Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:54, 01 lut 2016

Do góry
szemusia napisał(a)
O, u siebie też świdośliwę planujesz? Chyba muszę jej lepiej się przyjrzeć...
Reniu, a one ogólnie dostępne w sprzedaży? Bo w moich szkółkach raczej mi się nie rzuciły w oczy

Temat przerabiam od kilkunastu dni już, zaczęło się od tego, że Szefowej nie spodobał się mój pomysł na tą rabatę a Waldek nakierował wszystko na zupełnie inne tory: https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=620 Potem był pomysł na ściankę ... Danusia podpowiedziała kształt ... , Ola podrzuciła piękną inspirkę a magnolia narysowała proporcje

Jednym słowem ... praca zbiorowa

A jeśli chodzi o świdośliwy ma je Pan, od którego ostatnio kupuję drzewa ... ma i takie małe i te takie już spore ... tylko te drugie cholernie drogie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:34, 01 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ale mnie wtedy u Ciebie nie bylo.
Swidosliwy i molinia jak u mnie troche

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:34, 01 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

ja myślałam żeby molinia była i po prawej i po lewej, wtedy koło będzie jakby otoczone czymś jednym, więc wyeksponowane. Możesz po prawej dać tylko trochę tej molinii z rozchodnikami, i szybko to 'zgubić' Pomyśl czy nei podobałoby Ci się. Juz przy tujach powoli przechodzic w cos innego.
Czy zmieści się świdosliwa jeszcze jedna?- z fotki wydaje się że tak, ale Ty to sprawdć, popatrz na wprost jeszcze.

Magnolio
A ta molinia nie będzie za wysoka w porównaniu z amazon mist i szałwią?
Wątpię czy jeszcze jedno drzewo tam się zmieści?
Naniosłam zmiany żeby była pewność, że wszystko rozumiem

zielone kulki - kule bukszpanowe
jasnozielone 4szt aurea nana
czerwone plamy po prawo - rozchodnik
reszta - molinia tylko jaka odmiana???

PS Nawet nie wiesz jak się cieszę, że mi pomagasz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:11, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Podglądam. Fajnie Magnolia radzi
Te rozrzucone aurera - to jak z CHFS. Tam właśnie takie punkty zanurzone są w trawach i bylinach.

Reniu, z czym masz posadzone szałwie? Bo już zapomniałam
I co to za odmiana szałwii ?

Muszę jeszcze wrócić Iwonko do tych zdjęć ... kulki bukszpanowe bardzo zapadły mi w pamięć a aurea nie kojarzę
Szałwię mam taką: http://sklep.zielonypunkt-zieba.pl/salvia-x-superba-merlau-rose-improved-szalwia.html posadzoną z Amazon Mist
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:07, 01 lut 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
będzie cudnie

Mam nadzieję
Prawie - jak ogród 16:10, 01 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A takie coś?
https://pl.pinterest.com/pin/519251032015405626/

Reniu - rozchodniki z rozplenicą - cuuuudne. Inspirkę zapisuję, ale nie mam już tu miejsca
Ale brzozy już do rozpatrzenia... Wyszukałam właśnie formę szczepioną pendula.

I czytam wątek Anity "Zielono mi czyli zielone płuca...". Dzięki Reniu za wskazówkę
Coś jeszcze, coś więcej... 15:29, 01 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A czy one nadają się na zewnątrz?
Czy jednak Fiberglass trzeba brać po uwagę?

Nadają się Moje co prawda na zewnątrz nie stoją, ale dziewczyny mają je już latami i z tego co pamiętam jedyne co się im dzieje to są to wykwity od wody przy podstawie. Najdłużej na forum donice z włókna szklanego ma Danusia no i wrocławianki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:19, 01 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Pokazywałam ją jakoś we wrześniu
ale mnie wtedy u Ciebie nie bylo.
Swidosliwy i molinia jak u mnie troche
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:15, 01 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Szukałam tej mojej rabaty po ostatecznych zmianach ... czyli z cisami w tle, grackami i tulipanowcem zamiast nigry Oto ona:

Nie wiem czy tu zmieści się jeszcze jedna świdośliwa?
Kurczę jeśli miałabym aurea nana "rozrzucić" to trzeci raz bym je przesadzała No ale jak trzeba ...
Tu po prawo nie myślałam o molinii ... Chciałam ją dać tam po lewo na tle smaragdów ... byłaby z tyłu za kulkami ... może nawet nie rzucałoby się wiosną tak bardzo w oczy, że tam czegoś brakuje JAk myślisz?

Żurawki między hakone ok

ja myślałam żeby molinia była i po prawej i po lewej, wtedy koło będzie jakby otoczone czymś jednym, więc wyeksponowane. Możesz po prawej dać tylko trochę tej molinii z rozchodnikami, i szybko to 'zgubić' Pomyśl czy nei podobałoby Ci się. Juz przy tujach powoli przechodzic w cos innego.
Czy zmieści się świdosliwa jeszcze jedna?- z fotki wydaje się że tak, ale Ty to sprawdć, popatrz na wprost jeszcze.

Coś jeszcze, coś więcej... 14:55, 01 lut 2016

Do góry
A czy one nadają się na zewnątrz?
Czy jednak Fiberglass trzeba brać po uwagę?
Malutki pod lasem 14:50, 01 lut 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ale one nie są raczej do cienia? A tam patelnia.

Ale pod drzewem będzie patelnia?
Malutki pod lasem 14:33, 01 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Zawilce?
Ale one nie są raczej do cienia? A tam patelnia.
Malutki pod lasem 14:23, 01 lut 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
O, no to jest jakaś fajna propozycja
Podoba mi się, tylko znowu te kulki do cięcia Żurawek i carexów do czasu jak będę to robić, to pewnie się już sporo u mnie znajdzie
A co dac miskantom w nogi? I pod drzerwem co?
A no i muszę pamiętać, że miskantom w nogi coś muszę dac z dwóch stron

Zawilce?
Malutki pod lasem 14:13, 01 lut 2016

Do góry
Aniu
a nie za dużo jak na jednej rabacie?
Zamiast śliwy umbra jet ok
Ale tui nie dawałabym na rogu ... a nie podobają Ci sie takie kulki bukszpanowe jak narysowałam? Byłoby piętrowo: kulki może z żurawkami czy jakimś carexem (z czymś co już masz lub możesz podzielić) dalej wyższe piętro - może miscant ML? i drzewo
W Kruklandii 13:56, 01 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Też swobodniej się poruszam po Paryżu niż po W-wie
Ale teraz jednak jest zbyt niebezpiecznie ... zastanawiałam się nawet ostatnio jaki cel obrać na wakacje ... i po rozmowach ze znajomymi ... strach gdziekolwiek się ruszyć

nooo ja zrezygnowałam z majowego Chelsea
W Kruklandii 13:53, 01 lut 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

A Ciebie nie? Ciągle kombinuję gdzie tu w ferie wyskoczyć...

Też swobodniej się poruszam po Paryżu niż po W-wie
Ale teraz jednak jest zbyt niebezpiecznie ... zastanawiałam się nawet ostatnio jaki cel obrać na wakacje ... i po rozmowach ze znajomymi ... strach gdziekolwiek się ruszyć
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:44, 01 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Taka piekna fota i dopiero teraz pokazujesz?

Pokazywałam ją jakoś we wrześniu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:43, 01 lut 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Między Aurea Nana a rozchodnikami widzę perovskię z molinią

A na przeciwległym końcu koła Te jedynki to co to?

O- Magnolia juz działa W takim razie tylko popatrzę

Te jedynki to świdośliwy wielopniowe
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:40, 01 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Możnaby może dać jeszcze świdosliwę gdzieś na wys rogu garażu

Stipa zamiast brizy?- na poczatku, póki będzie tam pełne słońce, potem, jak będzie cień od świdosliw już im będzie źle.

Kulki 3 szt, ale możesz jeszcze sypnąc je tak żeby np były na przejściu z nasadzeń wokół koła w to nsadzenie z szałwią. ale nie dawaj ich duzo.
Te tujki aurea Nana możesz tez tam zostawić jak np molinie dasz, ale ja bym je wtedy posadziła nierówno, tak żeby były takimi punktami w trawach.
Jak ułozysz tujki, to wtedy zdecyduj czy tych buksów jeszcze dodawać, bo mało miejsca zostanie na molinie. A jeszcze jak chcesz wpleść rozchodniki, to całkiem ciasno... nie, nie dodawaj juz buksów.
Molinie daj niskie
Zurawki już gdzieś indziej, nawet punktowo w koło, niech wyglądają trochę zza hakone.

Pamiętasz że wiosną molinii nie będzie? wmaju się obudzą. więc chyba warto będzie tez i tu zaminować cebulowymi. Może np krosuky lub irysy żyłkowane , a na później tulipany czy białe narcyzy...

Szukałam tej mojej rabaty po ostatecznych zmianach ... czyli z cisami w tle, grackami i tulipanowcem zamiast nigry Oto ona:

Nie wiem czy tu zmieści się jeszcze jedna świdośliwa?
Kurczę jeśli miałabym aurea nana "rozrzucić" to trzeci raz bym je przesadzała No ale jak trzeba ...
Tu po prawo nie myślałam o molinii ... Chciałam ją dać tam po lewo na tle smaragdów ... byłaby z tyłu za kulkami ... może nawet nie rzucałoby się wiosną tak bardzo w oczy, że tam czegoś brakuje JAk myślisz?
Żurawki między hakone ok
Pogubiłam się po drodze... 13:29, 01 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Amelia
A eM nie podczytuje forum?
raczej nie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies