podpowiedź bardzo sensowna, bo rzeczywiście w sezonie, jak ruszą, nie ma pracy
a jakby hakone z hostami? muszę u ciebie to miejsce zobaczyć, pokażesz fotkę, bo ja wzrokowo umiem zobaczyć, dzięki
czy oba sobie dobrze radzą? zaraz je wyszukam, może Finka ma, bo tzreba by ich dużo, aby od razu prawie dywan był, no mogłaby być między nimi i trawa, tylko czy hakone?
z hakone Ci nie powiem, znam ja teoretycznie, nie wiem jak sobie radzi w praktyce w trudnych miejscach.
Może masz tam miejsca lepsze, mniej suche, wtedy tam możesz dodać jej i sprawdzić na próbę.
One szybciutko zarastają. nawet jak kupisz połowę, po sezonie da rade je podzielić i mieć dwa razy więcej. Co 40 cm wystarczy na początek.
Bodziszki najładniej wyglądają w dużych plamach właśnie, więc wg mnie jeśli już to małe plamki trawy/hakone czy innej z brzegu i tyle. Albo dodać host do nich i wystarczy, będzie grało
o hakone mogę powiedzieć, że u mnie w półcieniu dorodnie rosną, w słońcu słabo, zabrałam je stamtąd
no to już się nad nimi zastanawiam a jaka inna trawa, niska chyba no może cit wyższa, jak bodziszek?
sesleria heufleriana- mogę Ci ja wysłać. Daje szerokie kępy ok 50 cm, wiosna kwiatnie czekaladowymi kłoskami. Nie do zdarcia, ale w pełnym cieniu nie zakwitnie
Poza nią jeszcze carex morrovi 'Variegata' ( czy np Ice dance) ale też nie może być za sucho.