Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 18:08, 17 maj 2020

Do góry
Kasya zlekceważyłem zabezpieczenie rany po wycięciu gałązki (przy innych sto razy się udawało) i zgorzel kory cichcem objęła pień na całym obwodzie.
Musiałem wyciąć praktycznie do ziemi, nie widać czy to była sadzonka czy szczepiona dlatego ratowałem na maksa co jeszcze zielone
uśpiony paczek wystartował

sosna czarna Goldfinger i buczki dwa (po wielokroć )

klon (jakiś) i kolejne buczki dwa , maleńki po lewej Rohan Weeping i po prawej Rohan Obelisk

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 18:04, 17 maj 2020

Do góry
Bombel napisał(a)
Witajcie,

zwracam się do Was o pomoc, bowiem przejrzałem cały wątek i jedyna wstępna diagnoza na problem z moimi brzozami jest niepewna i wskazuje na Ogłodek, krotoryjek olchowiec lub trociniarka. Nic jednak nie wydaje mi się na tyle pewne by podjąć decyzję o "leczeniu".

Jest "coś" co co roku atakuje po jednej mojej brzozie ustawionej w rzędzie (dla porównania u sąsiada po drugiej stronie drogi nic się nie dzieje). Już dwie brzozy po dwóch latach walki uschły. I widzę, że trzecią najprawdopodobniej czeka ten sam los. Proszę pomóżcie. Co to może być i jak to leczyć?

Nue da się zobaczyć co w tych dziurach siedzi ? Cos pod korą jak odpada ?
Jesli choroba bardzo zaawansowana to może lepiej usunac zanim szkodnik przeniesie się na kolejne ?
Buk pospolity - Fagus sylvatica 18:04, 17 maj 2020

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Marlena pokombinuj u mnie jest dereń i spółka

Pomóżcie mi, co jest na tej rabacie? Rozpoznaje trzmielinę, kosodrzewinę, derenia, różanecznika. Z przodu to tawuła? A reszta?
Rozpoznawanie bylin 17:59, 17 maj 2020

Do góry
Dokładam jeszcze 2 fotki do tych we wcześniejszym poście, może teraz ktoś rozpozna co to za roślina? Kwiat żółty w słońcy się rozwija a w cieniu zamyka.
Nie wiem czy nie powinnam wstawić w wątku rozpoznawanie traw ale już nie chcę mieszać.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 17:58, 17 maj 2020

Do góry
betuela napisał(a)
Mam 3 brzozy doorenbosy, kupione „bo są mało wymagające i nie chorują” jak mnie pouczono w szkółce. A tak się składa, że ciągle mam z nimi problem bo maja obżarte liście. znalazłam na nich takie gąsienice, opryskał mospilanem w ndz (jest dziś jest środa) i mam wrażenie że dziur przybywa... co z tym dalej robić? Czyms znowu opryskać? Gąsienic na ta chwile nie widzę... baaardzo proszę o pomoc bo za chwile bidule będą bezlistne!

Na rozne gasiennice najlepszy Spintor,
Szkodniki to nie choroba zawsze mogą się pojawic
Blaski i cienie nowego życia 17:54, 17 maj 2020

Do góry
W temacie bukszpanowym: robi się ciepło i przyszły tydzień to będzie czas walki z gąsienicami.
Na tarasie miałam taką sobie ala kulkę którą w zeszłym roku objadły gąsienice i wydawało się że zimą ususzyłam. Na oko nic nie było jeszcze do wczoraj i wytłumaczcie mi skąd dziś wylazły 2cm gąsienice w ilości 5szt.

Oczywiście bukszpan idzie do spalenia. A na jego miejsce mam już kupione zastępstwo.

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 17:53, 17 maj 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Anulko, jak zajrzysz, co to za orlik przywędrował do mnie z azaliami od Ciebie?

Ha, ha, ha a ja go szukam. Jaki? No chyba ładny.
Cieszę się, że azalki dobrze się u Ciebie sprawują
Piękne obrazki, ogródek u Ciebie Basiu taki zadbany i wypielęgnowany, napatrzeć się nie można.
Ogród, mydło i powidło. 17:49, 17 maj 2020

Do góry
Czy wiecie może co to za roślina? Wstawiłam w wątku rozpoznawanie bylin ale nie ma na razie rozpoznania:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2409-rozpoznawanie-bylin?page=116#post_7

Kwitnie na żółto i kwiat otwiera się w słońcu a w cieniu zamyka.

Dla odmiany czas na zmiany... 17:47, 17 maj 2020

Do góry
Cała miska "dobra"

Do raju daleko - u Ewy 17:47, 17 maj 2020

Do góry

O wow - jak tu slicznie! Bonasi tworzysz wspaniałe, szczerze podziwiam
Ogród, mydło i powidło. 17:45, 17 maj 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Masz moje ulubione perełeczki w ogrodzie
Jolante i derenie piękne
Kasiu czy ty ukorzeniasz perowskie tak jak hortensje z patyczków?

Witaj Aganiu . Perowskie ukorzeniam z patyków trzymanych w wodzie z sukcesami, natomiast hortensje tak mi się nie ukorzeniały, za to w ziemi się udawało a z kolei w ziemi z perowskimi nie wychodziło mi .

Glicynia Domino:

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:41, 17 maj 2020

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Ujrzysz tu coś?

Światełkom kabel idzie "od dołu". Kabelki są naciągnięte raczej, więc możliwości manewru są raczej w dół, w stronę tarasu.

Z tym, że chciałabym uzyskać coś takiego:
https://pl.pinterest.com/pin/12666442690551288/
https://pl.pinterest.com/pin/19844054597241705/

Więc nie wiem, czy nie lepiej byłoby szpaler gęsty od ścieżki, światełka w miarę możliwości dać w stronę domu w linii z drzewami i dziabnąć drugi rząd rozplenic między drzewami a żywopłotem bliżej drzew...

Asia

proponuję 11 rozplenic co 60 sm (od środka karpy) na linii grabów.

Jeżeli chc esz przód - tył. tpo nei ma znaczenia, gdzie Ci wypadnie oświetlenie. Rozplenice je „obrosną”.

Ile chcesz mieć rzędów?

Tu z dwoma rzędami

Migawki z ogródka 17:21, 17 maj 2020

Do góry
tulucy napisał(a)
Porównanie lilakowe dla Ani Makao i Kasyi.
Od góry Znamya Lenina, Andenken an Ludwig Spath, Katherine H. i nn (jeszcze po dziadkach mojego m).

Znamya po lewej.

Z zastrzeżeniem, że Znamya u mnie już 4 sezon siedzi w ziemi, a Ludwiczek dopiero drugi. Znamya ma cieplejsze odcienie, Ludwiczek chłodny fiolet.

Katherine po prawej.

Pachną wszystkie, mocno.

No ładnie.
I znowu mam mętlik w głowie.
Dopiero co napisałam u Kasi że wybieram Ludwika lub Massenę a teraz widzę że ta Lenina ma większe kiście.

Ja się chyba nigdy nie ogarnę z tym wyborem. Dobrze że nim spotkam je w szkółce to pewnie trochę czasu minie więc... mogę jeszcze pomyśleć.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 17:14, 17 maj 2020

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 17:12, 17 maj 2020

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 17:09, 17 maj 2020

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 17:06, 17 maj 2020

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 17:03, 17 maj 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Fajne liliowce sobie fundnęłaś Jak zakwitną pochwal się od razu
U mnie ostatnio trochę popadało - nie mogę narzekać

Będę się głośno chwalić mam nadzieję, że będzie czym. Na zdjęciu fajnie się prezentują
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 17:00, 17 maj 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
U mnie ostatnio padało w poniedziałek a od tego czasu nic, trochę chmur i słońce. Na szczęście nie było przymrozków.

U mnie strat nie ma, przymrozki przeszły obok. Dziś ciut rano popadało, choć to był taki "wypadek przy pracy" teraz świeci słońce, wiatr dość mocno wieje... echh mus powoli szykować się do pracy, poniedziałek w natarciu
W samym słońcu 16:56, 17 maj 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Magda, u mnie dawno nic nie było, zrobiłam Ci fotkę moich

Ogólnie to można je bardziej ciąć i mieć bardzo wąskie kolumny, ale ja te moje troszkę podpasłam na szerokość i takie je lubię
Tnę je tylko z wysokości na razie.

Dziękuję za foteczki kiedyś kolumnowe mi się nie podobały, ale od jakiegos czasu zmieniłam zdanie. Może mąż da się przekonać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies