Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z rzeźbą 14:32, 18 maj 2020

Do góry
Zana napisał(a)

Magnolia Sunsation mnie zachwyca. Jolanko zawsze o Tobie myślę jak na nią patrzę. Co prawda bidula jeszcze nie znalazła swojego docelowego miejsca, zakwitła skromnie, ale kwiaty ma cudowne

W tym roku też mnie miło zaskoczyła
Tiarelki cudowne, papricie, hosty, Elata tworzą fajny leśmy klimacik
Derenia już nie musisz kupować masz różowego

Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:24, 18 maj 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Pokaż te swoje nicolasy to Ci powiem co ja bym zrobiła .

Dziewczyny, też bym kupiła zamiast dzielić ale u mnie stacjonarnie kicha, a netowo ciężko teraz z zakupami, no i jak dokupić jak nie mam pewności co mam???
Odcinanie na drugą kępkę nie bardzo mi się widzi, bo te dwa "nicolasy" i tak są do przesadzenia nie-wiem-jeszcze-kiedy... No nie potrafię się zdecydować

Takie one:

EDIT 1: U Kasi pokazywałam jak wyglądały w momencie gdy je kupiłam, strona 867:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7731-ogrodowe-marzenie-mrokasi?page=867

EDIT 2: Kasia, wszystko mi się u Ciebie podoba
W samym słońcu 14:15, 18 maj 2020

Do góry
Czy to szkodnika jakiś?
Na 4 trzcinniki 1 słabo zniósł przesadzenie. Mam nadzieję,że od wyjdzie się w nowym miejscu
Ogród z rzeźbą 14:13, 18 maj 2020

Do góry
Anula, dziękuję za info ws tiarelli

Odnośnie derenia, uwielbiam! Wg mnie masz odmianę Cherokee Cheef, a nie Princess. Ot taka mała różnica

Ja mam kilkulatka, który był już tyle razy przesadzany, że jeszcze nigdy nie zakwitł. Dopiero w tym roku pokazał pierwsze kwiatki (na razie trochę małe...), czekam na wybarwienie, ma to być Satomi, zobaczymy

Tak powinien wyglądać Satomi:

A tak przy okazji, jaki masz pomysł na podsadzenie takiego derenia? U mnie na razie trawnik.. i szukam jakiegoś pomysłu.
Blaski i cienie nowego życia 14:05, 18 maj 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Podziwiam buczka trikolorka, piękny okaz

Super. Oby przezimował bo u mnie duże skrajności. Dlatego chcę żeby w nóżkach miał cień i osłonę.
Jakoś ten buk był tak długo planowany że wydaje mi się jakby był na swoim miejscu.

Ale za to ja ciągle chodzę z drugiej strony domu koło bza i reszty dobra które nagromadziłam. I myślę i codzienie mam różne koncepcje To dopiero problem.
Czy przesunąć różę Goethe, czy bza, czy dosadziś Vanilia Freise??
Tak by mi pasowało zamknąć ( spoić)czymś szpaler bukszpanowy z żywopłotem szmaragdowym. Niestety ta luka powstała z musu bo bukszpan był brzydki. A może ją wypełnić tylko trawą Variegatus. One tam są ale pod płotem niewidoczne a luka i tak jest.

Z lewej są hortensje Silver D dlatego pomyślałam żeby w lukę dać Vanilkę. Albo zostawić bza i dać mu więcej trawy Variegatus.

Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 14:01, 18 maj 2020

Do góry
Chyba mam siewki funkii i Limki, zdarzyło Wam się coś takiego?
W samym słońcu 13:58, 18 maj 2020

Do góry
Sporo owoców będą miały śś. Kurcze, a jakby jakoś pod kątem posadzić ta krzywe śś?
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:48, 18 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

A to co? Borówki? Acz kolwiek liście nie pasują.
Szeflera choruje 13:43, 18 maj 2020

Do góry

Dzień dobry wszystkim

Od razu przejdę do rzeczy więc:
Miesiąc temu stałam się posiadaczką nowej roślinki. Dostałam ją od pani, która spisała ją na straty. Generalnie jestem młodym ogrodnikiem, gdyż moja miłość do roślin zapłonęła około rok temu, więc przede mną jeszcze duuuużo nauki, a stanęłam przed nie lada wyzwaniem.

Nie jestem pewna ale roślinka którą nabyłam do Szeflera Parasolowata, aczkolwiek nie mam pewności. Co do pomocy to jest tak: gdy ją przyniosłam - cała się sypała i więdła. Przesadziłam ją do większej doniczki (ma bardzo malutki korzeń), dałam nowej ziemi i dałam drenaż. Miejsce w którym stoi chyba jej odpowiada, bo w ciągu dnia ma umiarkowane światło ( nie stoi bezpośrednio na słońcu). Na samej górze pojawił się malutki zielony ogonek, a łodyżki liści, które były za ciężkie i gniły w miejscu łączenia łodygi liścia z pniem głównym - podparłam patykami, tak żeby miała swobodny przepływ wewnątrz. Liście przestały spadać, a cała ogólnie zrobiła się bardziej zielona, jednak mimo wszytko myślę, że coś powinnam z nią zrobić i tu moje pytania:

1. Czy ona jest za duża? (czy trzeba ją przyciąć? a jeśli tak, to jak i gdzie? )
2. Czy ona nie jest już za stara? (czy jakakolwiek ingerencja ma sens? )
3. Co to znaczy, że liście się zwijają?

A i jeszcze istotna kwestia: Jedyne co wiem o jej przeszłości to, że ostatni rok stała w doniczce bez dziurek u dołu i bez drenażu. Przy przesadzaniu czuć było, że ziemia jest już po prostu zepsuta (od pleśni? ), a roślinka ma dość.

Bardzo proszę o pomoc

Ogród do odnowy 13:35, 18 maj 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
konwalie biała i różowa

w tym roku pięknie przezimowała

konwalia jak konwalia urocza i urokliwa ale ta azalka obledna, co ona za jedna.
Kiedyś będzie tu ogród 13:29, 18 maj 2020

Do góry
anka_ napisał(a)
Ten etap zawsze najbardziej cieszy. Jak tam Gosiu twoje oczko?

A co to są te kropki czarne?
Zielonym do góry... :) 13:25, 18 maj 2020

Do góry
Hej dziewczyny,

Działam i to nawet ostro (praca zdalna ma swoje plusy... zamykam drzwi gabinetu i jestem w domu , pod warunkiem że nie muszę nocami wracać i pracować dalej)

W tym roku działam, bo trzeba zrealizować to dzieło Tutaj z górnego balkonu:

Czekam na dostawę roślin kupionych na początku kwietnia, coż myślałam że zartuja z 60dniowa dostawą Nizgrabne połkole będzie kiedyś naprawde geometryczne (musze zostawić pasek przejzadny dla kosiarki, posiany poplon wschodzi bo to tegoroczne dzieło, a te kostki są zabytkowe z pierwszego domu moich dziadków - sentymentalnie będe je miała w moim ogrodzie jak zarosna będą ładniejsze. Zdjecie prześwietlone, ale widać postępy prac

Całusy
Ogródek warzywny na balkonie 13:14, 18 maj 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
U mnie rodki maja powygryzane liście, muszę nazbierać wrotyczu.

Renia muszę znaleźć przepis na gnojowkę:0)
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 13:13, 18 maj 2020

Do góry
1.Tu wersja z szałwią dodatkową w sesleriach

2.A tu bez szałwii

Mój ogrodowy pamiętnik 13:09, 18 maj 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Wrzucam fotkę glediczji przy okazji z zapytaniem co ja powinnam z nią zrobić jeżeli chodzi o cięcie. Ma w zasadzie 2 długie pędy, które gdybym w zeszłym roku nie podwiązała do góry to leżałyby chyba na ziemi.
Przyciąć je czy zostawić czy jeszcze jakoś inaczej je poprowadzić?
Taki egzemplarz kupiłam i teraz mam zagwostkę.

Teraz nie jest czas na ciecie. Bedzie mocno plakac. Te dwa dlugie pedy mozesz przyciac w stanie bezlistnym, jak bedzie spac

A jak puscisz te pedy to jak ona wyglada?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 13:06, 18 maj 2020

Do góry
I tak myślę czy przy tej drugiej wersji nie zostawić szałwii tylko z tylu i już nie sadzić ich w seslerii

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:04, 18 maj 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Orliki są fajne, nawet w tej pospolitej wersji

Co to za śliczna odmiana orlika?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 13:03, 18 maj 2020

Do góry
A tu wersja poprawiona czyli nie 1 szalwia za tujami na ich osi tylko dwie po obu stronach bloków tujowych.
Tu projekt

A tu zdjęcia life

W samym słońcu 13:00, 18 maj 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Czy taka krzywa śś może być? Będzie jakoś ten krzew wyglądał jak nabierze masy? No taki przysłali...

No ten krzywy bedzie tak srednio wygldal. Moglabys go uciac i wtedy wypusci chyba wiecej galezi ze srodka.
Jak bede pozniej przy kompie to narysuje jak bym go uciela.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies