Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Dasia 13:57, 07 sie 2013

Ależ rewolucje, trudno nadążyć
Buźka.
Milka 14:05, 07 sie 2013

magnolia napisał(a)
z bodziszków będziesz zadowolona moim zdaniem.

jak nie jest tam ekstremalnie to weź biokovo lub Karminę

hakone- nie wiem czy sprawdzi się w trudnym miejscu. Jak masz ochotę, to może daj ją jako plamę , np z brzegu, czy kilka plamek. Ale np przy jałowcu może być jej trudno.

przy jałowcu tak, no i moje psiury tam pod nim kopią..
a co to za roślinki, co wymieniłaś?
Milka 14:07, 07 sie 2013

Anabell napisał(a)
Ireno - masz dużo host, możesz posadzić same olbrzymy, a między nimi naparstnice wyjdą wcześniej jak hosty. Jesienią hosty zakończą wegetację można sprzątnąć, Wiosną oczyścić z resztek igieł i cały sezon nie dochodzi się miejsca, tylko usunąć kwiatostany naparstnicy. Ja mam takie miejsca i ograniczają obróbki.
To tylko podpowiedź.

podpowiedź bardzo sensowna, bo rzeczywiście w sezonie, jak ruszą, nie ma pracy
a jakby hakone z hostami? muszę u ciebie to miejsce zobaczyć, pokażesz fotkę, bo ja wzrokowo umiem zobaczyć, dzięki
Milka 14:07, 07 sie 2013

Dasia napisał(a)
Ależ rewolucje, trudno nadążyć
Buźka.

ja to już sama za sobą nie nadążam
buziam

a i chciałam powiedzieć, ze dalej lecę z fotami z Anglii, myślę że sporo osób ten etap zainteresuje, bo akurat dużo fajnych podpowiedzi z trawami
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3422-anglia-czerwiec-2013?page=29
magnolia 14:19, 07 sie 2013

hakone i hosty tam gdzie trudniej- fajny pomysł, bardzo duże kontrasty faktur, wielkości liści i kolorów.

Wymieniłam odmiany bodzisków
Biokovo:-

a tu bodziszek Karmina ( zdjęcie ze sklepu inetrnet Bergenia)

Milka 14:21, 07 sie 2013

czy oba sobie dobrze radzą? zaraz je wyszukam, może Finka ma, bo tzreba by ich dużo, aby od razu prawie dywan był, no mogłaby być między nimi i trawa, tylko czy hakone?
magnolia 14:28, 07 sie 2013

z hakone Ci nie powiem, znam ja teoretycznie, nie wiem jak sobie radzi w praktyce w trudnych miejscach.
Może masz tam miejsca lepsze, mniej suche, wtedy tam możesz dodać jej i sprawdzić na próbę.

One szybciutko zarastają. nawet jak kupisz połowę, po sezonie da rade je podzielić i mieć dwa razy więcej. Co 40 cm wystarczy na początek.
Bodziszki najładniej wyglądają w dużych plamach właśnie, więc wg mnie jeśli już to małe plamki trawy/hakone czy innej z brzegu i tyle. Albo dodać host do nich i wystarczy, będzie grało
Milka 14:32, 07 sie 2013

o hakone mogę powiedzieć, że u mnie w półcieniu dorodnie rosną, w słońcu słabo, zabrałam je stamtąd
no to już się nad nimi zastanawiam a jaka inna trawa, niska chyba no może cit wyższa, jak bodziszek?
magnolia 14:56, 07 sie 2013

sesleria heufleriana- mogę Ci ja wysłać. Daje szerokie kępy ok 50 cm, wiosna kwiatnie czekaladowymi kłoskami. Nie do zdarcia, ale w pełnym cieniu nie zakwitnie
Poza nią jeszcze carex morrovi 'Variegata' ( czy np Ice dance) ale też nie może być za sucho.
magnolia 14:57, 07 sie 2013

albo lirope, zwykłe, nie odmianowe- daje radę u mnie to i u Ciebie, Kwitnie różowymi kwiatkami