Cudne Ja też tak w kółko chodzę ale terenu do zwiedzania mam zdecydowanie mniej od Ciebie więc czasem się powieszę na hamaku lub leżaku Ogólnie nie jest źle a TV to już nie pamiętam kiedy oglądałam. Wieczory też spędzam na tarasie ... z laptopem
Dobrej nocy
A jezówka Jeżówka Green Jewel. Magnolia ją bardzo polecała. Mam ją u siebie, ale na razie bardzo malutka, wsadzona bardzo niedawno.
Odnośnie różyczek to oprócz Pomponelli i Eden rose wszystkie są tegoroczne, więc krzaczki te niezbyt dają Ci obraz. Ale myśle, że Ascot lub Munstead wood będą pasować. Ascot u mnie dosyć sztywny jest, ale munstead wood na razie ma bardzo wiotkie gałązki. Mogę ci zrobic zdjecia, ale teraz to chyba nawet kwiatów nie mają
Iwonko jak szeroka jest ta rabata ze śliwkami?
Chcesz dać trzy gatunki traw w prostych liniach?
Ja na przedpłociu mam dwie śliwki, 3 ML i do tego niski żywopłot bukszpanowy a na betonowy płot puściłam bluszcza Na jesień wsadzę cebulowe aby na wiosnę po ścięciu traw coś się działo.
Może u Ciebie pod śliwkami dać taki jeden długi pas ML? Tylko czy masz już gdzieś w ogrodzie ML albo masz miejsce na powtórzenie?
Ewa, dobrze, ze tak piszesz. Czasami napadają mnie wątpliwości. Czytam na wątkach:
"nienawidzę czerwonego"
"żółty u mnie nie zagości"
... I zaczynam mieć normalnie doła. Bo u mnie jest żółty, jest czerwony,jest kolorowo ...
Wtedy zaczynam myśleć o zmianach...
Wczoraj wieczorem naszła mnie refleksja: Przecież lubię te moje kolory, lubię moje czerwone róże, dlaczego mam coś znowu zmieniać? No i doszłam do wniosku, że rabata przytarasowa jest ok. Wystarczy dodać coś burgundowego, skomponować tak, by zapożyczyć coś z sąsiedniej rabaty.
A białą rabatę zrobić z przodu domu, gdzie tematycznie jest delikatny róż, biały i niebieski.
Danusiu, dziękuję ci, muszę spisać sobie w końcu na kartce te wszystkie róże, sprawdzić, kiedy kwitną. Właśnie denerwuje mnie to, ze mają przestój kwitnięciu. Jak mam wybrać trzy i jeszcze mają nie kwitnąć, to załamka. Moja Montana pokazała mi, że są róże kwitnące cały czas i tego bym chciała oczekiwać od róży.
Zdjęcia zrób, żebym mogła zobaczyć ich pokrój Szczególnie te, co masz dłużej
Polinko, tam jest 90 cm od płotu. Między śliwami 220 cm. Podoba mi się u Ciebie Baron z Ice Dance. Ja bym dała ptasie łapki. Mam, mogę go podzielić i się nie rozłazi. Byłyby dwa pasy trawy i punktowo Miskant. Może być Morning Light, ale mam go w szt. 3 na sąsiedniej rabacie, może też być Miskant Kleine Fontanne - mam go właśnie na tej rabacie obecnie, jest zielony i ma białe pędzelki i nie jest za wysoki.
rabatę przytarasową zamiast rysować - wkleiłam.
Czerwona kreska - Baron
jasno zielona - carex ptasie łapki
punkty zielone - Miskant
Caro - Śliwa wiśniowa
W kwadracie posadziłabym hortensję w obwódce z bordowej żurawki.
To jest druga wersja projektu.
Pierwsza wersja jest na str. 888, rabata z lawendą i różami.
Tutaj jeszcze raz przytarasowa, na której rosną 3 miskanty ML, jeżówki i hortensja:
a tu druga strona przytarasowej w kolorach czerwień-bordo: