Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wspólnymi siłami 07:24, 14 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem niepotrzebne są te iglaki (jałowiec i świerczek) w trawniku i chyba magnolia. Rabata kończy się i pojedyncze roślinki nie pasują. Albo je włącz do rabaty włąśnie tą falą, albo zostaw prostą linię, ale rośliny z trawnika przesadź. Świerk będzie na pewno kiedyś wielki i zabije tuje, a szkoda.

Ja bym zostawiła prostą linię i posadziła kilka hortensji bukietowych potem np trzy miskany Gracillimus lub Morning Light i potem np, dereń Ivory Halo. Jak się zmieści - pod spodem żurawki.

Dzięki Danusiu za szybką odpowiedź radzisz nic nie zminiać kształtu tylko podsadzić szmaragdy te roślinki o których wspomniałaś zmieszczą się na pewno nawet będzie ich za mało, bo jest bardzo długi ten szpaler. A czy jak zostawie ten kształt to nie będzie za waska w porównaniu do trawnika?
Głupi ogrodnik musi się uczyć od innych...... 22:50, 13 cze 2013

Do góry
Dorotko witaj . ogrodowe u ciebie niekłopotliwe bo mieszkasz na dolnym śląsku ale już w górach i nawet w Małopolsce kwiatka byś nie zobaczyła . tylko u was chowają się bezproblemowo .

pisałaś o tym że się chcesz osłonic od gapowiczów . a może mieszany żywopłot ...hojna kanadyjska , świerk serbski w liczbie paru sztuk co kawałek .
zaś rabaty to ciężko doradzić , bo każdy kocha inne rośliny .
sama widzisz ile luda tyle rad będzie . fakt jest jeden są rośliny które dobrze pasują na rabaty i które sie tam po prostu nie sadzi . tawuła van houta do takich należy . kalina ? zależy jaka , bo np koralowa to wielkie drzewo rośnie ale już np vatanabe jest niewielka i wg, mnie można ją sadzić .

koło ławeczki ja bym posadziłam klona palmowego . to też duży krzew , zrobi to miejsce intymnym ale atrakcyjnym ( nie myślę o formie szczepionej , bo to miniaturka ) . połączyć można z np.
thują -( tylko jakaś ciekawa odmiana )
,świerkiem conika ,
magnolia
zadam pytanie . a dlaczego nie jakieś ciekawe drzewo liściaste , które da cień ?. np. klon czerwony fastigiata, tulipanowiec ,grujecznik pendula , wiąz górski pendula , brzoza jungii ,

jeżeli stawiasz na kilka gatunków w dużym ogrodzie to może powiać nudą , bo to chyba dośc duży ogród ?

( Za kołem ze żwiru chciałabym kalinę x 2 oraz bez ). a lubisz sprzątać liście na żwirze ..masakra .chyba że piszesz o lilaku majera to ten jest malutki ,
Wspólnymi siłami 20:22, 13 cze 2013

Do góry
pagap napisał(a)

Moim zdaniem niepotrzebne są te iglaki (jałowiec i świerczek) w trawniku i chyba magnolia. Rabata kończy się i pojedyncze roślinki nie pasują. Albo je włącz do rabaty włąśnie tą falą, albo zostaw prostą linię, ale rośliny z trawnika przesadź. Świerk będzie na pewno kiedyś wielki i zabije tuje, a szkoda.

Ja bym zostawiła prostą linię i posadziła kilka hortensji bukietowych potem np trzy miskany Gracillimus lub Morning Light i potem np, dereń Ivory Halo. Jak się zmieści - pod spodem żurawki.
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 11:22, 13 cze 2013

Do góry
chciałam Ci napisać po Twoich postach co myślę.

Ja zaczynałam podobnie- u moich rodziców w ogrodzie.
Moje siostry zmykały z ogrodu pomagać mamie w kuchni, ja uciekałam do ogrodu.
Potem mama zabrała mnie kilka razy do szkółek ( pogadałam z zapaleńcami- szkółkarzami) i złapałam bakcyla.
Myślę ,że bez ogrodu w którym mogłam obserwować i uczyć się, moje studia( architektura krajobrazu) byłyby znacznie trudniejsze, bardziej nudne i w dużej mierze poszłyby w zapomnienie. Tak stało się z dużą częścią moich kolegów z roku. Po studiach ogród jako pole doświadczalne tez bardzo się przydał i nadal przydaje ( teraz już mój własny). Bez tej przestrzeni rozwijamy się znacznie gorzej.

Traktuj swój ogród jako obszar eksperymantów- własnych połączeń, obserwacji, analiz praktycznych i odkryć estetycznych.To miejsce gdzie się określisz i ukształtujesz własny styl.

Tak się pomądrzyłam....
Powodzenia

Oudolf i Tom Stuart Smith to też moi ulubieni....
Ania i róże i cała reszta :) 18:40, 12 cze 2013

Do góry
Zaczęłam wczoraj pisać i jakoś tak.. nie skończyłam, załamana troszkę byłam, nie tyle skutkami gradu co w ogóle tą pogodą.
Wczoraj nie dało się wiele sprawdzić, bo wciąż padało, raz mocniej raz słabiej ale bez przerw, ulewy też nam nie odpuściły w dalszym ciągu.
Po dzisiejszym obchodzie mogę napisać, że ok. 30% pąków poszło, więc kwiecia będzie mniej, wiele róż straciło pędy, część jest połamana ale więcej jest wyłamanych , zwykle u podstawy. Szczyt straciła magnolia, nieciekawie wygląda także perukowiec, irysy, bodziszki i reszta kwitnących - już w sumie nie kwitnie, zrobiło się po prostu zielono w ogrodzie.

Ale.. pozytywnie na to patrząc - mój dom stoi i nic mu nie jest, wokół mnie, szczególnie w starszych domach podziurawione zostały dachy a nawet wybite okna dachowe. Byłam przerażona wczoraj, jak wracałam z pracy, drogi w okolicy nieprzejezdne, wszędzie straże, plandeki i co można dać jako okrycie na wielu domach, dachach, pompy w ruchu, wszędzie mundurowi. Jakby jakaś apokalipsa na naszą okolicę spłynęła .

Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013 23:02, 11 cze 2013

Do góry
Gardenarium ------------x 2
ania asc-------------------2
marekw----------------------1
Sebek------------------------1
Monteverde---------------1
agata19762--------------
barbara_kraj...-----------x 2
zbigniew_gazda -----x2
mira -----------------------
GabiK --------------------x3
eliza3 -------------------- x 2
marzena
Urszulla
Ewa -------------------x 2
gaby3003
ell
abiko
Kondzio ----------------x 2
irena_milek ------------1
Janina --------------------x 2
Gabriela ----------------
dajana--------------------x 2
ka1sia -------------------x 2
Enya73 -----------------x 2
magnolia ---------------x 2
grazyna ----------------x2
agniecha973 -----------1
anna_g --------------------1
justa35 ----------------------1
Lena --------------------------4
Ozz ---------------------------2
Joaska ----------------------------1
pszczelarnia ---------------------2
finka -----------------------------------2
Syla --------------------------1
Aga_k------------------------1
Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013 21:46, 11 cze 2013

Do góry
alinak napisał(a)
juz pospiesznie dziewczyny dopisuję . mało mnie na forum , bo robota w ogrodzie do nocy a inne przyjemności też nie sposób sobie odmówić

lista nr. 1 - proszę o zgłaszanie l . osób
Gardenarium ------------x 2
ania asc-------------------2
marekw----------------------1
Sebek------------------------1
Monteverde---------------1
agata19762--------------
barbara_kraj...-----------x 2
zbigniew_gazda -----x2
mira -----------------------
GabiK --------------------x3
eliza3 -------------------- x 2
marzena
Urszulla
Ewa -------------------x 2
gaby3003
ell
abiko
Kondzio ----------------x 2
irena_milek ------------1
Janina --------------------x 2
Gabriela ----------------
dajana--------------------x 2
ka1sia -------------------x 2
magnolia ---------------x 2
grazyna ----------------x2
agniecha973 -----------1
anna_g --------------------1
justa35 ----------------------1
Lena --------------------------4
Ozz ---------------------------2
Joaska ----------------------------1
pszczelarnia ---------------------2
finka -----------------------------------2
Syla --------------------------?

Syla + Aga_K o ile się jeszcze zmieszczę bo ścisk okopny
Ogród Dominiki 16:12, 11 cze 2013

Do góry
Domi zdradż mi szybko skąd ten formowany grab. Magnolia mi zaprojektowała takiego przy tarasie ale ustaliłysmy ze bede go sama formowała powoli , jakiś już czas szukałam gdzie kupic dorodnego graba i nigdzie nie znalazłam a ty mi tu teraz taka fotę wsatwiasz!
może byc na priv, tu lub u mnie na wątku
Proszę proszę proszę
edit: czy to stąd: http://drzewaformowane.pl/index.php?id=3
Ogród Janiny 07:57, 11 cze 2013

Do góry
Znowu pada , wszystko stoi w błocie , Tulipany i żonkile już wykopane i schną , irysy jeszcze dobrze nie przekwitły a już żółkną .. Muszę im zrobić nową rabatę w suchszym miejscu , W tym roku widać gdzie będzie im sucho ,tylko tam żółty piasek i muszę im zaprawiać ziemię kompostem .. Inne bylinowe z wody przesadzam na nowy skalniak a tak się martwiłam co na nim posadzę .. . Tylko krzewy jakoś sobie radzą ,na razie bo jak tak dłużej potrwa to i im mogą korzenie pognić ..

pęcherznice i perukowiec już w kwiatach ..

magnolia nadal wypuszcza pąki kwiatowe ..

nawet hortensją pnąca zaczyna kwitnąć ..

I i II skalniak w kwiatach

krzewuszka tez ślicznie kwitnie ..

a wszędzie widać kwiaty żurawek i naparstnic ..
Potrzeba tylko słońca aby się tym pięknem nacieszyć a nie tylko wyjść na ogród opielić i za chwilę uciekać przed deszczem do domu ..
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 23:33, 10 cze 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Marzeno, graby wytrzymają takie coś na pewno. To przecież są ekstremalne sytuacje. Buki by nie wytrzymały zalewania.
Teraz doceniam przepuszczalny grunt (dno strumienia pod warstwą humusu) i drzewa wielkie co mi wypijają wodę z ogrodu. Ale to żywioł jednak. Ja dziś widziałam co się dzieje na dole na polach u nas - woła o pomstę za brak roztropności u gospodarzy/właścicieli terenu. Niektórzy sobie przepusty zasypali (ale jak mieli ciągnikiem przez rów przejechać?).

Ewo jestm przekonana, że graby podołają. W ubiegłym roku w inensywnych opadach stały stale w wodzie i przeżyły... Co ciekawe róże w tym kącie świetnie rosną, magnolia teź.... Więc chyba nie jest tak żle...
Myśle, że w czasie budowy drogi ściągną nam trochę wody... Uzgodniliśmy z sąsiadem, że dren od tego bajora puścimy, bo sąsiadowi sie ta woda do garaźu wlewa.....
Dzisiaj rów melioracyjny nie dał rady, bo nikt go nie czyści ani nie kosi.... zrasta... Chyba jednak wolę dalej od tego rowu mieszkać... Chociaż zazdrościłam tego rowu, gdy trzeba było pociągnąć do niego drenaż, około 100 m...
Pola u nas są systematycznie zalewane i to mnie dziwi, bo ciągnikiem nie mogą wjechać i nikomu to nie przeszkadza.... Chyba trzeba jednak pola ryżowe załoźyć...
Igiełkowy ogródeczek 00:03, 07 cze 2013

Do góry
Róże już już prawie i magnolia nadal kwitnie, ale ma już tylko dwa kwiatki jakieś spóźnione:

"Japoński" rośnie w siłę i dostał nową nazwę...hehe

Nowe nabytki:
Klon Inaba-shidare i miłorząb Mariken

Ciągle mi brakuje bonsaia, nie mogę nigdzie dostać
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:25, 06 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Wg mnie piwonie. Muszę znaleźć spis roślin z tego ogrodu bo mnie zachwyca ta łaką

Sprawdziłam - piwonia buckeye belle
Oraz
Salvia caradonna - szałwia królewska
Astrantia ‘Hadspen Blood’ and ‘Claret’ - jerzmanka bardzo mi się podoba!
Iris germanica ‘Deep black’

Magnolia mi też zaprojektowała Astrantia major Przy tarasie z trzcinnikiem piaskowym i czosnkami i jeżówką Jezu zwariuję przez to oczekiwanie, buuuu
Ogród do kwadratu 15:44, 05 cze 2013

Do góry
Ale się zakręciliście...Magnolia i Sławko...
To Aga pisała, że to buczki a nie graby...

Magnolio, nie myli się ten co nic nie robi...tak bywa, że myślimy o jednym mówimy coś innego..a Ty dziś pewnie wyjazdem żyjesz...i wszystko jasne
Ogród do kwadratu 15:38, 05 cze 2013

Do góry
Slawko napisał(a)

Ha... nie wiem o co Tobie Magnolio chodzi z tymi bukami? Może dzisiaj nie czaję zbyt szybko

o nic- nie lubię robić takich pomyłek, więc troszkę mi głupio
Ogród do kwadratu 15:31, 05 cze 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
buki Sławko?- jak zwykle nie jestem na czasie i oglądam na szybko. Wybaczcie

Ha... nie wiem o co Tobie Magnolio chodzi z tymi bukami? Może dzisiaj nie czaję zbyt szybko
Ogród do kwadratu 14:40, 05 cze 2013

Do góry
buki Sławko?- jak zwykle nie jestem na czasie i oglądam na szybko. Wybaczcie
Ogród do kwadratu 11:28, 05 cze 2013

Do góry
piękne zdjęcia grabów,cudne!
Ogród do kwadratu 11:23, 05 cze 2013

Do góry
szukacie zwykłej, fioletowej szałwi omszonej?- mam dużo siewek , sporych, chętnie się podzielę. Tylko za kilka dni, bo dziś wyjedżam na kilka dni. Zostawicie mi tylko wiadomość i adres

u mnie dorasta do ok 50 cm

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 09:44, 05 cze 2013

Do góry
KU PAMIĘCI - ŚCIĄGA OD MARZENKI:

Zatem lista moich roslin (mam ściąge) ktore mogę sypać dolomitem
Lawenda,
Perowskia
Ciemiernik
Lilak
Buki
Budleja
Wiśnia umbra, wszystkie prunus serrulata
Perukowiec
Rokitnik, ognik
Kosodrzewina
Berberysy
Bergenia
Powojnik
Pięciornik

A czego na pewno nie wolno sypać dolomitem!!! bo lubią kwaśne podłoźe...

Osmanthus - lekko kwaśne
Hortensja - kwaśne
Laurowiśnia - lekko kwaśna
Klon palmowy - lekko kwaśna do obojętnej
Rh azalie -lekko kwaśne
Laur - gleba uboga, obojętna
Kiścień zeblid,
Mahonia - kwaśna do obojtnej
Hebe andersonii - gleba kwaśna
Gardenia - lekko kwaśna
Magnolia
Wrzosy, wrzośce
Kostrzewa
Piwonia chińska
Niecierpek, bakopa
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:02, 04 cze 2013

Do góry
A czego na pewno nie wolno sypać dolomitem!!! bo lubią kwaśne podłoźe...
Osmanthus - lekko kwaśne
Hortensja - kwaśne
Laurowiśnia - lekko kwaśna
Klon palmowy - lekko kwaśna do obojętnej
Rh azalie -lekko kwaśne
Laur - gleba uboga, obojętna
Kiścień zeblid,
Mahonia - kwaśna do obojtnej
Hebe andersonii - gleba kwaśna
Gardenia - lekko kwaśna
Magnolia
Wrzosy, wrzośce
Kostrzewa
Piwonia chińska
Niecierpek, bakopa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies