Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Pomoc w zaprojektowaniu mojego mini ogrodu 22:30, 30 lip 2017

Do góry
Nie podałaś odległości.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:50, 30 lip 2017

Do góry
Nawożenie rozcieńczoną gnojówką zwłaszcza z ptactwa - ja bym się nie odważyła chyba. Większość ludzi po prostu nie umie odpowiednio rozcieńczyć i z reguły koncentracja składników jest za duża. I pali trawnik. Poza tym leci na liście, więc co z tym? Podlewać trzeba itd. więc znowu rozcieńczenie, ciężko z tym utrafić.

Zrób próbę na kawałku i zobacz jakie efekty.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:45, 30 lip 2017

Do góry
Uściskać się nie udało niestety, bo nagrywali cały czas, ale napotykaliśmy co rusz ekipę, w różnych miejscach
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:40, 30 lip 2017

Do góry
Posypywanie (najlepiej przesianym) kompostem

Przegrabianie grabkami i wgrabianie pomiędzy źdźbła

Wybieranie patyków po grabieniu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:35, 30 lip 2017

Do góry
Odpowiednio przygotowując, użyźniając glebę, potem posypując kompostem (przegrabić) albo granulowanym obornikiem.

Odpowiednio przygotowując, użyźniając glebę (przed posianiem)

potem posypując kompostem (przegrabić) albo granulowanym obornikiem - na trawnik istniejący

Na trawę już istniejącą i skoszoną, posypujesz lekko kompostem i przegrabiasz plastikowymi grabiami wybierając patyki i grubsze części (najlepiej aby kompost był przesiany wcześniej). Jaśniej się nie da już wyjaśnić. Mogę jedynie użyć zdjęć z wiosennej regeneracji.
Choroby i szkodniki poziomek, poziomki 10:33, 30 lip 2017

Do góry
Ślimaki.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:09, 30 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odpowiednio przygotowując, użyźniając glebę, potem posypując kompostem (przegrabić) albo granulowanym obornikiem.

Można troszkę jaśniej??chodzi mi jak juz jest trawa a nie przed zasianiem trawy
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:23, 29 lip 2017

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:21, 29 lip 2017

Do góry
Anetka napisał(a)

Tu ma być ekran z cisa. Mam tylko takie przedszkolaczki. Niekoniecznie musi tu być szczelnie ale może one pójda w szerokość jak je przytnę ? poradźcie pliss.
Ewentualnie czym je podsadzić ? Bardzo wąsko ... ok 50 cm dlatego fastigata.

To odmiana kolumnowa, za 20 lat się nie zrośnie. Wymień na inne, te sadzi się jako pojedyncze kolumny wśród roślin
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:35, 28 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zapomnij, bo spalisz trawnik.

Ok wiec w jaki sposób mogę nawozić trawnik bez używania nawozów sztucznych???
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:07, 28 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Popatrz tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/315-rozchodniki-okazale-byliny-dla-poczatkujacych-i-zaawansowanych

dziekuję Danusiu gorąco pozdrawiam !
System automatycznego nawadniania 21:37, 28 lip 2017

Do góry
Nie dolewają do siebie, w cienistym miejscu będzie ok, ale w słonecznym za rzadko.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 21:30, 28 lip 2017

Do góry
Biobloki nie bibeloki. To są urządzenia - zestawy rur pionowych, które przechowują wodę pod trawnikiem a potem oddają ją trawnikowi.

Rury drenarskie osadzasz ze spadkiem w stronę zbiornika. Jak głęboko - no ze spadkiem i pod ziemią, a jak głeboko...złe pytanie. Zależy jak głęboko zbiornik zakopałeś.

Czy zbiornik spełni zadanie? Zalezy jak jest pojemny i ile wody spadnie. Oraz czy zostanie odpompowana.

Aby pozbyć się wody trzeba albo ją odpompować ze zbiornika jeśli jest gdzie, albo pod zbiornikiem przewiercić się przez warstwę nieprzepuszczalną gruntu do warstwy przepuszczalnej czyli piasku. Czasem jest to bardzo głęboko, albo wcale.

Wtedy robisz rabaty podwyższane.

Mchy i porosty na kamieniu (alejka z kamienia białego) 21:22, 28 lip 2017

Do góry
To wątrobowce.
Grzyby kapeluszowe na trawniku 21:12, 28 lip 2017

Do góry
Nie wiem jednego i nie jestem w stanie stwierdzić z całą pewnością, czy:

trawa jasna jest spalona, czy zagłodzona. Nie poradzę więc donawożenia w miejscach jasnych, bo w przypadku spalenia - doleję tylko oliwy do ognia.

Lej wodę i odczekaj dwa tygodnie, co będzie się działo z trawnikiem.
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:05, 28 lip 2017

Do góry
madlen napisał(a)
Witam jaki środek zastosować na 1,5 miesięczny młody, nienawożony trawnik ? Nie mam czasu czytać całego wątku , zaraz wyjeżdżam i wracam za miesiąc . będzie podlewany . Dziękuję

Pierwszy z brzegu nawóz do trawników. Nie 100 dniowy , nie na cały sezon, nie jesienny. Tylko zwykły. Jakikolwiek z napisem "do trawników".
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:03, 28 lip 2017

Do góry
effka napisał(a)
Mam możliwość zakupy dużej ilości dobrze przekompostowanego kompostu z kompostowni, chce go przekopać z ziemią pod trawnik i rabaty. Jaką grubośc warstwy rozłożyć na glebie (większość ogrodu to gleba gliniasto-piaszczysta)? Muszę policzyć ile go kupić.

5 cm.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:02, 28 lip 2017

Do góry
piotraudi napisał(a)

jezeli chodzi o dobranie mieszanki nie wiedziałem ze gala dark nie lubi ciężkiej ziemi na żuławach prawie tylko taka to samo co na Lubelszczyznie
tak myślałem poczekam dopiero 2 tyg miną jutro do końca sierpnia powinno wszystko wzejść wówczas sie zobaczy nawet jak będą niewielkie placki to po zimie powinny zarosnąć prawda???
teraz mam pytanie co do kompostu wiem ze to nie ta kolejność brak czasu i pośpiech zrobiły swoje
kompost z odchodów kur (bez słomy) można zalać wodą w beczce poczekać z 2 tyg i rozcieńczyć z wodą w stężeniu
1;10 najlepiej dokonać tego zabiegu wiosną czy na jesień???ja myśle o wiośnie ale wole sie zapytać
aaa a to co zostanie w beczce gęste wysuszyć i rozrzucić po trawniku w późniejszym czasie dobry pomysł???

Zapomnij, bo spalisz trawnik.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:59, 28 lip 2017

Do góry
mest napisał(a)
Piszę po raz kolejny i mam konkretne pytanie. Mija 5 dni od ostatniego koszenia i trawa w tym jednym miejscu (widoczne na zdjęciu) nie rośnie wcale, w innych miejscach znowu poszła strasznie do góry (zapewne tam gdzie było więcej nawozu) i teraz pytanie odnośnie "żółtego" miejsca. Nawieźć? Przekopać i zasiać na nowo? Dosiać? Bardzo proszę o pomoc. Noszę się z zamiarem by najpierw nawieźć po raz kolejny trawę, od ostatniego minęły ponad 3 tygodnie.

Nawieźć jasne miejsca i podlać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:56, 28 lip 2017

Do góry
madeczkam napisał(a)

dziekuje przeglądam oferty na allegro i tam rozchodników o przeróznych nazwach dużo i nie wiem, który wybrać ;(

Popatrz tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/315-rozchodniki-okazale-byliny-dla-poczatkujacych-i-zaawansowanych
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies