Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 13:04, 30 cze 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ale Twój ogród ożył w porównaniu z wiosną, całą robotę zrobiły byliny i trawnik.
Zimą i wiosną widziałam czyściutki nowy skalniak, cała góra ładnych kamieni. Suche oczko z dużym kamieniem.
Ale teraz, teraz to mnie zaskoczyłaś.
A trawnik jaki ładniutki, podlewasz go często?

Sama jestem w szoku jak musze wszystko ciac i pielic. Jak energia nie ppszla w kwiat to poszla w przyrosty i liscie.
Na skalniaku musze zrobic porzadek bo zaczyna sie robic balagan kwiatowy po przycinac i rozsadzac.
Ptasi gaj 13:01, 30 cze 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Dobrze, że mi przypomniałaś...derenia muszę ciąć. U nas susza jak byk...tylko wieje jak wściekłe.

Jaka to odmiana tego pięknego, srebrnego, chyba świerka, na skalniaczku?

Kasiu gdzies jest nazwa w moim watku nie pamietam, ale zajrzę do notatek lub wstazke prze nim to podam.

Moje tak pieknie wygladaja, ze nie bede ciela dopiero w przyszlym roku o tej porze, tne co 2 lata.

Forsycje w sobote mocno przytne juz za pozno ale nie daje rady ze wszystkim.
Ogród Cioci cz. 3 10:36, 30 cze 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Bonica ładna róża okrywowa u mnie dopiero 2 rok więc jeszcze nie w pełni rozrośnięta. Z lawendą dobrze jej.
Małgosiu tego tyle masz, że nie wiadomo na czym oko zahaczyć, wszystko kwitnie pięknie. U mnie po wiosnie zaczyna kwitnąć następna partia kwiatów czyli róże które dzisiaj co niektóre zostały połamane przez przechodzącą nawałnicę.
Zaczynają kwitnąć juki.

Posadziłam też w tym roku kilka powojników, od stukać rosną i kwitną bo do tej pory nie miałam szczęścia do ich uprawy.

Jeszcze o niezapominajkach, moze nie wodne, ale blotne. Maja kolor ostro jasno niebieski z zoltymi srodkami. Mialam a moze jeszcze sa niezapominajki o pasiastych lisciach. Niektore w wodzie do 5 cm tez rosna.

Nie chcę nawałnic i bardzo ich współczuję. Widzę wkoło czarne chmury ale niestety nie pada u mnie wcale. Bonica u mnie trzeci sezon i troszkę mnie wkurzają gałązki jak bicze wypuszczone w górę. Okrywowa dla mnie niska być powinna a te bicze to ma na 1,5 m. Obciąć szkoda bo paków na nich mnóstwo
Ogród z łezką II 09:35, 30 cze 2017

Do góry
Kasiu witam. Jestem na str 892 zalegle roze, kazda z nich jest ładna i widac, ze zdrowa. Dla mnie przepiekna łososiowa wpis 16.17 druga fotka, Ukladajaca ladnie platki.

Tamte zdrowe...jeszcze Dwie mam z ospą : Red Leonardo da Vinci...

Ta z nietypowymi płatkami to Grace. Dostałam ją w prezencie od Małgosi i Jurka z Lublina, jak w zeszłym roku przyjechali do mnie na zjazd Dopiero roczna jest. Płatki układa jak kamelia.
Mirkowy ogród (początki) 08:53, 30 cze 2017

Do góry
Witam. Wlasnie ten SAJGOn to od ciebie do mnie przyszedl az do Mławy.
Ale dolo trzadu. Bylam wczoraj zobaczyc co tam u mnie sie dzialo. Roze pedy wylamane podwiazalam ale czy cos z tego bedzie. Mialam na siatce czarna agrowloknine i juz spory blusz i wszystko zerwalo w sobote musimy naprawic.

Drzewa wszystkie po przeginane od wiatru na polnoc jest nadzieją, ze do slonca sie odwroca. W oczku nigdy tyle wody nie mialam.
Zostawiam zawsze puste wiadro z kamykami na dnie aby zobaczyc ile wody napadalo 3/4 wiadra.
Pradu nie bylo wiec do domu nie wchodzilam aby nie uruchomic czegos niepotrzebnie.
Bylismy po drugiej ulewie. Po drodze drzewa na drutach elektrycznych.
Ogród z łezką II 08:25, 30 cze 2017

Do góry
Kasiu witam. Jestem na str 892 zalegle roze, kazda z nich jest ładna i widac, ze zdrowa. Dla mnie przepiekna łososiowa wpis 16.17 druga fotka, Ukladajaca ladnie platki.
Tu ma być ogród :) 01:11, 30 cze 2017

Do góry
Tak tak, drogi się nie zmieniają są do tej pory te same w Orzeszu. Jedynie przybywa nowych domów. Jeszcze w latach 80 po tych dróżkach przejeżdżał 1 maluch na godzinę, a teraz? Sama sobie dopowiedz.

Dzięki za pw. Pozdrawiam
Anna i Ogród 00:46, 30 cze 2017

Do góry
Witam Ania. A nam podsyła Mirka z GR czyli z Grójca widziałaś co tam się działo.
Byłam na spacerze rano z córką przychodzę do domu patrzę w okno kuchni i widzę z nad Piaseczna czarne chmury wychodzą, tyle co wyciągnęłam zakupy już ciemno w domu. Wiatr się zerwał kawałki drzew fruwają, ja za szyby na balkonie trzymam bo bałam się, że wylecą.
Po południu znowu następna, ale już nie taka silna.
Na działce fajnie podlało, drzewa pochylone w jedną stronę od wiatru musiało też mocno wiać.

Piękne róże. Ja każdego dnia coś innego pokazuję róże na samym końcu, bo nie równo rozkwitają, a jeszcze dzisiaj miałam trochę strat deszcz otrzepał ze płatków ale dużo pączków szykuje się do rozkwitu. Muszę pospisywać nazwy bo nie znam wszystkich na pamieć szczególnie tych nowo zakupionych.
Te nowe nie rosną najlepiej bo przymrozki i musza się zregenerować. Tak prawdę mówiąc róże (zależy od kondycji danej róży) dopiero pięknie rosną od 3 roku po posadzeniu.
To tyle, jeszcze trochę zwiedzę co tam masz bo zaczęłam od pisania a nie oglądania.
Pozdrawiam
Liliowo i kolorowo:) 00:27, 30 cze 2017

Do góry
Co Ty Danusia piszesz w ogóle u Was nie pada? U nas leje po kilka razy dziennie a dzisiaj to armagedon. Tak lało, wiało, wyrywało ja szyby trzymałam na balkonie bo mam zaszklony aby nie powypadały.
Czego takiego dawno nie przeżyłam, jeszcze pamiętam na Śląsku jak wrota ze stodoły kilka metrów dalej przeniosło.

A teraz odnośnie zdrowia Twojego. Dobrze radzić, tez skaczę jak koza po krzesłach, biurkach, parapetach to tych wygibusach dopiero myślę, że nie powinnam bo to sekunda i można się znaleźć w gipsie.
Moment nie uwagi a kłopot na całe życie. W pewnym wieku trzeba zwolnić aby się cieszyć resztą życia.
Zdrowia życzę, może nie będzie tak źle.

Danusiu piękny ogród co tu dużo mówić róże kwitną pełną parą. U mnie opóźnienie ale już rusza kwitnienie róż. Oglądałam u Ciebie piękne powojniki pozazdrościłam i kupiłam kilka "błękitny anioł" bo bezproblemowy i jeszcze jakieś tam polskie powojniki na razie rosną i mają się dobrze.

Oczko to rzeczywiście wielkie wyzwanie. Trzeba się nim zajmować jak rabatą a może i więcej, aby glony nie zagospodarowały go.

Zresztą wszystko potrzebuje doglądania i pracy.

Ogród Cioci cz. 3 00:01, 30 cze 2017

Do góry
Bonica ładna róża okrywowa u mnie dopiero 2 rok więc jeszcze nie w pełni rozrośnięta. Z lawendą dobrze jej.
Małgosiu tego tyle masz, że nie wiadomo na czym oko zahaczyć, wszystko kwitnie pięknie. U mnie po wiosnie zaczyna kwitnąć następna partia kwiatów czyli róże które dzisiaj co niektóre zostały połamane przez przechodzącą nawałnicę.
Zaczynają kwitnąć juki.

Posadziłam też w tym roku kilka powojników, od stukać rosną i kwitną bo do tej pory nie miałam szczęścia do ich uprawy.

Jeszcze o niezapominajkach, moze nie wodne, ale blotne. Maja kolor ostro jasno niebieski z zoltymi srodkami. Mialam a moze jeszcze sa niezapominajki o pasiastych lisciach. Niektore w wodzie do 5 cm tez rosna.

Ptasi gaj 23:28, 29 cze 2017

Do góry
c.d. macierzanka i powojnik "błękitny anioł"

na zakończenie dereń odrodzony po przymrozkach

Ptasi gaj 23:26, 29 cze 2017

Do góry
c. d.

Nie wiem jak się nazywa ta roślina. W każdym razie przyniosłam ją ok. 5 lat temu zaledwie 3 gałązki, potem zapomniałam o tej roślinie i zobaczyłam jak pnie się po iglaku na oczku i znowu kilka gałązek zasadziłam w zeszłym roku na skalniaku rośnie w półcieniu i taka poducha. Kwitnie bez przerwy.

Ptasi gaj 23:15, 29 cze 2017

Do góry
c.d. rosliny na skalniaku

pieris, ale marnie rosnie

Ptasi gaj 22:55, 29 cze 2017

Do góry
Na szczęście nic nie zalało ale róże powaliło niektóre złamane, ale już je wszystkie przywiązałam. Jadąc na działkę dużo drzew połamanych musiało mocno wiać no i widać, że dobrze podlało. Od wczoraj rośliny mają mokro więc rosną to widać nawet po trawi która jest do koszenia w sobotę.
Od południa na wsi prądu nie ma, bo dużo drzew połamanych leżało na drutach elektrycznych.

Mirka z GR tam dopiero musiało jej zalać bo z tej strony ta burza przyszła.

Teraz foty dalszy ciąg skalniaka

Tojeść rozesłana

Mirkowy ogród (początki) 21:04, 29 cze 2017

Do góry
Mirka ja zlozylam tylko zgloszenie o budowie oczka bylo to 4 lata temu. Do 25 m2 wtedy sie tylko zglaszalo. Jezeli nikt sie nie przyczepi w ciagu miesiaca od zgloszenia moglam budowac. Co prawda budowalam w ostatnim miesiacu wystarczy, zemlopate wbijesz do ziemi tez tak zrobilam, bo w 2013 r. Bylo bardzo duzo wody i ekipa nie mogla wejsc bo robotnicy topili sie w blocie.
Teraz jest inne prawo budowlane. Ale wiem, ze jest duzo lagodniejsze.
Z ciekawosci sprawdze.
Elu dziękuję za informację.Chyba się udam do starostwa i dowiem co i jak mogę powiększyć.

Od trzech dni nie mogę fotek zrobić bo burza mnie wygania. Dziś mnie burza w południe wygoniła. Pojechaliśmy z em po południu drugi raz a tam Sajgon drzewa połamane (takie Stare ogromne wierzby)i znów musiałam uciekać bo burza szalała. Ale mam urlop co☺
Ogród Cioci cz. 3 20:57, 29 cze 2017

Do góry
Witam Małgosiu. A już myślałam, że nie lubisz a widzę, że masz sporo ta jasnoróżowa to bonica.
W maleńkim ciurkadełku-oczku piękne lilie też mam takie, cudownie kwitną. W tym roku nawiozłam koreczkami substralu pod korzeń rozkwit jak nigdy.
Właśnie mam zamiar za chwile na swoim wątku wszystko pokazać związane z woda.

Pozdrawiam

Tak bonica Oszalała w tym roku.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:47, 29 cze 2017

Do góry
Witam. Zwiedzam dzisiaj śląskie ogrody więc wpadłam również do ciebie.
Piękne trawy ogród bardzo ładny podoba mi się. Idę jeszcze zwiedzać i będę dopisywać.

Jak ogród może się zmienić w ciągu 3 właściwie 2 lat nie do poznania. Trawy przepiękne szczególnie stipa i rozwaga przy nasadzeniach. Ogród oddaje wrażenie lekkości taki zwiewny.

Bardzo ładnie.
dziekuje za miłe slowa i zapraszam
Tu ma być ogród :) 18:28, 29 cze 2017

Do góry
Witam. Jestem pierwszy raz na wątku. Na str. 1552 masz podpory do kwiatów gdzie kupowałaś i po ile. Bo też mam zamiar kupić ale wszędzie są te niskie.
Jeszcze zostaje mi sklep internetowy.

Orzesze? Kiedyś jeździliśmy tam na kulig zimą górki pagórki z Paniów w kierunku do Orzesza - wapienniki. Teraz tam piękne osiedla. Nie mieszkam tam juz kopę lat, ale zawsze wracam do tamtych stron Śląskich.

Ktoś jeszcze jest z Orzesza czy się nie mylę. Właśnie Effa.

Masz piękny ogród i piękne róże zadbane które rosną bardzo ładnie, trawy też.

Pozdrawiam dalej oglądam.

Elu, podeślę Ci info na prive.

Zaskakujesz mnie z tymi kuligami, teraz chyba już nic takiego nie jest organizowane, zresztą pewnie ta trasa już całkiem inaczej wygląda.

Z Orzesza jest jeszcze kilka osób.

Dziękuję za miłe słowa.
Ptasi gaj 17:13, 29 cze 2017

Do góry
Danusiu nie mam budlei, ale jest tak piękna, że mam dla niej juz miejsce i kupię. Miałam budleje te zwykłe ale mi podmarzły w tym roku i nowe kupuję jak tylko bedę u ogrodnika.
Ptasi gaj 17:11, 29 cze 2017

Do góry
Dzisiaj skalniaczek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies