Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ptasi gaj 21:20, 01 lut 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Ależ piękne zdjęcia.
U mnie na buku nie ma już ani jednego liścia. I mam wrażenie, że jakoś ich więcej na rabatach niż w ubiegłych latach.

Dziękuję Malgosiu
Byłam dzisiaj na wsi na działce liście z dębów błotnych powoli opadaja. Na bukach się trzymają. Bałagan liściowy nie przeciętny. Będzie dużo sprzątania, ale może za miesiąc będzie cieplej.
Chce za tydzień onilevpogods pozwoli przygotować miejsca na przesadzenia i posadzenia traw i krzaków.
Chodziłam i widzę, że już zaczyna się robić ciasno. Krzaki, drzewa które kiedyś sądziłam mają nie dobre miejsca trzeba to uporządkować.
Wiosny jeszcze nie widać panuje spokój w przyrodzie.
Ciemierniki zaczynają wychodzić z ziemi

Rybki powolnie pływają w zimnej wodzie

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:20, 01 lut 2025

Do góry
kasiek napisał(a)

Kurcze że też nie idą święta - obstawiłabym rynek iglakami

Kasiu, solidne sterty gałęzi, wiem coś o tym, w ubiegłym roku mieliśmy takie większe cięcie z pomocą panów, a co roku podcinamy sami.
Siły dużo życzę.
Ogród Basi i Romka 20:38, 01 lut 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Zajrzałam do tunelu. Jesienią eM wysiewał szpinak, rzodkiewki, rukole i jarmuż. Trochę cebulki na szczypiorek. Przez zimę nic nie rosło, na chłody było przykryte agrowłukniną, teraz trochę więcej słońca, powinno ruszyć. Najładniejszy jest szpinak.

Basiu, ależ masz już uprawy, podziwiam.
W ogóle to takie smakowite tematy się na wieczór pojawiły. Też lubię takie różne wersje sałatkowe, szczególnie z rukolą,
bo ja rukolę bardzo, bardzo lubię.
Sezon 2017 u Hanusi 20:30, 01 lut 2025

Do góry
U mnie wody jest dużo, a to za sprawą sztormów. Cofka w rzekach tez trochę dowozi. No i opady -w kwartale, najwyższa krajowa. Ogólnie się mówi, że jesteśmy prawie jak" malarycy" Nie z nadmiaru owadów, a z nadmiaru wilgoci.

Luty zapowiadają suchy, ale jeszcze ma być dowóz śniegu, więc różnie to być może. Ja czekam na 1 marca - to od zawsze mój dzień na rozpoczęcie prac ogrodowych. Póki co, sposobię się.

Jak zawsze życzę Wam słoneczka i nieustającego zdrowia. Woda u mnie w normie ale nasłonecznienie wysiada.

Ogródek Gosi 20:18, 01 lut 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)

U niektórych juz kwitną ciemierniki. U mnie dopiero w pąkach

Gosia, u niektórych kwitną, a u mnie podobne do Twoich, pąki chyba nawet mniejsze.
Na razie wspomagam się ciemiernikami biedronkowymi.
Ogród Basi i Romka 20:18, 01 lut 2025

Do góry
MartaCho napisał(a)
Polecam też moją wersję:
oliwa z oliwek+ocet balsamiczny, starty ząbek czosnku, szpinak baby, pomidorki, płatki parmezanu (dostępne np. w L.), uprażony słonecznik. Pychota! Często do pracy robię.

Basiu,
piękny wiosenny porządeczek u Ciebie. Która jabłoń sprawdza się u Was najbardziej? Rośnie zdrowo i obficie owocuje?

Jedna i druga. Ta pierwsza to chyba Lobo, takie dość wczesne do zjedzenia, druga nie znam nazwy, chociaż mam zapisane w starych notatkach jako topaz ale nasze są żółte, a topaz chyba są czerwone. Te drugie jabłka są późniejsze, jak dla mnie są smaczniejsze i mogą trochę poleżeć w chłodnym. Tak wyglądały ostatnie ich zbiory
Ogród w malinówkach 20:07, 01 lut 2025

Do góry
Helleborus niger
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:25, 01 lut 2025

Do góry
Jeśli chodzi o kształt to taki. A co do podpór to pewnie będę kombinowała z czasem różne rzeczy, ten rok zapowiada się znowu na taki, gdzie nie będę miała dużo możliwości pracy w ogrodzie ale warzywnik będzie zrobiony. Dwie grządki środkowe może uda się wypełnić swoim kompostem i coś posiać. Zależy ile mi mąż pomoże
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:39, 01 lut 2025

Do góry
kasiek napisał(a)

Nowy ogród jest mocno przemyślany - będzie nieco inny niż ten w Krakowie, dużo trawnika, dużo części użytkowej.
Wstępny plan jest taki:

Na środku dom docelowy, z lewej domek tymczasowy nad którym teraz pracujemy i obok niego garaż.
[...]
W zasadzie realizacja planu nawet zgodnie z planem (część prawa)

Witam się pierwszy raz na wątku. Cieszę się, że mogłam obejrzeć dojrzewanie planu nasadzeń. Lubię oglądać powstawanie ogrodu od podstaw, bo jestem na podobnym etapie (zaczęłam sadzenie w 2023 roku).
Ogród z koniczynką 18:27, 01 lut 2025

Do góry
Dzisiejszy słoneczny dzień wykorzystałam do wyczesywania kostrzewy sinej, a mam jej trochę nasadzonej... bo 54 kępki...na fotce widać rozczochrańca przed usunięciem starych źdźbeł, a w tle widać już po czesaniu...zielonych młodych pełno...fajnie się usuwało, bo po wczorajszym deszczu były jeszcze mokre, bo jak wyschną to makabra

ciemierniki cuchnące w pąkach inne śpią jeszcze...

Zurawie narobiły rabanu na całą okolicę...ich klangor słyszany był chyba w innym województwie...
Ogród prawie wymarzony … 17:48, 01 lut 2025

Do góry
Dla bosej Agnieszki - to ta rozplenica

To zdjęcie sprzed 4 lat
Wszystkiego po trochu 17:37, 01 lut 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)
moje dzisiejsze zdjęcie, nie tak cudne jak u Joli

Mirka, cudne kępy ciemierników, ja się poratowałam biedronkowymi.
Ja też gratuluję tysiączka.
Znowu na wsi 17:28, 01 lut 2025

Do góry
Joku napisał(a)

Jolu, zachwycam się cyklamenami, są cudne. Ranniki też już u Ciebie wystartowały, co roku na wiosnę oglądając zdjęcia na Ogrodowisku obiecuję sobie, że muszę je posadzić, a potem zapominam.
Zaczytałam się w dyskuji o kotach, bardzo fajne te wejścia i tunele, wygoda. Ja mam dwa koty (rodzeństwo) i trzeciego, który został po moim tacie, no i mam problem, bo nie mogą się "dogadać". Kocice może by jakoś przywykły, ale z kocurem trudna sprawa, jest bardzo agresywny. Próbowaliśmy nawet kropelek z konopi, kicie były wyluzowane, ale kocur pomimo podwójnej dawki nie dał się przekonać do obecności obcej kotki. Być może ma to związek z tym, że moje są głuche, więc czują się bardziej zagrożone. Na razie czarna Mańka (moje białe) mieszka w domu po tacie, ale planujemy go w końcu sprzedać, więc nie wiem, jak to rozwiązać. Zresztą i tu mieliśmy problem, bo wejście piwnicą było często otwarte i w pewnym momencie zaczęły go odwiedzać obce koty i przeganiać nasze. Takie to kocie życie.
Ogród prawie wymarzony … 17:11, 01 lut 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
No ładnie podziałałaś Twoje laurowiśnie też mi się podobają, bardzo ładne A tak na marginesie, to czapkę, to się nosi na głowie, zima jest No, a nie rzuca się byle gdzie a potem, ktoś musi jej pilnować A tak na poważnie, to nasza Aza kradnie nam skarpetki i całe rolki papieru toaletowego, jak uda jej się wejść do łazienkiA jak była szczeniakiem, to udało jej się połknąć skarpetki, kilka razy tak nam zrobiła. Na szczęście ooddała je górą lub dołem. Trochę stresu było, ale jak chcieliśmy jej zabrać ukradzioną skarpetkę to szybko ją połykała, taki głupol była

Laurowiśnie juz drugi sezon zachwycaja pieknymi liśćmi-widać lubią moje namaxowe ciecie-przemarzły i musiałam je sciac o 2/3 albo i lepiej

Basiu w czapce to ja trzymałam telefon a ta Biała Cholera ukradła całość wyżarła pompon i zrobiła dziury w czapce-jak widavć duma go rozpiera
ogólnie Kodi nic nie niszczy-do legowiska znosi wszelakie buty, spodnie od dresów, szlafrok a raz sie znalazł stanik pańci

Zobacz jak wygladały w marcu

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:07, 01 lut 2025

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Pięknie prezentują się Twoje wąskie rabaty a w tym roku to dopiero będzie szał.

Od razu zapytam czy kładłaś w swoich grządkach siatkę na krety?

I jeszcze zapytam co sądzisz o szerokości grządek 1m i ścieżkach też 1m? Tak sobie zaplanowałam, ale teraz zastanawiam się czy nie zwęzić ścieżek, a grządek nie zrobić szerszych. Sama nie wiem.

Niestety nie kładłam i to pewnie był błąd. Nornica miała w tym roku wyżerkę. Jej ulubione to pietruszki, selery, marchewki.

Moje grządki są szerokie na około 125 cm. Zależy jaki masz materiał, bo u mnie to akurat podmurówka 250 poszła na pół. Tak 120 cm jest w sam raz by sięgnąć do środka.

Jakie będziesz robiła grządki? Klasyczne prostokąty czy jakieś „L-ki” czy „U”? Ja mimo dużej działki chciałam maksymalnie wykorzystać miejsce i dałam bardzo wąskie ścieżki pomiędzy (30-40 cm). Mogę zmierzyć jutro jak będziesz chciała. Taczką dojeżdżam do krótkiego brzegu jak trzeba. Na sąsiedniej podmurówce sobie przysiadam.

W tym roku robię lekką poprawkę ścieżek. Mimo grubej warstwy trocin wychodzą chwasty. Dam matę pomiędzy i dopiero sypnę trocin.

Tutaj widać jak wąsko jest pomiędzy i jak kolor trocin się zmienił.

W kamiennym kręgu od początku 16:51, 01 lut 2025

Do góry
GorAna napisał(a)

Aniu, u Ciebie to już prawdziwa wiosna, cudne kwiatuchy, aż się buzia do nich śmieje.
Chusta piękna, zazdroszczę zdolności do robienia pięknych rzeczy.
Ogród zacząć czas. 15:33, 01 lut 2025

Do góry
MartaCho napisał(a)
Dziś 01.02.- melduję rozpoczęcie sezonu '25

Na początek pod nóż poszły seslerie. Jeśli ktoś jest chętny, to ja chętnię podzielę je i się nimi.

Zdjęcia przed i po

Niestety z ogrodu wygoniły mnie czarne chmury. Słońce się schowało i zrobiło się ziiiimno. Zaczęłam też ścinać kocimiętki, ale po trzech stwierdziłam, że może lepiej przeczekać jeszcze kolejny tydzień- ma być ochłodzenie, niech jeszcze te małe listeczki się chronią pod krzaczorami zeszłorocznych.

Ale małe co nie co zrobione jest
Brawo Ja kocimiętki mam przycięte, za to traw nie ruszam.

Mamy bardzo podobne rabaty na froncie. Nawet wymiary zbliżone, tak na oko. A jak różnie mamy je "zrobione" W sezonie Ci pokażę co mam i jak to wyszło (sadzone było w sierpniu), dodałem cebulowe. Już teraz brakuje mi zimozielonych. U Ciebie są cisy i suszki Z pewnością masz ciekawiej niż u mnie.
Ogród zacząć czas. 14:50, 01 lut 2025

Do góry
Dziś 01.02.- melduję rozpoczęcie sezonu '25

Na początek pod nóż poszły seslerie. Jeśli ktoś jest chętny, to ja chętnię podzielę je i się nimi.

Zdjęcia przed i po

Niestety z ogrodu wygoniły mnie czarne chmury. Słońce się schowało i zrobiło się ziiiimno. Zaczęłam też ścinać kocimiętki, ale po trzech stwierdziłam, że może lepiej przeczekać jeszcze kolejny tydzień- ma być ochłodzenie, niech jeszcze te małe listeczki się chronią pod krzaczorami zeszłorocznych.

Ale małe co nie co zrobione jest
W kamiennym kręgu od początku 13:56, 01 lut 2025

Do góry
GorAna napisał(a)

Co to za kły na drugim zdjęciu? świetnie wyglądają Pierwiosnki mam takie same tylko jeszcze nie mają kwiatów
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:01, 01 lut 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies