Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:53, 19 lip 2017

Do góry
Witam Milus. Duzo listeczkow ale za to takie kolorowe jesienia. Jak nie bedzie przymrozku to rewia barw.
Trudno bede grabila a moze siatke rozciagne i bedzie lzej.
Ogród z łezką II 10:45, 19 lip 2017

Do góry
Witam Kasiu moja monarda ma ok 4 lat zawsze ladnie rosnie. Juz ja mialam z tego miejsca zabrac, ale ta deszczowa pogoda wiosenna mi w tym przeszkodzila.
Maczniak to jedyny minus ake jakze uciazliwy. Kazdego roku lapie go. Na razie nie ma. Mam w tym miejscu cynie ktore tez podatne.
Pryskalam juz towarzystwo dwa razy przed kwitnieniem wiec czekam.

Kupilam w tym roku rozowa ppsadzilam na skalniaku cala biala juz kwitnie. Chyba ja zetne i zleje od maczniaka czyms moze wypusci jeszcze nowe.

Nie wiem co chcesz wysadzic i wsadzic monarde ale tak jak pisze ma duze sklonnosci do maczniaka.
Ptasi gaj 10:37, 19 lip 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Podziwiam Twój ogród Mam takie praktyczne pytanie jak sobie radzisz z chwastami w kamyczkach? Mam taki placyk - miejsce postojowe - na suchym betonie wysypane kamyki, utwardzone. Co roku muszę wyrywać najróżniejsze siewki - syzyfowa praca, a u Ciebie czyściutko

Tez piele staram sie nie dopuscic do zakwitniecia chwastow to wtedy sie rozsiewaja najwiecej. U mnie problemem jest rozgwiazdnica i potem kilka chwasto na szczescie nie sa mikrusami i latwo sie je wyrywa.

Pod źwirem mam agrowloknine nie folie, miejscami rozkladalam gazety i sypalam zwirek.
Ale ziarenko jak przyleci z wiatrem to znajdzie sobie zawsze miejsce na wykielkowanie wiec na chwasty nie ma rady. Teraz wyrastsja chwasty podobne do trawy i maja az czarne kiscie takie lisie ogony jak to sie rozsieje to kiniec po calej dzialce.
Najgorsze sa chwasty ktore maja korzenie rozlogowe czyli perz. Mialam jeszcze najpierw myslalam ze to kwiat szlachetny "oman". Moze wyglada jak szlachetny, ale potrafi zdominowac cala dzialke nie dosyc , ze sie krzewi to jeszcze sie rozsiewa.
Uzywam tez randapu, ale malo. Nie pryskam tylko smaruje po lisciech. Ostatnio walcze innym srodkiem ze skrzypem na skalniaku malowalam juz 2 razy.
Skrzypu nie da rady wypielic, bo urwiesz a w to miejsce wyrosnie kilka wiec jestto walka zawsze przegrana. Nawet wapno nie pomorze.
Skrzyp nie moze zakwitnac wiosne tzw parasolki bo tam ma pozywke dla korzeni.

Rozpisalam sie z rana trzeba wrocic do codziennosci.

Piekna pogoda milego dnia.
Ptasi gaj 10:36, 19 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Widzę, że też masz tę piękną monardę, na którą u Małgosi zachorowałam To ta sama, Scarlet?

Łapie Ci mączniaka? Bo się zastanawiam czy czasem na taką sobie czegoś nie wymienić...

I jak długo kwitnie? I co po przekwitnięciu? Ściąć? Dużo pytań mam...

Pozdrówka
Ptasi gaj 10:16, 19 lip 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Zaglądałaś do środków kęp traw? Nie ma jeszcze pustych placków? Bo jak są, mus dzielić i wycinać te martwe części.

Kasiu zawsze wiosna no powiedzmy jak juz zaczenaja wyrastac mlode trawki to wygrabiam grabkami te stare (sciernisko) i nie widzialam pustych miejsc.
Sa takie duzo rozrastaja sie na boki jest im tu dobrze.
Ptasi gaj 10:12, 19 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Powiem Elu, ze pieknie i tego do ra, to masz od grona. Ta winorosl japonska jest w Wojsławicach ogromna, jak u ciebie tak bujnie, to lisci od groma.

Witsm Milus jeszcze bluszcze nigdy nie byly takie duze. W tym roku podwoily swoja obietosc nie wiem jaka to przyczyna.
Lisci duzo jak nie zmarzna to kolorow bedzie masa od cytrynowego po czerwony, bordowy i amarantowy. Jeszcze mialam bluszcz trojklapowy ale wymarzl.
Chce winorosl puscic na sosne.
Ptasi gaj 08:05, 19 lip 2017

Do góry
Samego trawnika obok domu jest ok. 1000 m wiec eM musi sie niezle nagimnastykowac aby byl taki jak na focie. W tym miejscu jest najwiecej i widok dla foty dobry. Trawniczek jest kolo calego domu, wezsze i szersze miejsca. Aniu maszyneria do koszenia u mnie duza wiec nie sprawia to trudnosci.
Gesty, sprezysty, chodzisz jak po persie. Strzyzony co kilka dni. A podlewany co dwa dni w czasie kiedy desz nie pada. Caly dzien prawie w sloncu.

Kratke zbijalam sama listewki nie pomalowane bo ze starej kratki a nie mialam farby w przyszlym roku pomaluje.
Mam cos takiego czego bym sie nie zlapala to zrobie. Kiedes polozylam sama w mieszkaniu mozaike na podloge, rodzina wyjechala ja z kraizega, deseczkami i klejem zostalam sama i po zdarciu pcw. Zaczelam od jednego rogu pokoju przez cale mieszkanie do nastepnego rogu pokoju kleic plytki a potem docinki pod sciane i to cala filozofia. Meble przesuwalam na recznikach frotowych. Szafy na filcach.
Zawoskowalam i do dzisiaj ponad 30 lat jest elegancka bielusienka podloga.
Nikt nie chcial uwierzyc ze to ja zrobilam. Wszyscy sie smiali niedowierzali.

Mam swoja skrzynke z narzedziami od pily do kombinerek, gwozdzi i

srubokretow.

Kobiety duzo moga.

To prawda, az serce się raduje, jak to czytam. Mnie tez podobne robotki czekaja, ale jak8s marazm mnie dopadl, czekam na wenę
Liliowo i kolorowo:) 01:49, 19 lip 2017

Do góry
Jeszcze do ciebie zajrzę bo zawsze warto. Tutaj zawsze zobacze cos co czlowieka zachwyci i uraduje. Floksy przepiekne, zreszta wszystko co masz na rabatach.
Mam perukowca od 7 lat najpiew scinalam bo chcialsm aby sie zagescil i ten rok mial obficie kwitnac bo mial juz w maju zalazki kwiatow. W maju przyszedl mroz i po wiechach i znowu czekam do nastepnego lata.
U nas na osiedlu tak kwitna jak nigdy przepiekne.

Co do suszy u nas padalo zielen soczysta od niepamietnych czasow o tej porze. W zeszlym roku bylo sucho widze na fotach plamy na trasie.

Zdrowia zycze.

U mnie też jeden perukowiec w maju jak przyszły mrozy to totalnie go przymroziło i o dziwo wypuścił na nowo i nawet zakwitł. U nas susza, susza i jeszcze raz susza Rok temu było normalnie. Tyle, że teraz już z ortezą umiem coś z węża podlać to serce już tak nie boli. Ale kiedy ja to obrobie, dużo mam przemyślen teraz i koniecznie jestem zmuszona zmiany poczynić.
Wśród brzóz i dębów 00:59, 19 lip 2017

Do góry
Basiu ale widoczki ta rzeczka piaszczysta i czyściutka, można nóżki wymoczyć. Zdjęcie z alejką trawiastą pięknie.

Ja też mam brzozy takie trojaczki jak mi tak urosną to dopiero bedzie.

Aleja brzozowa przepiękna tylko spacerować, przytulać sie do nich i zbierać siły.
Pięknie.
Ptasi gaj 00:46, 19 lip 2017

Do góry

Winorośl Japońska liście jak u dyni urósł bardzo duży i nadal rośnie pędy po 2 m.

Ptasi gaj 00:38, 19 lip 2017

Do góry
Teraz na fioletowo. To zdj. rapsody .... z aparatu taki ma kolor

Mój clematis początki kwitnienia

Ptasi gaj 00:32, 19 lip 2017

Do góry
Róża gartenspas róża która kwitnie non stop i jej kwiaty zmieniaja kolor bardzo długo utrzymują się kwiaty prawie 3 tygodnie.

Ptasi gaj 00:25, 19 lip 2017

Do góry
Moja ulubienica która się odrodziła po zimie. Róża NN pnąca

Mój kwitnący palobin

Ptasi gaj 23:43, 18 lip 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, to na wiosnę wielkie dzielenie traw u Ciebie

Kasiu nie chcę mówić że na pewno to zależy od aury. Już miałam to robić tej wiosny a wiadomo jak było.

Jesienią 2013 r. było tak

A teraz jest tak 3,5 roku

Ogród bacowej 22:45, 18 lip 2017

Do góry
Oj Bacowa dlogo nie bylam jak wiosna. Wszystko w pelnym rozkwicie. Niebiesko i fioletowo bardzo ladnie.

A gdzie ta woda z tych ciurkadelek odchodzi. Czy to obieg zamkniety? Czysciutka woda, ptaszki maja radoche.
W
Kilka razy wchodze i sie wpisuje. Ta roslina obok brzozy placzacej to rutewka? Ile ja masz bo moje tegoroczne ale male ok 0,5 m u ciebie wysoka i mnostwo widac

kwiecia.

Woda jest w obiegu zamkniętym, nie wiem czy ptaki ją piją bo mocno chlorowana , bez chloru bagienko by było.

Dobrze poznałaś to rutewka, 3 sezon ją mam i od początku była taka wysoka i tak obficie kwitła.
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:09, 18 lip 2017

Do góry
Witam Gozdzikowa. Irys na bialo zielone liscie u podstawy ladny.
Tyle pieknych roslin ze oszalec mozna w tych szkolkach wszystko bym chciala miec, ale jak to obrobic potem.
Mam juz dosyc krzakow ktore przycinam rece cale w kolcach jeszcze mi kilka zostalo berberysy.

on te liście to ma białe u podstawy a wyżej w paski..
jak to obrobić ? wlaśnie... i to z roku na rok co raz tej roboty więcej,ogród sie rozrasta a sił ubywa

Pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:02, 18 lip 2017

Do góry
Witam Gozdzikowa. Irys na bialo zielone liscie u podstawy ladny.
Tyle pieknych roslin ze oszalec mozna w tych szkolkach wszystko bym chciala miec, ale jak to obrobic potem.
Mam juz dosyc krzakow ktore przycinam rece cale w kolcach jeszcze mi kilka zostalo berberysy.
Liliowo i kolorowo:) 12:54, 18 lip 2017

Do góry
Jeszcze do ciebie zajrzę bo zawsze warto. Tutaj zawsze zobacze cos co czlowieka zachwyci i uraduje. Floksy przepiekne, zreszta wszystko co masz na rabatach.
Mam perukowca od 7 lat najpiew scinalam bo chcialsm aby sie zagescil i ten rok mial obficie kwitnac bo mial juz w maju zalazki kwiatow. W maju przyszedl mroz i po wiechach i znowu czekam do nastepnego lata.
U nas na osiedlu tak kwitna jak nigdy przepiekne.

Co do suszy u nas padalo zielen soczysta od niepamietnych czasow o tej porze. W zeszlym roku bylo sucho widze na fotach plamy na trasie.

Zdrowia zycze.
Ogród Małej Mi 2017 12:40, 18 lip 2017

Do góry
...
Na temat bezmyslnych opryskow mozna ksiazke napisac. Teraz sa maliny w sprzedazy ogrodnicy masowo je pryskaja bo by im zgryzly na krzaku robaki a narod kupuje po kilku dniach od oprysku.
Temat oprysków w rolnictwie to już całkiem inna bajka. "Naród" nie kupi malutkiej truskawki czy jabłuszka z plamką... Dla większości liczy się wygląd nie smak czy jakość. I spirala się nakręca.
Kwestia bezmyślności w wyborze oprysku i w terminie oprysku to drugie.
Trzecie- urzędologia. My mieliśmy spore problemy w swoim czasie za brak księgi oprysków. Bo nikt nie chciał wierzyć, że nie pryskamy niczym.
Ogród bacowej 12:37, 18 lip 2017

Do góry
Oj Bacowa dlogo nie bylam jak wiosna. Wszystko w pelnym rozkwicie. Niebiesko i fioletowo bardzo ladnie.

A gdzie ta woda z tych ciurkadelek odchodzi. Czy to obieg zamkniety? Czysciutka woda, ptaszki maja radoche.
W
Kilka razy wchodze i sie wpisuje. Ta roslina obok brzozy placzacej to rutewka? Ile ja masz bo moje tegoroczne ale male ok 0,5 m u ciebie wysoka i mnostwo widac kwiecia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies