Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 08:07, 08 cze 2017

Do góry
Trawik napisał(a)
Spotkalem sie z czyms takim jak Humus Papka - czy ktos to stosowal na trawnik? Podlacza sie węża z woda do pojemnika i leje na trawe - jakie to daje realne (sprawdzone) efekty?

Nie wierzyć w wynalazki, które służą jedynie nabijaniu kabzy producentowi po wcześniejszym reklamowaniu. Papka hmm.. Czego to jeszcze nie wymyślą. Trawik weź się do roboty ze swoim trawnikiem, nie szukaj cudów.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:05, 08 cze 2017

Do góry
Siekierkowski napisał(a)
Witam,

Jestem nowym użytkownikiem więc z góry przepraszam jeśli piszę post nie w tym miejscu.

Chciałbym poprosić o rade dot. pielęgnacji trawnika. Trawnik założony w ubiegłym roku z systemem podlewania. Do marca b.r prezentował się świetnie (gęsty, jednolity kolor). Od kwietnia zaczęły się problemy (jakaś choroba?) i trawnik wygląda jak na zdjęciach (zdjęcia przed koszeniem) w kilku miejscach jest nadal gęsty i ciemnozielony lecz jest dużo miejsc rzadkich o żółtym kolorze często uschniętych(trawa podlewana codziennie). Trawnik nawoziłem w kwietniu nawozem azotowym.

Od lutego mam psa. Wiem, ze jego odchody nie służą pozytywnie trawnikowi lecz chyba nie aż tak ?

Proszę o pomoc co mogę zrobić. Wertykulowac roczny trawnik ? To chyba tez nie o to chodzi.

Wyprowadzać psa na pacer, trawnik nie może być WC dla psa. Słuzy zupełnie do innych celów.

Nastepnie równo nawieźć trawnik i podlać obficie celem rozpuszczenia nawozu. Kosić co 4 dni nie za nisko, w połowie możliwości kosiarki.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:04, 08 cze 2017

Do góry
meksy napisał(a)
Witam, mam problem z "znikającą trawą" w 2 przypadkach:

Miejsce 1 (pod czereśnią) - trawa wysiana ok 6 tyg. temu, codziennie podlewana, ładnie i równo wzeszła,
ostatnio (od około 10 dni) obserwuję jej zanikanie (po bokach nadal ładnie rośnie ale w środku tworzy się plac gdzie trawa nie rośnie i zaczyna znikać.

Dodam, że w tym miejscu na jesieni była wycięta czereśnia (część korzeni została usunięta) i w tym upatruję problemów, czy dobrze myślę, że trawa nie ma jak się ukorzenić? co w tej sytuacji zrobić?

Miejsce 2 (pod ławeczką) - trawa wysiana ok. 4 tygodnie temu, w miejscu zacienionym (siałem trawę do miejsc zacienionych), na początku ładnie wzeszła ale również zaczyna zanikać a ta co jest, jest bardzo delikatna (kładzie się, słabo rośnie), miejsce jest wilgotne więc sucho nie ma.

Czy uratuję trawę nawozem?
(mam nawóz o składzie: NPK (Mg, S) 7-5-8 (4,5-20) z żelazem (Fe) (na trawniku pojawia się mech), czy może powinienem użyć nawozu z większą ilością azotu?

Czy raczej powinienem zrobić dosiewkę?

Robić dosiewki,w cieniu żadna trawa nie rośnie. Nawet ta do cienia.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:02, 08 cze 2017

Do góry
EwaIgi napisał(a)
Pani Danusiu z pytaniem. Mam prawie gotowe podłoże do siania trawnika, ale. No i zawsze jest jakieś ale . Zaczęły mi wychodzić w niektórych miejscach chwasty. Mlecz usunęłam ręcznie i wszystkie pozostałe też. Został perz. Tydzień temu opryskałam go octem jabłkowym (dwa litry octu i litr wody) - nie ruszyło go w ogóle. Walczyć z nim czy dać sobie spokój? Zasiać trawę i potem kosić aż sam odpuści sobie?

Pryskamy nie octem jabłkowym a normalnym octem (wodny roztwór kwasu octowego).
Ja bym walczyła, zrób przed sianiem odchwaszczanie.
Grzyby kapeluszowe na trawniku 07:57, 08 cze 2017

Do góry
narc81 napisał(a)
Witam. Na imię mam Włodzimierz i jestem z Wielkopolski.

