Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 15:32, 18 sty 2016

iwka napisał(a)
ja miałam w tym roku ML za Vanilkami, fakt że sadzonki obu roślin były małe jak sadziłam, to ML stanowczo więcej podrósł niż hortki jak one będą w takim tempie rosły to zanim przerosną trawy upłynie parę lat

U mnie też hortki malutkie za to ML rosną jak głupie
Niestety myślę, że dziewczyny mają rację i ... za dwa lata proporcje się zmienią
Juzia 15:32, 18 sty 2016

Kasya napisał(a)

tyle planowania i dyskusji a teraz sie tak latwo zniechecasz ? no nie... ja sie nie zgadzam

O to to! Ja też nie!
ren133 15:48, 18 sty 2016

jankosia napisał(a)
Samopoczucie pewnie siadło, ale... Renia, ty strasznie dużo pytasz, o każdy szczegół, dyskusja się toczy, każdy ma inne pomysły bo i każdy co innego lubi... Kobieto moja kochana, ja wiem że ty jesteś perfekcjonistką, ale weź najpierw posłuchaj serca. Wiesz już co lubisz. Zrób tak jak ci się wydaje. Nie planujesz wydać tysięcy złotych na stuletnie lipy przecież, małe roślinki zawsze możesz przenieść.
Ja mam wrażenie że ty oparłaś wszystko na tej inspiracji berberysy w jakiś trawkach. Mi się to nie podoba, ale ciebie chwyciło za serce, może trzeba iść tym tropem? A że kulki w trawach nudne? Zobacz jaka nuda: http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/private-gardens/norfolk-garden

Miłego wieczoru Renia.

Chyba wczoraj miałam ten gorszy dzień ... no niestety jestem perfekcjonistką ... chociaż masz rację tysięcy nie zamierzałam wydać na tą rabatę ... ale którąś setkę już tak ... a te poprawki, które planuję wiążą się też ze zmianą nawadniania czyli przesunięciem zraszaczy, zmianą zasięgu sąsiednich zraszaczy i dołożeniem linii kroplującej na powiększonej rabacie ... trochę tego jest ... więc jak mam coś poprawić to tak żeby za dwa miesiące znowu czegoś nie zmieniać
Kulki w trawach dla mnie nie są nudne To właśnie bukszpany w ogrodzie Danusi mnie zachwyciły ... dlatego rok temu się zalogowałam żeby z Waszą pomocą przenieść trochę z tego czym się zachłysnęłam do swojego ogrodu
ren133 15:52, 18 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
A ja mam dwwuletnie Ml ktore rosnie w bardzo nieprzyjaznych warunkach i ma juz 1,5m.trzeba przetestowac u siebie.wysokosci ml nie zmienisz ale hortki mozesz ciac wg potrzeb.

Mimo wszystko jednak będę musiała wysadzić ML i zastąpić grackami
Czyli będę miała 7ML do zagospodarowania
ren133 15:53, 18 sty 2016

Danucha napisał(a)

Właśnie z tymi hortkami jest tak, że na wiosnę tniesz i rosną, czyn starsze, to wyżej. Podpowiedz mi proszę, ml po dwóch latach wysoki, ale ażurowy?? Bardzo kępa się rozrosła? Źródła piszą, że rośnie do 1,6 m i przewiesza się. Hortensje niższe nie będą, jakkolwiek cięte i do tego są gęste i zwarte. Obawiam się zatem, że zza hortek ML nie będzie widać, przed nimi nada im lekkości i tajemniczości. Mam rację?

ML przed hortkami nie widzą mi się ... z boku już tak ... ale z tyłu chyba tylko gracki dadzą radę być wyższe
Kasya 15:57, 18 sty 2016

ren133 napisał(a)

ML przed hortkami nie widzą mi się ... z boku już tak ... ale z tyłu chyba tylko gracki dadzą radę być wyższe

jesli musisz kupowac to moze malepartusy ?
ren133 15:57, 18 sty 2016

Juzia napisał(a)
Ren....ja się zawsze pytam o opinie ludziów na forum, a i tak robię po swojemu
Fakt... ktoś coś podpowie i czasem łapię pomysł i coś dodaję.... ale mój ogród ma się podobać mi!!! Też kiedyś tyle analizowałam....teraz trochę złuzowałam i co ma być to będzie....najwyżej zmienię
Rób jak Ci się podoba! Zawsze możesz przesadzić. Widziałaś moje srylion wersji jednej rabaty?

Tylko zastanów się na kształtem żwirków, bo przesuwanie kamyczków gorsze niż przesadzanie roślin

Justyś
Ja już w ubiegłym sezonie wydałam sporo na ogród więc w tym zamierzałam lepiej wszystko zaplanować żeby już nie przesadzać tyle i ... nie wydawać roślin ... ale już widzę, że się nie da

PS W żwirku też już przesadzałam
waldek727 16:02, 18 sty 2016

Ludzienie.
Czy w sklepach ogrodniczych w całej Polsce sprzedają tylko cztery rośliny na krzyż?
Czy koniecznie połowa naszych ogrodów musi być kreślona na tej samej desce do projektowania?
Ja rozumiem, że można zafascynować się jednym pięknym ogrodem z tym, że ten ogród ma swoje miejsce, historię i duszę. Tego ogrodu nikt u siebie nie skopiuje. Co najwyżej będzie mógł się cieszyć marną jego podróbą. Czy naprawdę przy tworzeniu własnego ogrodu nie można na niego spojrzeć perspektywicznie? Danusia już w wielu swoich postach napomknęła, że nadchodzi era ogrodów nowoczesnych w których zarówno architektura ogrodowa jak i nasadzenia inspirowane są naturą. Sama jest prekursorką takich własnie ogrodów i za moment okaże się, że większość osób które zakładają dzisiaj swoje ogrody lub je modernizują stała tyłem do ołtarza.
Reniu. Dobrze, że doceniając wszystkie projekty jak i zaangażowanie wielu osób w aranżację części ogrodu dałaś sobie czas na podjęcie ostatecznej decyzji.
Juzia 16:11, 18 sty 2016

Waldku.... ale Renia chciała rabatę z konkretnych roślin i wszyscy starali się utworzyć coś z jej listy...
To nie tak, że my wszystkie uparłyśmy się na seslerie, berberysy, hortensje i miskanty
waldek727 16:37, 18 sty 2016

To również ukłon w stronę Reni oraz innych osób które starają się stworzyć oryginalny i niepowtarzalny ogród , aby przed doborem roślin wcześniej przestudiowały sobie
katalog roślin . Wspaniały pomocnik z którego ja także korzystam.