - żeby znaleźć ładne hortki bukietowe
Zaglądając do was, tak się na nie napaliłam, że jak zwykle przegrałam z silną wolą
Dwa lata temu kupiłam najprawdopodobniej hortkę Limelight - przebarwia się na limonkowo jak przekwita, pewna nie jestem, kupowałam ją w L M a tam jak wiadomo często etykiet nie ma, tylko informacja krótka - hortensja bukietowa.
Teraz natomiast zamarzyłam o hortkach przebarwiających się na różowo Szperając po necie, w jedno miejsce nad którym wcześniej myślałam udało mi się dostać Vanille Fraise - czyli większą dorodną, natomiast w drugie, które potrzebowałam mniejszej stanęło na Sundae Fraise.
Vanilkę kupiłm w szkółce Zamojscy,a Sundae u Grabczewskich - powiem wam tak ogromnej szkółki to ja w życiu nie widziałam - dwa dni chodzenia po niej by nie starczyło, żeby się napatrzeć
Zaraz wstawię fotki aaa Vanilkę wybrałam już rozkwitniętą - żeby nacieszyła oko, natomiast Sundae pewnie dopiero w przyszłym roku - ma kwiatki, ale na pewno nie zdążą
Aurelllia 20:41, 13 wrz 2017

Vanille Fraise:

Sundae Fraise:
Aurelllia 20:57, 13 wrz 2017

Vanilka została posadzona w miejscu rodka, który zachwyca wiosną, ale potem robi się smutno, zielono, dlatego zamieniłam, natomiast Sundae powędrowała w miejsce bodziszka, którego kępy podzieliłam, dałam na razie na rozsadnik, a wiosną gdzieś podosadzam - bo właził strasznie na trawnik i się rozrastał

Aurelllia 21:00, 13 wrz 2017

Dzisiaj ratowałam też buksy po zaatakowaniu przez grzyba, między innymi tą kulkę, opryskałam grzybobójczym :
sylwia_slomc... 22:02, 13 wrz 2017

Aurelllia napisał(a)
Vanilka została posadzona w miejscu rodka, który zachwyca wiosną, ale potem robi się smutno, zielono, dlatego zamieniłam, natomiast Sundae powędrowała w miejsce bodziszka, którego kępy podzieliłam, dałam na razie na rozsadnik, a wiosną gdzieś podosadzam - bo właził strasznie na trawnik i się rozrastał

Czemu rodek już igliwiem nakryty???