A dostałam
Nawet nie 10 cm drzewko ,
W rozwalonej doniczce
Z rozsypaną ziemia,
Owszem opakowanie
( karton ) miał może 80 cm
Masakra ,
Roślinę przesadziłem
I niech rośnie biedulki
Nie wspomniałam jeszcze
O cenie 73 pln.
Cześć,
Mam trawnik z wiechliny, życicy trwałej, kostrzewy rozłogowej i kępowej. W zeszłym roku pojawiły się takie trawy w których rośnie sztywna okrągła łodyga a z niej kwiatostany (lub nasiona...) Co to może być?
Oprócz tego trawnik ucierpiał bo tuż po pojawieniu pojawiła się chwastnica oraz susza
Dzisiaj zrobiłam bobowi oprysk z octu. Sporo czarnych na nim siedziało. Przy okazji spryskałam kalinę angielską. Dam znać, czy dało to jakiś efekt.
U mnie rośliną wskaźnikową skuteczności ekologicznych oprysków są grusze. Dwa lata temu opryski robiłam systematycznie i rdza gruszy wystąpiła symbolicznie na kilku listkach. Rok temu zaniedbałam systematyczne zabiegi i rdza mocno poraziła większość liści. W tym sezonie (odpukać) wszystkie liście są zdrowe.
Szczęśliwa jestem nad wyraz, bo żadnych prac ogrodowych nie mam w planach, a od soboty pada. Co jakiś czas są przerwy i wilgoć ma szansę spływać głębiej.
Po zakończeniu kwitnienia sasanka wygląda nieziemsko.
U Galgasi toczyła się dyskusja na temat turzycy Montana (pagórkowatej). Nie podejmuję się zająć stanowiska. Dzieli je 1,5 metra. Obie sadzone w tym samym czasie. Edit: zapomniałam napisać, że dyskusja dotyczyła tworzenia przez te turzyce rozłogów.
W cienistym zakątku ładnie srebrzy się jasnota plamista.
Przecież były zdjęcia z tulipanami Innych, lepszych nie mam. Tulipany w doniczkach w tym roku porażka, cała ulica była ustawiona donicami, multum, ale jedynie połowa wyszła, reszta przyschła, nie zakwitła, sucha zima była.
W gruncie ok. Nie miałam się czym chwalić niestety. Pokazałam co mogłam pokazać.
Moje 10 tys. tulipanów niestety...już wywiezione na pole. Będzie mieszanka łąkowa. Wszystkie donice usunęłam, teraz robię
kompozycje letnie. Wszystko wywożę, co brzydkie, a ustawiam, co ładne.