Jestem ale o czym tu pisać...ogród widzę 5 min. rano i 10 min. wieczorem... Wczoraj po deszczu zrobiłam szybki spacer i wszystko już na wierzchu! Proso zieloniutkie, powojnik ma już z 50 cm, szałwia rośnie, hosty w wielkich liściach, buczek całkowicie rozwinięty! Tylko ML jakoś słabo startują...
choroby bukszpanów Najczęściej spotykanym szkodnikiem bukszpanów jest pryszczarek bukszpanowy wywołujący pęcherzykowate zgrubienia liści. Pojawiają się one najczęściej na najmłodszych pędach, gdzie na początku czerwca owad składa jaja. W zgrubieniach rozwijają się larwy, które pozostają w nich aż do następnego roku. W maju, gdy wychodzą z kryjówki, można je zwalczać preparatami chemicznymi (Talstar). Najlepszym środkiem zaradczym jest strzyżenie krzewów i palenie porażonych pędów. Do uciążliwych szkodników należą także: przędziorek bukszpanowiec (zwalczy go Polysect, a poza okresem wegetacji – Promanal), skorupnik jabłoniowy tworzący tarczki (zwalczanie w maju: Actellic, Mospilan) oraz miodówka bukszpanowa (zwalczanie latem: Mospilan, Confidor, Actellic lub Provado Plus AE, od października do kwietnia: Promanal). Niebezpieczny jest także wzdymacz bukszpanowy, roztocz, który powoduje charakterystyczne zwijanie się i wybrzuszanie liści (zwalczanie: Talstar). Podczas podlewania należy unikać zraszania całych krzewów, gdyż pozostające na liściach krople wody sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych. Więdnięcie i zamieranie całych pędów (od wierzchołków) wywołuje fytoftoroza. Porażone rośliny mają zbrązowiały i bardzo wątły system korzeniowy. Takie krzewy bezzwłocznie usuwamy i palimy (zwalczanie preparatami Aliette, Biosept, Previcur). Poważną chorobą bukszpanów jest zamieranie pędów wywoływane przez grzyb Volutella buxii. Widoczne z dała objawy to brązowienie i obumieranie młodych gałązek, plamy na liściach oraz pojawianie się pomarańczowych kropek. W walce z tą chorobą można stosować środki grzybobójcze (Bravo, Sarfun, Topsin i WP), a także usuwać i palić porażone pędy. Brązowe okrągłe plamy na brzegach liści wywoływane są przez grzyby Macrophoma candollei i Mycosphaerella patouillardi. Porażone pędy usuwamy i stosujemy środki grzybobójcze: Biosept, Dithane, Eminent Star, Sarfun i Topsin.
Poliś gdzieś Ty? Komputer Ci zabrali?
Dzięki
Busy tydzień temu kupiłam nowe nabytki i cięłam. Czy dobrze? Nie wiem...
Piękne listki masz juz na drzewach a przystojniaka podetnij bez żalu . bedzie jeszcze przystojniejszy. Pozdrówka zostawiam.
poranna wycieczka do średziny była całkiem udana, Polinka jeszcze raz dziękuję za kontakt to są moje piłeczki na nóżce a to zuchy Kamili- mam nadzieję że się spodobają
Jakby miała ogród z gumy to i u mnie zagościłaby brązowa trawka Dobrze Marta pisze, wszystko robisz z takim spokojem, że ja np. bardzo Ci zazdroszczę tego opanowania i konsekwencji.
Justyś, profile alum. ma u siebie Kasia i z tego co pisała niczym ich nie przytwierdzała https://www.ogrodowisko.pl/watek/5597-a-czasem-nie-na-temat?page=2 U mnie dopiero będą i eM. będzie myślał nad jakimiś gwozdzikami do nich
Ostatni tydzień był ciepły, powinna się ruszyć...Moją nawet 5-6 razy dziennie zraszam...nasiona powinny być cały czas wilgotne. Może teraz po deszczu pójdzie do góry
Podlewasz trawę kilka razy dziennie? Moja 5 dni po posianiu zaczęła wschodzić.
U nas już pada
Z dnia na dzień coraz piękniej Kasiu- czuć Twoją wielką energię i radość z jaką tworzysz ogród! Bardzo mi się podoba
Podziwiam cierpliwość eMa. Rabata berberysowa piękna, idealne zestawienie Miłego weekendu
I cóż tu napisać...już można wzdychać do Twojej altany bo wiadomo, że będziemy szczęki zbierać z podłogi
Bogdziu z zapartym tchem przeczytałam opowieść o zdobyciu magnolki. Gratuluję z całego serducha, piękne wyróżnienie