Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 16:29, 29 mar 2025

Jeez. Cala przyczepka roślin i 600zl później 4h zajęło gościowi wykopanie 3 dereni ivory halo i 6 miskantow. Chciałam pomóc (żeby im szybciej poszło) i złamałam sobie nowe widły fiskarsa wiec minus 100 heh - na miskancie… masakra

Ale w ogrodzie coraz mniej roślin. Niemniej nadal pełny
kami 18:57, 29 mar 2025

opłacił się ten biznes przekopania 3 dereni i 6 miskantów za 700zł ?????????

Od jutra będziesz mogła orać godzinę dłużej
Kontonaogrod 19:04, 29 mar 2025

Kilkanaście stip, dereń kousa, trzy duże rozplenice, tona werbeny, siewki ciemiernikow w gratisie. I kawałek bambusa - to wykopałam dla nich rano a duże zostawiłam dla gościa do wykopania samemu.
Miskanty po 50zl ale pięcioletnie, do podziału- gość z nich żywopłot zrobi. Widocznie mu się opłacało, sam zaproponował kwotę, ja się zgodziłam. Miskanty mam na olx wystawione do wykopania we własnym zakresie, tak mnie znalazł, a potem spytał co jeszcze mam

600 ale nowe widły muszę kupić, więc minus 115 zł
kami 19:09, 29 mar 2025

aa nie doczytałam, że to handelek
Kontonaogrod 20:01, 29 mar 2025

Nie dojechałam na działkę, auto zapakowane, jutro wstanę rano i pojadę od razu.

A po powrocie i śniadaniu coś z warzywnikiem podziałam dalej.

Dziś wypieliłam parę skrzyń w tunelu, ciepło i chwasty rosną. Jeszcze niecałe dwa tygodnie i pomidory będę sadzić tamże. A w igloo papryki.
Za rok bakłazany wysieje w styczniu razem z papryką bo strasznie wolno rosną i słabo kiełkują. Pierwszą partię chyba nasiona stare czy co bo mam dwa bakłasany wielkości 2 cm i trzy listki. Nowe wykiełkowały lepiej ale mają po 1 liściu właściwym póki co… heh może gdzieś kupię rozsadę
Rojodziejowa 20:21, 29 mar 2025

Kontonaogrod napisał(a)

Nie dojechałam na działkę, auto zapakowane, jutro wstanę rano i pojadę od razu.

A po powrocie i śniadaniu coś z warzywnikiem podziałam dalej.

Dziś wypieliłam parę skrzyń w tunelu, ciepło i chwasty rosną. Jeszcze niecałe dwa tygodnie i pomidory będę sadzić tamże. A w igloo papryki.
Za rok bakłazany wysieje w styczniu razem z papryką bo strasznie wolno rosną i słabo kiełkują. Pierwszą partię chyba nasiona stare czy co bo mam dwa bakłasany wielkości 2 cm i trzy listki. Nowe wykiełkowały lepiej ale mają po 1 liściu właściwym póki co… heh może gdzieś kupię rozsadę

U mnie ładnie wykiełkowała odmiana „Bonica” z Chiltern Seeds. Za rok sobie musisz z UK przywieźć. Co prawda siałam faktycznie w styczniu, ale patrząc na ich aktualny rozmiar mogłam później. Mam je w P11 i chyba muszę już je do docelowych donic dać
Kontonaogrod 20:23, 29 mar 2025

Asia weź. Zrobię fotę jutro jak będzie jasno ale zaraz się popłaczę chyba

Buahahaha

Czapki z głów!
kami 08:26, 30 mar 2025

Posadzone już czy śpisz ?
Kontonaogrod 09:02, 30 mar 2025

Posadzone

Wstałam o piątej znaczy szóstej, wykopałam parę kęp czosnków gladiator i Purple sensation i pojechałam na działkę

Plus odrosty wczorajszych dereni ivory halo

Fajnie nie pozbywać się roślin zupełnie, ich dzieci będą rosły na skarpie obok domu

Morela kwitnie, tylko jedna kupiłam?

I gruszki azjatyckie już w pakach, tych jest 3 lub 4

W tle membrana na rogu warzywnika i czosnek Sloniowy
Kontonaogrod 09:05, 30 mar 2025

Na dolnym tarasie mam dwie Kaliny

I trawy i hortensje do obcięcia ale dziś nie miałam sekatora ze sobą (mus nabyć kolejny)

Doorenbosy nadal przecinki

Kojou no mai

Fajnie tam, ciiiicho i nikt na mnie nie patrzy