Mam taką smutaśną sprawę dotyczącą mojego trawnika wysianego w zeszłym roku. Zeszłorocznej jesiesi trawnik był och, ach.. ! W tym roku coś mu dolega...Nawożony nawozem Yara Mila (niebieskie kulki),do teraz chyba 4 razy w odstępach ok. 30 dni.
Zaczęły rosnąć grzybki białe i brązowe... Trawa jest zielona tylko jak rośnie,po przycięciu (1- 2cm) Przestaje jakby rosnąć. Kosiarka rozrywa końcówki i trawnik robi się siwy. Pomijam, że co koszenie ostrze!

- Teraźniejszy stan.
A to zeszłoroczny

Proszę o ewentualne podpowiedzi. Pozdrawiam

Trawnik już tak ma, że nie będzie ciągle idealny i młody. Zupełnie jak człowiek, też się starzeje, robi sobie odmładzanie. Dla trawnika odmładzaniem jest aeracja i wertykulacja W trawniku pojawi się filc, chwasty, i inne problemy.
Może przenawoziłeś? a grzybki to kawałki drewna w ziemi, jeśli nie ma ich, to nie wiem dlaczego rosną.

Zbadaj glebę, pH, zawartość składników pokarmowych w glebie, czyli badanie gleby w stacji.
Na huśtawce miło płynie czas... 01:01, 08 cze 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Wrzucam jeszcze raz to zdjęcie, bo męczy mnie jedna sprawa.
W prawym dolnym narożniku przy wejściu jest obwódka z bukszpanu, teraz już dokończona od wewnętrznej strony. Miał być kwadrat, ale wymiary wolnego miejsca nie pozwalały i wyszedł prostokąt. W środku rośnie róża. Denerwuje mnie ten kształt, nieustannie przypomina mi trumnę Generalnie miejsce do zmiany. Wymiary 120x200. Myślałam nawet o murowanej podwyższonej rabacie.
Może macie jakieś pomysły?

Kiedys Martynko analizowałam taki kształt rabaty różanej - rysunki Danusi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2827-prostokatna-rabata
Możeci się przyda ...
U siebie zrobiłam coś takiego na wzór:
Gardenarium napisał(a)
Druga propozycja

Tylko z bukiem kolumnowym ...
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/97/975344/original.JPG
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 3.06.2017 23:00, 07 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kwiaty żywe i szklane

Danusiu super ujęcia. Ten ogród jest taki przyjazny - ta długa prosta stale mnie inspiruje.

Czy te ozdoby są u nich w sprzedaży ?
Zawsze mają niesamowite i na czasie oszdoby.

pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:07, 07 cze 2017

Do góry
Jola, niesamowita sytuacja Fajnie, że się znalazły.

Sylwia, zajrzę ale nie dziś, odpoczywam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:11, 06 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można posadzić

to sadzę, bo jeszcze nie zdążyłam dziękuję
Mieszanki trawnikowe na piaszczyste gleby i słońce 10:40, 06 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Próchnicą, kompostem parowanym aby nie było nasion chwastów, ziemią do trawników gotową z worka.

Czy tą ziemię rozsypać równo cienką warstwą np. przed deszczem ? i tak kilka razy powtórzyć ?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 06:18, 06 cze 2017

Do góry
Gardenarium

Rozumiem, że trawa nadaje się już do skoszenia? Łamać ją walcem przed koszeniem?
Jaki nawóz wieloskładnikowy jest najlepszy?
Co z chwadtami że zdjęcia - to coś jednorocznego?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Mieszanki trawnikowe na piaszczyste gleby i słońce 05:50, 06 cze 2017

Do góry
Próchnicą, kompostem parowanym aby nie było nasion chwastów, ziemią do trawników gotową z worka.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 05:47, 06 cze 2017

Do góry
Zylasty napisał(a)

Pani Danusiu proszę o rozwinięcie. Powinienem coś zrobić jeszcze oprócz podlewania? Gdzieś czytałem, że badylsko po kilku koszeniach samo zginie. Chyba, że w moim przypadku trafiłem na coś wyjątkowo paskudnego. No i jeszcze jak z tą dosiewką? Teraz czy po koszeniu? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Na razie podlewanie i koszenie. Napisałeś że nie wzeszły wszystkie nasiona więc niech wzejdą, dopiero wtedy zrobisz w zależności od sytuacji inne zabiegi.

Druga sprawa odchwaszczanie, zginie tylko to, co jest jednoroczne, pozostałe chwasty będą wielkim problemem.
Weź wiaderko, nozyk czy widelec i wyrywaj chwasty wieloletnie z korzeniami. Chwastnicę też wyrywaj z korzeniami.

Jej zdjęcie jest poniżej.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3513-chwasty-w-trawniku?page=82
Kłopoty - problemy z trawnikiem 05:45, 06 cze 2017

Do góry
psurdyk

1. Skoszenie
2. Nawóz wieloskładnikowy do trawnika
3. Podlanie + rozpuszczenie nawozu
4. Ziemia ogrodowa w puste placki plus dosiewka

i po kłopocie. Nie zapomniej o podlewaniu. Po 2 tygodniach nie nadążysz kosić.
Gwarancja na duże rośliny kopane z gruntu 05:42, 06 cze 2017

Do góry
Mogła zaszkodzić w zbyt dużej ilości. Odkop bryłę w takim razie i zobaczysz czy z tej bryły wyrosły nowe korzenie. Swoją drogą to jestem bardzo ciekawa stanu jego korzeni wewnątrz drutów.
Teraz to sobie możemy pogdybać i pogadać.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 05:40, 06 cze 2017

Do góry
Trawik napisał(a)
Szczerze powiem i pewnie sie naraze na gromy - dla mnie trawnik powinien sam regulowac sobie gospodarke wodna. Ze wzgledu na wysokie koszty wody nie moge go podlewac codziennie (poza oczywiscie jego wschodem). Niektore mieszanki mocno sie zakorzeniaja wglab ziemi, stad szukam w nich rozwiazania.

Wtedy będzie koszone chwastowisko, nie prawdziwy trawnik.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 05:39, 06 cze 2017

Do góry
Trawik napisał(a)

U mnie to przyszlo z nowa ziemia. Zamowilem 2 tony fajnej czarnej ziemi na moje 80m2. Fajnej do czasu ... Zwalowana, zasiana i po 2 tygodniach wraz z trawa pojawilo sie to cos i jesze inne jakies bardziewie - na moje oko rzodkiewka
.... Obecnie jest tego pełno.

To nie rzodkiewka tylko ognicha polna, gdy wschodzi jest podobna do rzodkiewki.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 05:36, 06 cze 2017

Do góry
Zielony napisał(a)
Czy może mi ktoś napisać, jakim cudem na trawniku sianym w zeszłym roku na wiosnę, na którym nie było w zeszłym roku śladu perzu, w tym roku pojawił się on w różnym natężeniu, ale praktycznie wszędzie? Czy możliwe jest, że tak perfidnie się on wysiał, przezimował i w tym roku dopiero wylazł?

Trochę się zmartwiłem, że praktycznie nie miałem i nie mam żadnych chwastów w trawie, tylko ten perz zaczyna w pewnych miejscach dominować, wystawiając swoje sztywne i długie łodyżki. Jak sobie z tym gościem radzić - ma ktoś jakieś sprawdzone sposoby?

Może przyjechał z ziemią świeżo nasypaną pod trawnik? Nawet mały kawałek kłącza pociętego odrasta w zawrotnym tempie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:07, 05 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podlewać a chwasty to są i dopiero się zacznie walka. Teraz walcz aby wszystkie gatunki traw w mieszance wzeszły.

Pani Danusiu proszę o rozwinięcie. Powinienem coś zrobić jeszcze oprócz podlewania? Gdzieś czytałem, że badylsko po kilku koszeniach samo zginie. Chyba, że w moim przypadku trafiłem na coś wyjątkowo paskudnego. No i jeszcze jak z tą dosiewką? Teraz czy po koszeniu? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Mieszanki trawnikowe na piaszczyste gleby i słońce 22:20, 05 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na takim terenie to raczej nie da się pochwalić trawnikiem. Chyba że stoisz z wężem i lejesz wodę.
To prawda. Mimo że prawie codziennie podlewany juz jest poprzypalany. Ciężka sprawa. Sąsiedzi,którzy trawnika nie podlewają nigdy mają tylko trochę gorszy. Zastanawiam się Danusiu, czym go wzbogacić, aby jednak struktura poprawiła się choć trochę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies