Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:58, 03 lip 2013

Do góry
Acha- i uważąj- jeżówki 'wciągają'. Niejedna już wywala nasadzenie robiąc miejsca jeżówkom
a to na zachetę

[zmoderowane]
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:55, 03 lip 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
dzięgiel?- Cudna sprawa, spektakularna wręcz Syla.
Coś strzelistego przy brzózkach- dobre! jakaś kępa- podoba mi się.
Przed swierkami też fajnie- tam jak podrosną i podsusza wokół to nawet szałwie nie będą zgniłe wiecznie.

A ja się dopytuje Magnolii gdzie jest wątek.... no przeciez miał być....
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:52, 03 lip 2013

Do góry
wydaje mi się że powinnaś wybierać odmiany o wys minimalnej 60 cm, bo żywopłot z przodu ma pewnie ze 40 cm. Moja Pink Duble Delight nie ma napewno 50 cm, tylko mniej.Może dojdzie do 50 cm, ale i tak by wystawała nie wszystkimi kwiatkami nad taki zywopłot.

Ja lubię szukac jeżowek na tej stronie,to dobra szkółka, cho nie maj wszystkich jeżówek

http://byliny-olsztyn.pl/katalog/echinacea-purpurea/page/2/

Milkshake-może być
Gum drop- bardzo fajna, choć pisza różnie o jej wzroście- wg niektórych źródeł ciut niska
Southern Belle-też super ( nie widziałam jej w realu), silna
Catarina- wg mnie za niska, piszą że wys 50 cm

Popatrz jeszcze na Dubledecker- ta jest zmienna, śmieszna
i Secret Romance

Możesz tez popytac szkółkarzy jak to z tym wzrostem jest, bo pewnie na róznych ziemiach różnie.
Stąd rózne dane.

Gdybys wybrała różowe, możesz dodać im kilka sztuk pojedyńczych ( chyba że nie lubisz pojedyńczych) o bardzo mocnym wybarwieniu- np Fatal Attraction czy Vintage vine
lub bardzo słabym- np Hope- ona w realu jest nieziemska

Oj , widze że pisałaś, że tylko pełne

Czy białe z różowym łaczyć?- możesz, ale nie duzo odmian i niech 1 kolor zdecydowanie dominuje- np duzo różu i plamki białych
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:27, 03 lip 2013

Do góry
Syla napisał(a)
Aguś ..... nic nie podpowiem bo sama się zaczynam bawić w bylinowe klocki .... zaczynam małymi kroczkami aby nie wprowadzić przesady ..... i dlatego zamówiłam sobie u Agusi dzięgiele .... i posadziłam przy lawendzie i mi się bardzo podoba ..... Pochwaliłam się (wiem to wstrętne) ale wierzę w Ciebie w wiem , że napewno coś wymyślisz .....

A gdyby zakupione bylinki poroznosić troszkę po ogrodzie aby razem nie stanowiły dla Ciebie zbytniego obciążenia (troszkę przy brzozach, troszkę przy świerkach , troszkę przy trawach ) ???? buziam , ściskam i pozdrawiam

Widziałam dzięgiel (czy to to samo co Odętka wirginijska?) Podoba mi się baaardzo!!! I jeszcze jak Magnolia napisała, że będą pasowały pod brzozy, to super, bo brakuje mi tam czegoś Duży buziak!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:17, 03 lip 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
miałam nadzieję , że tak do tego podejdziesz- jak do nowego zadania - wyzwania, czegoś intrygującego.
Dobry wybór ostróżki i jeżówki. Z jeżówkami możesz odrobinkę poszaleć- wybrać jedną odmiane jako bazę i jakąś inna jako domieszkę. Ja nie mogłam się zdecydować, bo uwielbiam jeżówki, w efekcie mam ich kilka odmian.
W zeszłym sezonie testowałam ciekawe połączenie- czerwona jeżówka z pomarańczową- oba kolory pięknie się 'podbijały', kwitły do mrozów i cudnie pachniały. Tylko łączenie tych ciepłych czerwieni z okolicą jest dośc trudne.
A tym sezonie próbuję jeżówkę Solar Flare i do niej , jako domieszkę Green Jewel- zielona, śmieszna , dobra jako dodatek.
Znów kiedy widzę białe jeżówki, z tymi brązowymi środkami, aż mnie ręce świerzbią, żeby kupić.
Ja akurat wolę pojedyńcze jeżówki, ale rozumiem Twój wybór.
Z pełnych mam tylko Duble Delight bo jest niska i M. bez niej nie chciał wyjśc ze sklepu- przypomina mi szarotkę.

Pisałyśmy w tym samym czasie
Zrobiłam sobie rozeznanie jeżówkowe - co mi się podoba, a co nie Kiedyś w ogóle mi one nie pasowały, więc i tak jest postęp, ale tylko pełne. Szukałam raczej po wysokich, bo rabata jest widoczna z tarasu, czyli... z 10-15m chyba (?) no i żywopłocik bukszpanowy (wys.40cm) zasłania "nogi" i wszystko niskie. U mnie wchodzą w grę (wg mnie) albo pink, albo białe. Czy mogę oba kolory, czy to już będzie przesyt? Znalazłam takie: "Catherina", "Southern Belle" "Pink Double Delight" "Gum Drop" (wszystkie pink) i "Milkshake" (limonkowo-biała). Co Ty na to?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:09, 03 lip 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
no właśnie zdziwiłam się że taki zwrot u Agi.
Ja akurat lubię byliny, jednak bardzo uważam na ich łączenie bo mozna zrobić sobie kolorowa rabate która ogląda się co rano ze szczerą nienawiścią.
Na Twojej rabacie widzę mało gatunków i wyraźnej formie, lub kwiatach- np jeżówki a przed nimi pas lub plamy peonii, lub jeżówki z ostróżkami, czy pas przetacznika zamiast jeżówek.
Albo moga byc tez róże i między nimi plamy kłosowca lub slazownika malwowatego.
Czosnki wysokie do kompozycji, i może wysokie tulipany.

Tawułki sa cudne, ale potrzebują dobrego otoczenia. Ja staram się łączyć je podobnymi kolorami- w tej samej tonacji, tylko intensywanośc różna tych tawuł
Gdybyś miała łan tawułek o 1 kolorze lub 2 podobnych, w tym coś kwitnącego na jesień, tez byłoby ładnie.
Szałwia jest śliczna, jednak ona lubi sucho i przewiewnie- w tym roku u Ciebie z miejsca dostanie grzyba . Możesz ja posadzić gdzieś gdzie ma przewiew, przeciąg wręcz. I tnij ją, nie żałuj.
Naparstnice- gdzieś kępę- 1 lub 2 ,nawet tam gdzie nie ma kwiatów, gdzie jest dużo formalnych brył. I ścinaj je kiedy masz dość, nie żałuj.

Bardzo nie chcę Cie zdołować, jesli jesteś pewna że chcesz mieszaną rabatę- sadź, nie słuchaj mnie. Ale taki kawał zrobiłas konsekwentnie, dlatego pozwoliłam sobie napisać, że to będzie inne

Magnolio trafiłaś bezbłędnie w moje wczorajsze dumania Nie zdołowałaś mnie, wręcz przeciwnie! Utwierdziłaś mnie tylko w przekonaniu, że lepiej będzie wyglądał jednorodny pas kwitnący. Zdecydowałam się na ostróżki i jeżówki (latem), a wiosną tulipany i czosnki. Jak zrobię fotkę zgłoszę się do Ciebie co i gdzie porozmieszczać Duuuży buziak!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:08, 03 lip 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Aguś pozdrawiam i przy okazji Magnolię bo do Niej wejśc nie można .

dzięki Kobietko
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:05, 03 lip 2013

Do góry
miałam nadzieję , że tak do tego podejdziesz- jak do nowego zadania - wyzwania, czegoś intrygującego.
Dobry wybór ostróżki i jeżówki. Z jeżówkami możesz odrobinkę poszaleć- wybrać jedną odmiane jako bazę i jakąś inna jako domieszkę. Ja nie mogłam się zdecydować, bo uwielbiam jeżówki, w efekcie mam ich kilka odmian.
W zeszłym sezonie testowałam ciekawe połączenie- czerwona jeżówka z pomarańczową- oba kolory pięknie się 'podbijały', kwitły do mrozów i cudnie pachniały. Tylko łączenie tych ciepłych czerwieni z okolicą jest dośc trudne.
A tym sezonie próbuję jeżówkę Solar Flare i do niej , jako domieszkę Green Jewel- zielona, śmieszna , dobra jako dodatek.
Znów kiedy widzę białe jeżówki, z tymi brązowymi środkami, aż mnie ręce świerzbią, żeby kupić.
Ja akurat wolę pojedyńcze jeżówki, ale rozumiem Twój wybór.
Z pełnych mam tylko Duble Delight bo jest niska i M. bez niej nie chciał wyjśc ze sklepu- przypomina mi szarotkę.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:49, 02 lip 2013

Do góry
dzięgiel?- Cudna sprawa, spektakularna wręcz Syla.
Coś strzelistego przy brzózkach- dobre! jakaś kępa- podoba mi się.
Przed swierkami też fajnie- tam jak podrosną i podsusza wokół to nawet szałwie nie będą zgniłe wiecznie.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:28, 02 lip 2013

Do góry
no właśnie zdziwiłam się że taki zwrot u Agi.
Ja akurat lubię byliny, jednak bardzo uważam na ich łączenie bo mozna zrobić sobie kolorowa rabate która ogląda się co rano ze szczerą nienawiścią.
Na Twojej rabacie widzę mało gatunków i wyraźnej formie, lub kwiatach- np jeżówki a przed nimi pas lub plamy peonii, lub jeżówki z ostróżkami, czy pas przetacznika zamiast jeżówek.
Albo moga byc tez róże i między nimi plamy kłosowca lub slazownika malwowatego.
Czosnki wysokie do kompozycji, i może wysokie tulipany.

Tawułki sa cudne, ale potrzebują dobrego otoczenia. Ja staram się łączyć je podobnymi kolorami- w tej samej tonacji, tylko intensywanośc różna tych tawuł
Gdybyś miała łan tawułek o 1 kolorze lub 2 podobnych, w tym coś kwitnącego na jesień, tez byłoby ładnie.
Szałwia jest śliczna, jednak ona lubi sucho i przewiewnie- w tym roku u Ciebie z miejsca dostanie grzyba . Możesz ja posadzić gdzieś gdzie ma przewiew, przeciąg wręcz. I tnij ją, nie żałuj.
Naparstnice- gdzieś kępę- 1 lub 2 ,nawet tam gdzie nie ma kwiatów, gdzie jest dużo formalnych brył. I ścinaj je kiedy masz dość, nie żałuj.

Bardzo nie chcę Cie zdołować, jesli jesteś pewna że chcesz mieszaną rabatę- sadź, nie słuchaj mnie. Ale taki kawał zrobiłas konsekwentnie, dlatego pozwoliłam sobie napisać, że to będzie inne
Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013 19:30, 02 lip 2013

Do góry
alinak napisał(a)
Gardenarium ------------x 2
ania asc-------------------2
marekw----------------------1
Sebek------------------------1
Monteverde---------------1
agata19762--------------1
barbara_kraj...-----------x 2
zbigniew_gazda -----x2
mira -----------------------1
GabiK --------------------x3
eliza3 -------------------- x 2
marzena --------------------2
Urszulla ---------------------1
Ewa -------------------x 2
gaby3003 --------------1
ell -------------------------1
abiko----------------------1
Kondzio ----------------x 2
irena_milek ------------1
Janina --------------------x 2
Gabriela ----------------
dajana--------------------x 2
ka1sia -------------------x 2
Enya73 -----------------x 2
magnolia ---------------x 2
grazyna ----------------x2
agniecha973 -----------1
anna_g --------------------1
justa35 ----------------------1
Lena --------------------------4
Ozz ---------------------------2
Joaska ----------------------------1
pszczelarnia ---------------------2
finka -----------------------------------2
Syla --------------------------1
Aga_k------------------------1
Gierczusia------------------1
siaaska ---------------------4
Kindzia ---------------------2

a ja ??? no a ja ...
Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013 22:16, 01 lip 2013

Do góry
Gardenarium ------------x 2
ania asc-------------------2
marekw----------------------1
Sebek------------------------1
Monteverde---------------1
agata19762--------------1
barbara_kraj...-----------x 2
zbigniew_gazda -----x2
mira -----------------------1
GabiK --------------------x3
eliza3 -------------------- x 2
marzena --------------------2
Urszulla ---------------------1
Ewa -------------------x 2
gaby3003 --------------1
ell -------------------------1
abiko----------------------1
Kondzio ----------------x 2
irena_milek ------------1
Janina --------------------x 2
Gabriela ----------------
dajana--------------------x 2
ka1sia -------------------x 2
Enya73 -----------------x 2
magnolia ---------------x 2
grazyna ----------------x2
agniecha973 -----------1
anna_g --------------------1
justa35 ----------------------1
Lena --------------------------4
Ozz ---------------------------2
Joaska ----------------------------1
pszczelarnia ---------------------2
finka -----------------------------------2
Syla --------------------------1
Aga_k------------------------1
Gierczusia------------------1
siaaska ---------------------4
Kindzia ---------------------2
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:01, 01 lip 2013

Do góry
ja mam tak samo- truskawek końcówka,a mnie się ich chce.... Ech
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:54, 30 cze 2013

Do góry
Slawko ja mam projekt Projektowała mi Magnolia
Ogród do kwadratu 22:43, 29 cze 2013

Do góry
tak, daruj im torf- dawaj dużo pisku.
jako zamiennik typuję choinę Jedeloch.
A w półcieniu ( jeśli tam jest) rodgersję ( chyba że zima tam masz zastoisko wody z roztopów, to nie)
Ogród do kwadratu 17:27, 28 cze 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
a dla mnie jeśli lustro, to tylko tu, bo tu będzie prawdziwa iluzja i to będzie ten czar.
Sławko , Tobie chodzi o to, że te strzeliste formy stracą 'plecy' które dają z kolei kontrast?- pewnie może tak być, ale to jednak wg. mnie drobiazg.

To oddałam swój głos

Zgadzam się w 100% tylko tam gdzie te czosnki.....tam będzie spełniało swoje zadanie ...sprawi to miejsce tajemniczym...a to miejsce na obraz. ...... mi się nie podoba.... tak jak by na siłe gdzie trzeba było lustro powiesić....sorki za szczerą opinie
ale i tak uwielbiam twoje rabaty
Ogród do kwadratu 15:46, 28 cze 2013

Do góry
a dla mnie jeśli lustro, to tylko tu, bo tu będzie prawdziwa iluzja i to będzie ten czar.
Sławko , Tobie chodzi o to, że te strzeliste formy stracą 'plecy' które dają z kolei kontrast?- pewnie może tak być, ale to jednak wg. mnie drobiazg.

To oddałam swój głos
Boćkowe perypetie ogrodkowe 22:18, 26 cze 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
dziewczyny, co Wy tu o mnie piszecie? Ja po prostu mała jestem, tzn słabo wyrośnięta.
A że nie miałam co na siebie włożyć, wrzuciłam pierwszą z brzegu , mało pogniecioną sukienkę mojego dziecka i tyle. Trochę za długa, ale ujdzie. Stąd ta romantyczność.

Ech, fajnie było - z Rudasami, blondynkami , szatynkami i z paroma chłopakami....
Oby do następnego w jeszcze większym gronie!

No ja Cię proszę!! Sukienkę dziecka?????? Ile ta córcia ma lat?? no teraz to już szczękę trzymam....

Ps. Bociuś - rudzielcu!!!...focham...wysłałaś mi te ślimaki!!!! Zabieraj je!
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:41, 26 cze 2013

Do góry
Anita1978 napisał(a)

A mi do rudego jak najbardziej Bociek pasuje! Co prawda w naturze rudych boćków to ni ma, ale " nasz" Bociek rudy musi być!!! To w tym przypadku taka zależność jak latem chleb z masłem i pomidorem...
A Magnolia faktycznie oaza spokoju i chodząca refleksja ( to drugie określenie jest mi bliskie-mójnstarszy syn taki jest właśnie)
Pozdrawiam
P.S. U mnie w okolicy ostatnio zatrzęsienie Twoich kuzynów Boćku, całe dnie w polach, coś szykują...?

Ty siem lepiej pilnuj Anitka
Boćkowe perypetie ogrodkowe 18:49, 26 cze 2013

Do góry
dziewczyny, co Wy tu o mnie piszecie? Ja po prostu mała jestem, tzn słabo wyrośnięta.
A że nie miałam co na siebie włożyć, wrzuciłam pierwszą z brzegu , mało pogniecioną sukienkę mojego dziecka i tyle. Trochę za długa, ale ujdzie. Stąd ta romantyczność.

Ech, fajnie było - z Rudasami, blondynkami , szatynkami i z paroma chłopakami....
Oby do następnego w jeszcze większym gronie!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies