Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 07:39, 24 maj 2025

A tutaj proszę - mój zachwyt nad kosaćcami syberyjskimi. Miesiąc temu stwierdziłem, że nie będą kwitły, 2 tygodnie temu zauważyłem pierwszy pęd kwiatowy, a teraz proszę

Rozplenica Moudry w końcu na swoim miejscu.

A tak wygląda rabata z boku domu. Teraz mnie drażni, bo wygląda jakby ktoś naciapał drobnicy. Ale dajmy jej czas

Najpierw zakwitną wiśnie, potem będzie czas irysów (w duecie z limonkowymi turzycami), a latem będą cieszyć hortensje i rozplenice

Ogromne podziękowania za irysy dla Ani, a za rozplenice dla Justyny. Zrobiłyście mi rabatę
LIDKA 18:05, 24 maj 2025

Masz porzadek jak u Lidki no ani jednego chwaścika

Roślinki Ci jednak rosną no je już fajnie widać.

Z tą drobnicą tez mam takie wrażenie z moją kortową.
I jeszcze sobie pisadziłam liliowce od sis i nie wiem jaki kolor. Wycyganiłam z ładnymi liśćmi i chyba żółte beda.a takich nie che bo mam na basenowej.
Ona ma duzo gatunków i pojade jak rozkwitną sępić jeszcze ale żółtych nie chce.

Marcin wstawisz mi foty tych białych róź? U mnie. Jedna padła i dzis kupiłam chopina. Posadze je razem.
Marcin89 18:54, 24 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Masz porzadek jak u Lidki no ani jednego chwaścika

Roślinki Ci jednak rosną no je już fajnie widać.

Z tą drobnicą tez mam takie wrażenie z moją kortową.
I jeszcze sobie pisadziłam liliowce od sis i nie wiem jaki kolor. Wycyganiłam z ładnymi liśćmi i chyba żółte beda.a takich nie che bo mam na basenowej.
Ona ma duzo gatunków i pojade jak rozkwitną sępić jeszcze ale żółtych nie chce.

Marcin wstawisz mi foty tych białych róź? U mnie. Jedna padła i dzis kupiłam chopina. Posadze je razem.
Chwasty są wytłumione przez kartony i zrębkę.

W tym momencie mam tylko takie foto.

To chyba nie jest dobry pomysł sadzić razem. Masz różę wielkowiatową Chopin (prawdziwa odmiana), a moje są jakby okrywowe lub rabatowe z kilkoma kwiatami na gałązce. Nawet sprzedawca mi uznał reklamację.
LIDKA 20:29, 24 maj 2025

Po tym foto poszłam połazić po ogrodzie i wymyśliłam gdzie moge posadzić kolejne róże. Wejdą 4. Dokupie tych szopenów lub innych bo w pobliżu pergoli mam jeszcze miejsce. A te Twoje /moje niech na razie rosną gdzie są. Jakieś towarzystwo im wymyśle.
Marcin89 21:16, 24 maj 2025

LIDKA napisał(a)
A te Twoje /moje niech na razie rosną gdzie są. Jakieś towarzystwo im wymyśle.
W to nie wątpię
Patrycja_KG_Lu 08:11, 25 maj 2025

Marcin89 napisał(a)
Seslerie też mocno już podrosły, zadziwia mnie ich zielony kolor, bo spodziewałem się na moim piasku żółtego

Kolor seslerii to chyba bardziej kwestia nasłonecznienia niż wilgoci. U mnie od południa piękne jasne, a za budynkiem, gdzie więcej cienia są ciemniejsze.
P.S. Porządeczek jak u Lidki, ani jednego chwaściku.
Marcin89 08:25, 25 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Kolor seslerii to chyba bardziej kwestia nasłonecznienia niż wilgoci. U mnie od południa piękne jasne, a za budynkiem, gdzie więcej cienia są ciemniejsze.
P.S. Porządeczek jak u Lidki, ani jednego chwaściku.
Tak, masz rację z sesleriami. Oceniałem front jako bardzo słoneczny, ale rano jest trochę cienia od budynku. Druga kwestia to odczyn, może jakbym dał wapna, to kolor się zmieni. A trzecie to wilgotność, a przy okazji podlewania thuji i sesleria dostaje.

Chwasty pojedyncze się pojawiły przy samych roślinach, a co kawałek wyrastają pędy ziemniaków. To te obierki z kompostu

Edit:
Nasłonecznienie na przykładzie szałwii Caradonny. Przy tarasach już z tydzień kwitnie (słońce od rana do 15-16), a na froncie dopiero zaczyna kwitnąć (słońce od około 13 do zachodu). A młode, sadzone wiosną dopiero się zbierają do kwitnienia
Marcin89 08:41, 25 maj 2025

Sadzenie pomidorów i papryki 23-24.05.2025

Najpóźniejszy termin sadzenia jaki pamiętam. Ostatecznie wyszło 46 pomidorów w 20 odmianach i 14 papryk w 3 odmianach

17 odmian pomidorów mam po 2 krzaczki, z czego jeden trafił do uprawy pod folią, a drugi do gruntu, taki eksperyment

3 odmiany pomidorów koktajlowych mam po 4 sztuki. Razem 12 krzaczków, bo je lubimy bardzo.

Papryka podzielona na dwa miejsca. Nowe miejsce to fragment po roślinach ozdobnych. Z pewnością jest słoneczne i osłonięte prawie z 3 stron, jednak po południu będzie w cieniu winorośli. Zobaczę czy taka uprawa ma sens
mrokasia 08:48, 25 maj 2025

Marcin89 napisał(a)

Chwasty pojedyncze się pojawiły przy samych roślinach, a co kawałek wyrastają pędy ziemniaków. To te obierki z kompostu

Czyli masz 2w1 - ozdobnie i użytkowo .

Rabaty spuchną ani się obejrzysz. Jeszcze będziesz rozsadzał .
Patrycja_KG_Lu 09:16, 25 maj 2025

To sadzimy terminowo podobnie, ja akurat pomidory tunelowe i papryki. Zostały jeszcze gruntowe pomidory i koktailówki, ale to chyba na poniedziałek zostawię, bo chłodna noc ma być, a już nie mam włókniny i pałąków. Dziś przygotuję tylko dla nich miejsce.