Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:25, 19 sty 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)

A co by było gdyby te dwie podokienne rabaty połączyć w jednąw kształcie L? Aż mi sie tu prosi o połączenie.
Miałabyś tu efekt otulenia domu roślinnościa.

Na rogu domu lub na tle białej ściany jakieś drzewo nieduże np świdośliwa wielopienna???

Co myślisz?

Hmmm ciekawy pomysł Zupełnie o czyms takim nie mysłałam. może z tego wyjść rabata gigant

wg mojego projektu miałam mieć drzewa.
obok tarasu - średnia magnolia. Ale teraz coraz bardziej myślę o klonie palmowym bordowolistnym.
od strony wejscia, będzie jeszcze 2ga rabata z drzewem [klon palmowy bordowolistny z widocznymi dolnymi gałęziamim, kształt "parasola"), albo drzewo w trawie [bez rabaty] moze podrośnięte czymś zimo-zielonym, płożącym + ciemierniki.

z programu wizka z magnolia oraz z 2 klonami

Wzgórze chaosu 21:56, 19 sty 2025

Do góry
Zaśnieżony krajobraz powoli znika.
Niebo jest jakby bardziej niebieskie a w powietrzu czuć zapowiedź ...

Budzimy się

Wzgórze chaosu 21:56, 19 sty 2025

Do góry
Wzgórze chaosu 21:55, 19 sty 2025

Do góry
Wzgórze chaosu 21:55, 19 sty 2025

Do góry
Kilka styczniowych migawek.
Śnieg był? Był i nawet "bałwana" udało się ulepić
A ciemierniki w tym krajobrazie wzruszają...

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:19, 19 sty 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
... Pozdrawiamy z Puszyslawem z warzywnika.

Dzięki za pozdrowienia Puszysław to mój idol, podobnie jak piesun Asi, no i jeszcze kot Wioletki
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:14, 19 sty 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)

Akurat u mnie piwonie nie mają problemu, że są w towarzystwie anabelek, muszę też powiedzieć, że podlewam rabaty tylko jak już widzę, że muszę podlać np. w czasie upałów, staram się, żeby roślinki przyzwyczajały się do skrajnych warunków pogodowych. Ja osobiście bardzo lubię połączenie piwonii i szałwi Caradonny

Piękne zestawienie
Czy na tej rabacie masz jeszcze jakieś rośliny kwitnące po piwoniach?
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:06, 19 sty 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
...

Monia, ale przyjemnie popatrzeć na kolory, z caradonną rzeczywiście wygląda fajnie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:58, 19 sty 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
No ładnie, drzewka ogarnięte, super Pogoda widać dopisała, słoneczko u nas mgliście cały dzień, takie mokrepowietrze. Wieczorem delikatnie mroziło, jak wracaliśmy ze spaceru to robiła się szadź, ciekawe czy rano też będzie

U nas niezmiennie od kilku dni są mroźne noce do -5 stopni, a w dzień w miarę słonecznie i jakieś 2-3 stopnie na plusie. Na gruntowych drogach rano spaceruje się swobodnie, a po południu drogi rozjeżdżają się na warstewce rozmrożonej gliny.

Słońce jest wciąż nisko i przez większość dnia rabaty są zacienione, w niektórych miejscach zaszronione. Mogę na nie wchodzić bez grzęźnięcia w mokrej glinie.

Spełnianie marzeń - ogród czas start 20:51, 19 sty 2025

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Tam są rozplenice lady u i werbena patagońska, myślicie, że przeżyją? Osypał się na nie śnieg z dachu. A miałam pomysł, żeby dać tam hortensje i hakonechloa, to chyba jeszcze bardziej by ucierpiały? Co myślicie?

O nic się nie martw - śpij spokojnie
Wszysko przeżyje

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:39, 19 sty 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
U mnie śnieg leży, dzisiaj cały dzień mroziło i szron trzymał na roślinkach, jeszcze muszę poczekać z pracami, zazdraszczam tak troszkę tych chwil spędzonych w ogrodzie na małym omiataniu

To są bardzo przyjemnie spędzone chwile. Cieszę się, że mogę sobie pozwolić na taki lekki rozruch. Niby sporo prac zrobiłam jesienią, ale na rabatach wciąż sporo jest do wycięcia; głównie rozchodników olbrzymich i kwiatostanów hortensji. Traw wycięłam jakieś 3/4.

Biały pył na roślinach i trawie to dolomit. Powoli się rozpuści.

Wymarzony sielankowy ogród..... 19:21, 19 sty 2025

Do góry
U mnie jeszcze bez prac ogrodowych, najpierw to białe musi zniknąć, dzisiaj mroziło i szroniło.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 18:55, 19 sty 2025

Do góry

A co by było gdyby te dwie podokienne rabaty połączyć w jednąw kształcie L? Aż mi sie tu prosi o połączenie.
Miałabyś tu efekt otulenia domu roślinnościa.

Na rogu domu lub na tle białej ściany jakieś drzewo nieduże np świdośliwa wielopienna???

Co myślisz?
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:55, 19 sty 2025

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Faktycznie piwonie to Twoje ulubienice

A czy piwonie dobrze rosną z hortensjami? Słyszałam, że nie lubią za dużo wody w przeciwieństwie do hortensji.

W moim planie na rabatę z hortensjami brakuje mi właśnie kwitnących kwiatów w maju/czerwcu. A piwonie myślę posadzić na przedłużeniu tej rabaty. Może połączę je z liliami. Zastanawiam się też nad lawendą,bo ona też nie lubi za dużo wody jak piwonie.

Podbijam Jantara, przepyszny żółty pomidor. U mnie dojrzał jak jeden z pierwszych.

Edit: Mam podobne odczucia do Blackball jak Monika. Jako jedyny nie chciał dojrzewać.

Akurat u mnie piwonie nie mają problemu, że są w towarzystwie anabelek, muszę też powiedzieć, że podlewam rabaty tylko jak już widzę, że muszę podlać np. w czasie upałów, staram się, żeby roślinki przyzwyczajały się do skrajnych warunków pogodowych. Ja osobiście bardzo lubię połączenie piwonii i szałwi Caradonny

Ogród prawie wymarzony … 17:58, 19 sty 2025

Do góry
Może słabo widać ale jest tak

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:28, 19 sty 2025

Do góry
April napisał(a)
Dzień dobry Haniu. Sezon ogrodowy trwa u ciebie cały, okrągły rok. Pracowita jesteś. Ciągle coś tam w ogrodzie dłubiesz i dopieszczasz. Nie dziwię się, że tak wszystko świetnie rośnie.
No i dodatkowo prowadzisz poradnik dla odwiedzających No Superwoman normalnie Podziwiam ale nie mam siły naśladować Jeszcze jestem zaspana zimowo

Oj tam, oj tam- bez przesady. Tytuł superwomen zostawmy dla tych kobiet, które ogarniają rzeczywiście poważne sprawy. Przerwę zimową miałam i ja. Krótkie jesienne i zimowe dni nie zachęcały do pobytu na zewnątrz. Stęskniłam się za pobytem na zewnątrz ciut dłużej niż spacer z psem. Od jakiegoś czasu co kilka dni wyskakuję na niewielkie ogrodowe dłubanki.
Wczoraj przez godzinkę bieliłam drzewka owocowe, a dzisiaj wycinałam kolejna partię traw. dzień był piękny; słoneczny i bezwietrzny.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:51, 19 sty 2025

Do góry
i w ten sposób wiem, że ta musi być szersza. Teraz ma około 2x4m.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:50, 19 sty 2025

Do góry
No albo jak sie nie ma drona to ma się kawałek płaskiego dachu.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:45, 19 sty 2025

Do góry
Dzis tylko trochę pracy. Wyznaczyłam sobie lekką warstwą kompostu kolejne rabaty.Takie opatrzenie się na nie na pewno mi pomoże.

Górnolotne widoki... jak nie ma się drona to ma się kupkę kompostu haha

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:17, 19 sty 2025

Do góry
Zrobiłam 4 próbki:
- kompost
- glina głęboka
- konski obornik
- ziemia w części "starej"

Ogólnie moja ziemia ma dużego pecha hahaha . Najniższe to było gdzieś niskie 7, reszta to ponad 7...
Myślałam, że przynajmniej część będzie bliżej zasadowej.

Pytanie - jak można obniżyć pH gleby? bo ono chyba zbyt wysokie,a znaczną cześć roślin, które mam to kwasoluby.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies