Bożenko, a wrzuć jeszcze szersze kadry na ogród z różnych perspektyw wokół altany. Co widać blisko i co daleko...
Bo trudno doradzać, jak nie wiemy, co gdzie rośnie...
Ewa, ociepliło się, deszcze i myk, szybko jest bujnie.
Może być,że ślimaki ci obżerają, u mnie strasznie obżarte jeżówki, wczoraj sypnęłam na ślimaki, bo inaczej sieczka zostanie.
kolejne piwonie drzewiaste
a wczoraj zaczęła żółta, cudownie pachnąca
5 kwitnie, szósta nie, może za rok
Rózne kolory, cudne kwiaty..
Piękna wiosna.
Czosnki i irysy w pełni kwitnienia.Suuper.
U mnie wysoki irysy jeszcze nie kwitną.
A czosnki dopiero nieśmiało zaczynają.
Przycięłam dziś 9 bukszpanów, zostało 12. Martwię się, bo synowa rozpoczęła walkę z ćmą. Ciekawe, kiedy do mnie to dziadostwo dotrze?
ścięłam wreszcie Ice Dance. Brzydka już była i zaczęła się kłosić.
Oczywiście bez podlewania się nie obeszło!
I dzisiejsze fotki
Czosnki coraz słabsze, pewnie je wyrzucę.
Pojawił się fiołek biały
Słabe kwitnienie azalii japońskiej, pewnie z powodu zeszłorocznej suszy.
O dziwo większość korzeni siedziała płytko i dość łatwo ich wyciąganie mi szło. Na poniższym zdjęciu widać fragment tego najgrubszego. Ponieważ miejsca jeszcze nie przekopałam, spodziweam się natknąć na pozostałości. Jedną grubą odnogę skierowaną w innym kierunku zostawiłam. Końcówkę poprawię, aby bardziej estetycznie wyglądała. Pewnie przysypię ją warstwą ziemi.
Na zdjęciu widać też przygłuszone przez jałowiec tulipany, nieco mniej czyściec wielkokwiatowy.
Potrzebuje porady, co boli mojego klona, że obwiesił liście w sposób pokazany na zdjęciu. Nie chciałabym go stracić. Na mróz to nie wygląda, poza tym blisko stoją jeszcze dwa i nic im nie jest.
Podjęliśmy temat ŁĄKI KWIETNEJ.
Miała powstać w sadzie, żeby dać pokarm owadom, żeby zatrzymać nieco wilgoć w glebie, żeby nie kosić często no i żeby ładnie wyglądało.
Na początku wytyczyłam między drzewami pas szerokości 2m. M stwierdził, że za mało, więc sznurek rozciągnęłam od drzewa do drzewa.
Gleba potraktowana glebogryzarką, wyczyszczona z chwastów widłami, grabiami, widłami. Uwałowana. Łąka zasiana.
Do dotychczasowych 3 skrzyń warzywnych dołączyło jeszcze 5, wszystkie zrobione przez M, a deski malowały córki, bo koronawirus i przynajmniej miały zajęcie.
No, wszystko rosnie jak na drozdzach, za tydzien to juz w ogole bedzie, ze ho ho. Maja tam rosliny teraz wiecej swiatla, wiec pewnie przyrastac bedzie wszystko jak na dopalaczach. Mi sie juz bardzo, ale to bardzo podoba Jakie tam masz paprocie i trawy? Sesleria?
Sunsation powala. Pisalam juz u INki, ze zakupilam pod wplywem forum, i przyslali mi suchego kikuta Nic to, bede musiala zyc z Genie, chociaz wydaje mi sie teraz za ciemna na moj ogrod
Deren ciekawy, nie powiem, i calkiem mozliwe, ze dzieki temu lepiej sie zgra z hortkami.