Wracając do stosowania zasady trójkątów w ogrodzie chyba w końcu pojęłam o co chodzi

Małgoś, dziękuję za linki do filmu. Bez tego bym nie ruszyła z miejsca. Faktycznie bardziej chodzi o stosowanie tej zasady przestrzennie, a nie płasko na rabacie

Obejrzałam film Alana:
http://www.dailymotion.com/video/xwskq5_how-to-be-a-gardener-8-the-gardening-year_lifestyle
Pozwoliłam sobie zrobić zrzuty ekranu z punktów kulminacyjnych tego filmu, jednak dla zgłębienia całej zasady warto ten odcinek obejrzeć cały:
1. Alan pokazuje jak przestrzennie powinien wyglądać zarys rabaty - roślinki powinny mieć różne wysokości i nie zawsze te niskie z przodu, wysokie z tyłu. Czasami jest tak, ze wśród niższych są też różne wysokości, tak jak na mojej ognistej rabacie :
Następny etap projektowania - to zwrócenie uwagi na różnorodność faktur i kolorów. Faktury powinny się przenikać w różnych gatunkach, należy też sadzić po kilka sztuk takich samych roślin, aby mieć plamę

Ważny też jest dobór kolorów w kompozycji:
Ten schemat pokazała Gierczusia, u Alana na filmie jest jedna zasada tylko pokazana - dzięki
Trójkąty mogą na siebie nachodzić, tzn. jeden trójkąt głębiej, inny zespół roślin z przodu. Tak, jak dzieci malują góry. Ta w dali jest pomiędzy dwoma innymi pagórkami