Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 12:19, 04 sie 2015

Do góry
Ewa, róże mam w planie, ale jeszcze nie zamawiałam Pierwszy post na tej stronie jest Ewy Bacowej Też jestem ciekawa,co domówiła.
Ja najpierw muszę znaleźć miejscówkę dla nowych róż Mały ogródek, więc trzeba rozsądnie
Chciałabym kilka pachnących róż przy tarasie W kolorze wina, bordowego, może jakiś róż do tego
Mam też ochotę na jedną piękność cudnie pachnącą biało-kremową, ale tej muszę szukać na wolnym rynku: Kronprinsesse Mary
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3442-roze-pachnace

Ogródek Iwony 11:55, 04 sie 2015

Do góry
Potem Alan dobrał rośliny do projektu - to najtrudniejszy moment, bo trzeba wiedzieć, jakie wysokości osiągnie dana roślina, a wiadomo, że ta sama roślina w różnych warunkach rośnie różnie. No i trzeba mieć doświadczenie

Następny etap - to przygotowanie podłoża i sadzenie gatunków roślin, po kilka z każdego rodzaju. Trzy główne punkty w kompozycji - to najwyższe punkty danych trzech trójkątów, rośliny będą obsadzane niższymi roślinami Stopniowo, kaskadą.

I efekt końcowy, gdy wszystkie rośliny urosną. ŚLICZNIE

Rozpoznałam w tej kompozycji bodziszki (po lewej) i rozplenice (po prawej). W centrum kompozycji z tyłu jest drzewo o bordowych liściach. Mogłaby to być śliwowiśnia.
Może ktoś przetłumaczy z filmu, jakie tu są jeszcze zastosowane roślinki? Niestety z angielskim jestem na bakier
No to teraz muszę się przyjrzeć moim nasadzeniom. Najłatwiej poprawić na bylinowej na drugi rok. Koniecznie muszę tam skatalogować roślinki pod kątem kwitnięcia i ich wysokości oraz koloru. I zrobić plan nasadzeń. Ciekawe, jak bardzo jest to trudne?
Ogródek Iwony 11:55, 04 sie 2015

Do góry
Wracając do stosowania zasady trójkątów w ogrodzie chyba w końcu pojęłam o co chodzi
Małgoś, dziękuję za linki do filmu. Bez tego bym nie ruszyła z miejsca. Faktycznie bardziej chodzi o stosowanie tej zasady przestrzennie, a nie płasko na rabacie
Obejrzałam film Alana:
http://www.dailymotion.com/video/xwskq5_how-to-be-a-gardener-8-the-gardening-year_lifestyle
Pozwoliłam sobie zrobić zrzuty ekranu z punktów kulminacyjnych tego filmu, jednak dla zgłębienia całej zasady warto ten odcinek obejrzeć cały:
1. Alan pokazuje jak przestrzennie powinien wyglądać zarys rabaty - roślinki powinny mieć różne wysokości i nie zawsze te niskie z przodu, wysokie z tyłu. Czasami jest tak, ze wśród niższych są też różne wysokości, tak jak na mojej ognistej rabacie :

Następny etap projektowania - to zwrócenie uwagi na różnorodność faktur i kolorów. Faktury powinny się przenikać w różnych gatunkach, należy też sadzić po kilka sztuk takich samych roślin, aby mieć plamę Ważny też jest dobór kolorów w kompozycji:
Ten schemat pokazała Gierczusia, u Alana na filmie jest jedna zasada tylko pokazana - dzięki

Trójkąty mogą na siebie nachodzić, tzn. jeden trójkąt głębiej, inny zespół roślin z przodu. Tak, jak dzieci malują góry. Ta w dali jest pomiędzy dwoma innymi pagórkami

Ogródek Iwony 10:47, 04 sie 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Zamówiłam kolejne róże
A tą zostawiam dla ciebie na dzisiejszy cudny dzień....

Dziękuję
Co zamówiłaś ?
Ogródek Iwony 10:46, 04 sie 2015

Do góry
zabaewa napisał(a)
Na mnie wrażenie zrobił u kwiatholandii zagajnik brzozowy podsadzony.... lawendami - cud malina

Ewa, gdzie można zobaczyć fotki?
Mirkowy ogród (początki) 10:45, 04 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirko, a jak ci się podoba moja ściąga stronę wcześniej?
Tam masz też anabelki za hostami
Podoba mi się rośliny mam prucz runianki.Żurawki mam bordowe .Nie mogę zobaczyć bo linki mi się nie otwierają
Makowo na Kociewiu 10:43, 04 sie 2015

Do góry
Kasiu, gratulacje na 500
Maczek dla Makowej
Mirkowy ogród (początki) 10:37, 04 sie 2015

Do góry
Mirko, a jak ci się podoba moja ściąga stronę wcześniej?
Tam masz też anabelki za hostami
Ogródek Iwony 10:21, 04 sie 2015

Do góry
Małgoś, tej serii chyba nie znałam. Też obejrzę w wolnej chwili
Ogródek Iwony 10:06, 04 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Oczywiście zasnęłam w punkcie kulminacyjnyn

a ja oglądałam do 01.00 inne odcinki
Makowo na Kociewiu 08:47, 04 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, ja się przyłączam do Juzi - też uwielbiam. Kulki - wzdycham.
Możesz mi opisać kolor larisy?
Różowy czy brzoskwiniowy ?

Larissa w pączku jest różowa ale jest to taki mleczny, kremowy róż ale brzoskwini nie ma ani trochę, później sie robi coraz bardziej kremowa, prawie biała ale z zawsze z domieszką różu a nie brzoskwini.

Makowo na Kociewiu 07:52, 04 sie 2015

Do góry
Kasiu, ja się przyłączam do Juzi - też uwielbiam. Kulki - wzdycham.
Możesz mi opisać kolor larisy?
Różowy czy brzoskwiniowy ?
Ogródek Iwony 05:34, 04 sie 2015

Do góry
Oczywiście zasnęłam w punkcie kulminacyjnyn
Do raju daleko - u Ewy 05:32, 04 sie 2015

Do góry
Ale fajne koła barw. Muszę przekopiować do siebie Super pokazuje zasady dobierania kolorów także w ogrodzie
Ogródek Iwony 00:02, 04 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
a tu od 5 minuty rysuje te trójkąty
i w 10 oraz 12 także

http://www.dailymotion.com/video/xwskq5_how-to-be-a-gardener-8-the-gardening-year_lifestyle

Zaczynam oglądać - całość
Ogródek Iwony 23:51, 03 sie 2015

Do góry
Małgoś, dzięki za linki
Lektura do łóżka zapewniona

O matko !!!
Cały dzień nadrabiam inne wątki, nadal mam jeszcze kilka pootwieranych. Ile czasu zajmuje się cofanie i zagłębianie się w interesujące czasem tematy.
Hortensjada 23:48, 03 sie 2015

Do góry
Dziękuję za identyfikację i opis hortensji.
Gratuluje 100
Ogródek Iwony 23:45, 03 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgoś, niestety film jest niedostępny, szkoda
Nie wiesz, jaki to był odcinek?

http://videopediaworld.com/video/89049/How-To-Be-A-Gardener-S02E01--The-Basics-part-1

od 12 minuty
Prawie - jak ogród 23:44, 03 sie 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Mnie też nauczyło Ogrodowisko
I właściwie teraz, jak nie znam nazwy, to raczej nie kupuję. Ale ta trawa wyjątkowo mi się podobała
A swoją drogą to zastanawiające jest podejście sprzedawców - handlować czymś, czego się nie zna?!

Beatko, taniej jest kupić bez nazwy i zidentyfikować tutaj
Pamiętasz, jak opisywałam sytuację, w której zapytałam się o nazwę trawki? Kosztowała 3,50. Po zapytaniu się o nazwę pani zadzwoniła w jedno miejsce i dowiedziała się, ze to Imperata Red Baron i kosztuje 8 zł
Za uzyskanie nazwy miałam zapłacić 4,50 więcej od sztuki
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 23:30, 03 sie 2015

Do góry
zabaewa napisał(a)
Iwonko - jak zawsze masz rację. Ale nie masz pojęcia jak nicnierobienie doprowadza do szewskiej pasji wrrrrrr.... A prace i tak utknęły na co najmniej tydzień bo w taki upał i duchotę to nic poza podlewaniem nie da się zrobić. Kupione róże się trzymają całkiem dobrze. Gorzej jest z moimi różowymi poliantami. Musiałam je przesadzić i teraz strasznie cierpią. One przeszłhy już swoje więc mam nadzieję, że nic im nie będzie i w przyszłym roku odbiją i znów pięknie zakwitną.

Ewuniu, rozumiem Cię doskonale. 4 i 3 lata temu przerabiałam podobny temat i wiem, co mówię - pisząc uważaj na siebie.
Dobrze, że jest upał, to tydzień jeszcze nic robić nie będziesz. A potem, pomalutku znajdziesz sposób na robienie czegokolwiek małymi kroczkami. Ja do dziś dźwigać nie powinnam, schylać się też, jeździć rowerem zakaz, itd ... więc jak coś robię w ogrodzie, to na kolanach. Powoli, aż czuję, że mam dość i robię przerwę. Życia nam starczy, a potem już nic nie jest nam tu potrzebne. To, co robimy, ma sprawiać nam radość. Kwiatki wąchaj, owady wysłuchuj i zielsko po źdźbłu wyrywaj
Buziaki

Bonicę mam, kwitnie nieprzerwanie i długo i jest cudowna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies