Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 09:34, 12 sie 2015

Do góry
Poczekam, poczekam. I na fotki i na ochłodzenie
Ogródek Ewy 09:32, 12 sie 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Właśnie to jest ten plus, wiesz jaki kolor kupujesz. Iwonko stipy nie wysiewałam a szkółce były trawy z serii "potwory" Kupiłam ML, ale on też chyba będzie zbyt duży. W przyszłym tygodniu odwiedzę inną szkółkę, może uda mi się kupić coś mniejszego.

Ewa, to się wstrzymaj. Nasionka stipy ci zbiorę i wyślę, w lutym sobie wysiejesz plantację i nie będziesz kasy wydawać. Jest już sierpień, to wiesz. A jak różyczki się rozrosną, to ta stipa tam fajnie by wyglądała. Łuki przy różach ma tylko stipę
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386206648/
U Szmitów doniczka stipy kosztowała 12 zł. A z wysiania ja miałam 100 siewek z pudełka po lodach. Pierwszy raz siałam. Nie wierzyłam, ze mi się uda. Pikowałąm po dwie. A teraz zobacz:
Ogródek Iwony 09:27, 12 sie 2015

Do góry
A niedawno Ewa bacowa się śmiała, że ML będę ruszać. No muszę, aby podzielić
Ogródek Iwony 09:24, 12 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

aż nie wierzę jak to czytam
nie lubię czerwonego u siebie w ogrodzie u innych mi się podoba. Jeśli Ty go lubisz to dlaczego przejmujesz się tym że ktoś nie na widzi czerwonego?

Ana, to jest tak, że czytasz u innych, zastanawiasz się, zaczynasz wierzyć, że tak ma być, jak piszą inni. Potem się z tego otrząsasz i masz inne spojrzenie na te sprawy, nabierasz dystansu. Więc ja wczoraj wreszcie nabrałam dystansu do mojego czerwonego
No niestety mam taką przypadłość, że jak ktoś mi powie, ze w danej kiecce jest mi źle, to już więcej jej nie ubiorę Może dlatego wolę spodnie

Z ML będzie dobrze Dzięki
Ogródek Ewy 09:20, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie wiedziałam, że lilie teraz w doniczkach można kupić. Jeden plus: jak się kupuje białą, to jest biała, a nie łososiowa
Piękne zakupy. Ja bym jeszcze dała jakieś zwiewne trawki. Może być nawet stipa, jak masz

Właśnie to jest ten plus, wiesz jaki kolor kupujesz. Iwonko stipy nie wysiewałam a szkółce były trawy z serii "potwory" Kupiłam ML, ale on też chyba będzie zbyt duży. W przyszłym tygodniu odwiedzę inną szkółkę, może uda mi się kupić coś mniejszego.
Ogródek Iwony 09:17, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, dobrze, ze tak piszesz. Czasami napadają mnie wątpliwości. Czytam na wątkach:
"nienawidzę czerwonego"
"żółty u mnie nie zagości"
... I zaczynam mieć normalnie doła. Bo u mnie jest żółty, jest czerwony,jest kolorowo ...
Wtedy zaczynam myśleć o zmianach...
Wczoraj wieczorem naszła mnie refleksja: Przecież lubię te moje kolory, lubię moje czerwone róże, dlaczego mam coś znowu zmieniać? No i doszłam do wniosku, że rabata przytarasowa jest ok. Wystarczy dodać coś burgundowego, skomponować tak, by zapożyczyć coś z sąsiedniej rabaty.
A białą rabatę zrobić z przodu domu, gdzie tematycznie jest delikatny róż, biały i niebieski.

aż nie wierzę jak to czytam
nie lubię czerwonego u siebie w ogrodzie u innych mi się podoba. Jeśli Ty go lubisz to dlaczego przejmujesz się tym że ktoś nie na widzi czerwonego?
Ogródek Iwony 09:16, 12 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Iwonko ale poczytałam fajne zmiany znów będą Inspiracja ścianki i rabaty brzozowej zapisane.Na P i ja ją widziałam i dla tego zaczęłam kombinować ze swoja. Dzięki że wstawiasz swoje przemyslenia .

Mirko, planowałam w sierpniu, teraz wiem, ze się przesunie w czasie ...
Są inne priorytety ...
Ogródek Iwony 09:14, 12 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

na all mozna kupić taką cegłę ciętą, trzeba pamiętać by była to tylko ta część z licówki bo środki brudzą Mój znajomy ciąl taka cegłę sam na maszynie do cięcia terakoty

Muszę zobaczyć
Coś już mam i do tego fachowca, co by pociął.
Ogródek Iwony 09:12, 12 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
a ile Ty masz tam miejsca?

Ana, poprawione:

Baron z brzegu i ML. 90 cm jest.
Ogródek Iwony 09:09, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dobry pomysł
Ostatnio mój fachowiec opowiadał, jak cały dom dekorował taką ciętą cegłą. Mogłoby być to możliwe
Dzięki za pomysł
To pewnie widziałaś, albo mam z twojej tablicy:
Moja inspiracja

na all mozna kupić taką cegłę ciętą, trzeba pamiętać by była to tylko ta część z licówki bo środki brudzą Mój znajomy ciąl taka cegłę sam na maszynie do cięcia terakoty
Ogródek Iwony 09:06, 12 sie 2015

Do góry
Polinko, też sobie tak myslę, ze ptasie mogą się już nie zmieścić. Baron się rozchodzi. No i wtedy ML, jak na inspiracjach, aby rozjaśnić. Dzięki.
Mówisz, że masz na przedpłociu obwódkę z bukszpanu? Wstawisz mi fotkę?
Ogródek Iwony 09:05, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tak sobie podlewałam wieczorem ogród i naszła mnie jeszcze jedna koncepcja nasadzeń pod wiśniami: Z tyłu trawa - miskant Klaine Fontanne, potem pas Red Barona i z przodu ptasie łapki.
A w kwadracie zamiast lawendy dać jedną hortensję podsadzoną bordowymi żurawkami. Powtórzyłyby się kolory z sąsiedniej rabaty
a ile Ty masz tam miejsca?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:02, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Polinko, zajrzyj jeszcze raz
Zobrazowałam, o co mi chodzi.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=892

Byłam i pomądrzyłam się trochę

Mój ogród pod górkę... 08:58, 12 sie 2015

Do góry
Ludwika napisał(a)

Ogrodowisko już nie takie cuda widziało

No, teraz bez dźwigu lepiej

Kaśka, śpisz?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:49, 12 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Technicznych?? Proszę napisz co dokładnie Cię interesuje bo ten RB już tyle razy był fotografowany, że mam przesyt.
Zobaczę u Ciebie nad czym dumasz

Polinko, zajrzyj jeszcze raz
Zobrazowałam, o co mi chodzi.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=892
Ogródek Iwony 08:46, 12 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Iwonko tutaj jest taki długi pas ML i wyobraź sobie w nim swoje śliwy

https://pl.pinterest.com/pin/510595676479296179/

Ładny, tylko czy tego ML nie będzie za dużo? Chociaż mogłoby być
BARDZO podoba mi się to:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386147478/
i to:
https://pl.pinterest.com/pin/551550285592721203/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712383339890/
I wiem, że u mnie jest mniej przestrzeni, ale hm ... podoba mi siem
Na murku płotu jest bluszcz. W przyszłości płot będzie zmieniany, być może, ze tam będzie fragment muru, to bluszcz będzie się piął
Ogródek Iwony 08:32, 12 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Iwonko jak szeroka jest ta rabata ze śliwkami?
Chcesz dać trzy gatunki traw w prostych liniach?
Ja na przedpłociu mam dwie śliwki, 3 ML i do tego niski żywopłot bukszpanowy a na betonowy płot puściłam bluszcza Na jesień wsadzę cebulowe aby na wiosnę po ścięciu traw coś się działo.
Może u Ciebie pod śliwkami dać taki jeden długi pas ML? Tylko czy masz już gdzieś w ogrodzie ML albo masz miejsce na powtórzenie?

Polinko, tam jest 90 cm od płotu. Między śliwami 220 cm. Podoba mi się u Ciebie Baron z Ice Dance. Ja bym dała ptasie łapki. Mam, mogę go podzielić i się nie rozłazi. Byłyby dwa pasy trawy i punktowo Miskant. Może być Morning Light, ale mam go w szt. 3 na sąsiedniej rabacie, może też być Miskant Kleine Fontanne - mam go właśnie na tej rabacie obecnie, jest zielony i ma białe pędzelki i nie jest za wysoki.

rabatę przytarasową zamiast rysować - wkleiłam.
Czerwona kreska - Baron
jasno zielona - carex ptasie łapki
punkty zielone - Miskant
Caro - Śliwa wiśniowa

W kwadracie posadziłabym hortensję w obwódce z bordowej żurawki.

To jest druga wersja projektu.
Pierwsza wersja jest na str. 888, rabata z lawendą i różami.

Tutaj jeszcze raz przytarasowa, na której rosną 3 miskanty ML, jeżówki i hortensja:

a tu druga strona przytarasowej w kolorach czerwień-bordo:
Ogródek Iwony 08:16, 12 sie 2015

Do góry
bdan napisał(a)

A jezówka Jeżówka Green Jewel. Magnolia ją bardzo polecała. Mam ją u siebie, ale na razie bardzo malutka, wsadzona bardzo niedawno.

Odnośnie różyczek to oprócz Pomponelli i Eden rose wszystkie są tegoroczne, więc krzaczki te niezbyt dają Ci obraz. Ale myśle, że Ascot lub Munstead wood będą pasować. Ascot u mnie dosyć sztywny jest, ale munstead wood na razie ma bardzo wiotkie gałązki. Mogę ci zrobic zdjecia, ale teraz to chyba nawet kwiatów nie mają

Danusiu, dziękuję ci, muszę spisać sobie w końcu na kartce te wszystkie róże, sprawdzić, kiedy kwitną. Właśnie denerwuje mnie to, ze mają przestój kwitnięciu. Jak mam wybrać trzy i jeszcze mają nie kwitnąć, to załamka. Moja Montana pokazała mi, że są róże kwitnące cały czas i tego bym chciała oczekiwać od róży.
Zdjęcia zrób, żebym mogła zobaczyć ich pokrój Szczególnie te, co masz dłużej
Ogródek Iwony 08:10, 12 sie 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
W ogóle nie odczuwa się shszy w Twoim ogrodzie, u mnie wszystko marne...
cudne re Twoje ognjste kolory

Ewa, dobrze, ze tak piszesz. Czasami napadają mnie wątpliwości. Czytam na wątkach:
"nienawidzę czerwonego"
"żółty u mnie nie zagości"
... I zaczynam mieć normalnie doła. Bo u mnie jest żółty, jest czerwony,jest kolorowo ...
Wtedy zaczynam myśleć o zmianach...
Wczoraj wieczorem naszła mnie refleksja: Przecież lubię te moje kolory, lubię moje czerwone róże, dlaczego mam coś znowu zmieniać? No i doszłam do wniosku, że rabata przytarasowa jest ok. Wystarczy dodać coś burgundowego, skomponować tak, by zapożyczyć coś z sąsiedniej rabaty.
A białą rabatę zrobić z przodu domu, gdzie tematycznie jest delikatny róż, biały i niebieski.
Ogródek Iwony 07:12, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Olu, odmachuję

Danusiu, właśnie nie wiem - jaki kolor?. Czy białe? Mają żółty środek. Czy różowe?
Wiem, ze są też te pełne, ale chyba zbyt drogie i potem nie wschodzą. Te zwykłe są pewniejsze

A jezówka Jeżówka Green Jewel. Magnolia ją bardzo polecała. Mam ją u siebie, ale na razie bardzo malutka, wsadzona bardzo niedawno.

Odnośnie różyczek to oprócz Pomponelli i Eden rose wszystkie są tegoroczne, więc krzaczki te niezbyt dają Ci obraz. Ale myśle, że Ascot lub Munstead wood będą pasować. Ascot u mnie dosyć sztywny jest, ale munstead wood na razie ma bardzo wiotkie gałązki. Mogę ci zrobic zdjecia, ale teraz to chyba nawet kwiatów nie mają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies