Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zaczynam po raz kolejny... 22:57, 05 maj 2020

Do góry
A ja narazie takie zakupy robię. W LM nie mieli tej kory a w O.. mąż kupił tyle, ile mieli na stanie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:54, 05 maj 2020

Do góry
dalsze kwitnienie Oli stopniowo jaśnieje

tu Ola i royality u tej drugiej kwiaty odcinają się od liści tylko w słonku

Zaczynam po raz kolejny... 22:54, 05 maj 2020

Do góry
Dziewczyny, muszę jeszcze przemyśleć temat z tymi dziecięcymi atrakcjami.

Tutaj po prawo fragment letniaka, tzw. przejściówka do piwnicy i dalej piwnica, na którą nie mam jeszcze pomysłu. Dalej stary garaż do rozbiórki w niedalekiej przyszłości.
Za piwnicą jest stary płot, też do demontażu bo dalej jest już nowe ogrodzenie. Jeśli przesunę część gospodarczą, to musiałby pewnie być w tym miejscu jakiś płot albo może jakiś żywopłot? Tylko co? W linii prostej nie oddzielę podwórek bo od wschodu na tej wysokości są posadzone drzewka owocowe.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:51, 05 maj 2020

Do góry
A propo jeszcze tej symetrii, to myślałam, że przesunę ten niesymetryczny tył na środek, a czerwone trawy dam po bokach.

Albo, dam jedno większe drzewko niesymetrycznie lub całkiem po środku.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:44, 05 maj 2020

Do góry
cebulka i koper wyszły, dzisiaj plewienie było, mama mi pomogła, dość ma siedzenia w domu to choć spacer do ogrodu i praca na świeżym powietrzu była
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:43, 05 maj 2020

Do góry
sałatki zapikowane

selerki odkryte, ale nie wiem czy nie przykryjemy jeszcze bo zimno ma być...

kapusty się pozbierały, jednej coś listki podziurkowało

buraczki już spore
Zakątek z fioletową ławeczką 22:40, 05 maj 2020

Do góry
Ławka, która stała na tym placyku została przeniesiona pod garaż Teraz stoi tu komplet ogrodowy, który kiedyś stał na tarasie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:39, 05 maj 2020

Do góry
Pytaliście jak gęsto sadzę dalie, ano tak jedna przy drugiej

Ogród i zaciszny taras 22:39, 05 maj 2020

Do góry
Witam w moim wątku,

Ogrodowisko znam od dawna, postanowiłam zalogować się i założyć swój wątek, żeby nie powielać błędów w zakładaniu ogrodu i zmotywować się do działania.
W 2017 zamieszkaliśmy w nowym domu( ja, mąż i 2 chłopców w wieku rok i 3,5 roku),na początku roku 2018 ogrodziliśmy naszą działkę, której wielkość to 9,5 ara, z czego dom zajmuje 112 m kwadratowych. Wiosna i lato to był czas kiedy założyliśmy trawnik oraz warzywnik, jakoś nie mieliśmy głowy do sadzenia roślin ozdobnych, jednak z początkiem jesieni 2018 założyliśmy rabatę. Bez planu oczywiście, kupując chciejstwa , ale podobało nam się. Jesień, zima, wiosna i lato 2019, to był czas kiedy zakładaliśmy kolejne rabaty i kupowaliśmy różne rośliny. Wiosną 2020 przyszła refleksja, że tak się nie da
Ale nie wszystko zrobiliśmy źle, rabaty od początku wyłożone były kartonami i korą, zresztą tak uprawiamy warzywniak - bez żadnego kopania, jest wysypany kompostem z własnej produkcji ( robimy go od czasu jak tu mieszkamy) przykryty kartonami a na górze słoma.
Teraz już wiem, że najważniejsza rzecz to plan i taki stworzyłam, jednak liczę na to, że ktoś go spojrzy na niego krytycznym okiem, aktualnie zajmuje sie poprawą struktury gleby w miejscach, gdzie docelowo będą rabaty. Podobają mi się proste, nowoczesne ogrody, jednak marzy mi się jakieś drzewo, które wiosną będzię opsypane białymi kwiatkami i zmieści się w okolicach tarasu. Lubię trawy, szałwie, bergenie, piwonię, czosnki ozdobne. Ogród chce podzielić na kilka części, w tym pierwszą frontową, oddzielić od tarasu ekranami z tuji. Im więcej piszę, tym bardziej chcę wszystko napisać może na początek wrzucę swój plan i zdjęcie domu od frontu. I jeszcze jedno jeśli chodzi o kolor frontowej części, to chciałabym dominujący bordowy (tzn poza zielonym oczywiście) z dodatkiem różowego w różnych odcieniach.

zielony kolor, to oznaczone żywopłoty, które chcę aby były formowane w prostopadłościany, kolor limonkowy, to niski żywopłot może z bukszpanu, poniżej chciałabym posadzić bergenie oraz trawy zimozielone w odcieniu bordowego, natomiast między drzewami, które będą przed zywopłotem ( 3 śliwy pissardi szczepione na około 1,70), a niskim żywopłotem z bukszpanu też chciałabym jakieś zimozielone trawy, a pomiędzy nie jeżowki w kolorze ciemnej fuksji.

Widzę, że zdjęcie mojego planu nie wygląda dobrze i nic na nim nie widać, jutro to poprawię i wkleję nowe zdjęcie ;(
Tulipan - Tulipa 22:37, 05 maj 2020

Do góry
dzika_roza napisał(a)
kolor by się zgadzał, ale on kwitnie już drugi tydzień, a ten Dynasty to późny, od połowy maja niby...

U mnie też kwitnie już drugi tydzieńtak wyglądał 20 kwietnia

tak wyglądał 26 kwietnia

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:34, 05 maj 2020

Do góry
Dla tych co maja złudzenia, że zaduszą perz lub podagrycznik folią lub włókniną i potem jak zdejmą to ich nie będzie. Po 6 latach przykrycia folią i potem zasypaniu kamieniem tak wyglądają korzenie perzu i innych pod folią

żywe i dobrze się mają

Nie ma mocnych na te chwasty
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:29, 05 maj 2020

Do góry
prof Sprenger i podkład pod nową rabatkę

stopnie zlikwidowane, Emuś uprawia

Za drzwiami do ogrodu... 22:18, 05 maj 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Zaczyna też kwitnienie jabłoń rajska Royalty.

U mnie jabłoń ozdobna Ola, ale nie jest tak kolorowa jak ta Twoja chyba muszę się za taką jeszcze rozejrzeć
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:17, 05 maj 2020

Do góry
Donia72 napisał(a)
Sylwia, to oczko , ten kącik zadumy jest cudowny. Życzę Ci, żebyś zawsze spokojnie mogła sobie tam odpoczywać

Dorotko kącik zadumy jest naprzeciw oczka, jeszcze nie ogarnięty, a przy oczku tylko drogowskaz
Tak wyglądał w ubiegłym sezonie, są tam winogrona, aktinidia i róże pnące

Za drzwiami do ogrodu... 22:15, 05 maj 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Trawka po deszczu zrobiła się soczysta nawet tam gdzie nie ma założonego nawadniania, co jakiś czas rozstawiam zraszacze Trzeba było dziś kosić, tu jeszcze przed koszeniem.

Tu zakładany wiosną w tamtym roku trawnik, tu mam nawadnianie, ale co deszcz to deszcz

Ależ Ty masz piękną trawę. U nas coraz gorsza nasza trawa, wylewane litry wody nic nie dały. Poprzednie suche lata robią swoje. W tym roku mamy zamiar trochę zabrać się za trawnik, musimy zrobić dosiewkę
Ogród Małej Mi 2017 22:10, 05 maj 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Aniu, Ty ciągle w ruchu, nie usiedzisz Fajne masz wnuki, możesz się przy nich wyszaleć

takie życie..wymusza ..

Ogród Małej Mi 2017 21:58, 05 maj 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Ania głupio plusów w epidemii się doszukiwać, ale syn poszedł wczoraj zrywać ze mną pokrzywę i był przeszczęśliwy. Powiedział, że "normalnie" w życiu bym Go nie wyciągnęła na taką wyprawę.

Są plusy i tego syfa
I rzadki widok czyli mój chłop

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:58, 05 maj 2020

Do góry
Irenko dla Was obu imieninowe buziaczki i uściski ode mnie. Żyjcie długo w zdrowiu i kondycji. Ściskam

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:57, 05 maj 2020

Do góry
pęcherznice
w nogach, to co przeżyje

wianek od Dany nadal wisi
żurawka w tej donicy, chyba 5 lat już

i bliżej domu

dobranoc
Ogród Małej Mi 2017 21:56, 05 maj 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Jakie piękne!!! Zdjęcia super aniu. Trzymajcie się zdrowo!!! Głupie te czasy. Bardzo. Smutne.

Fajnie że masz cudną rodzinkę!!! Chłopaki kochane

Chłopaki kochane o fakt.. i tego nic nie zmieni .. mam pomocników.. i oni najmniej mi przeszkadzają nawet pod biurkiem.. zostawię dzieci .. bez namysłu.. Wnuki to najbardziej udana część mojego życia . I wcale nie uważam że są za głośni, za żywi, za pyskaci.. są inteligentni i wrażliwi i sprawni. A to ma konsekwencje

Kocham ich więcej niż się wydaje.. a to ich nasadzenia i zakup..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies