Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zielony 10:03, 05 cze 2017

Czy może mi ktoś napisać, jakim cudem na trawniku sianym w zeszłym roku na wiosnę, na którym nie było w zeszłym roku śladu perzu, w tym roku pojawił się on w różnym natężeniu, ale praktycznie wszędzie? Czy możliwe jest, że tak perfidnie się on wysiał, przezimował i w tym roku dopiero wylazł?

Trochę się zmartwiłem, że praktycznie nie miałem i nie mam żadnych chwastów w trawie, tylko ten perz zaczyna w pewnych miejscach dominować, wystawiając swoje sztywne i długie łodyżki. Jak sobie z tym gościem radzić - ma ktoś jakieś sprawdzone sposoby?
Trawik 17:26, 05 cze 2017

Dzien dobry. Czy ktos z Was mial do czynienia i moze wyslac zdjecia trawy Water Saver firmy Barenbrug?
Mam piaszczysta ziemie, w dodatku poludniowa strona, latem bardzo goraca.

Po ok 10 dniach od wysiewu tej mieszanki zaczely wschodzic takie oto zalążki - czy to jest kostrzewa trzcinowa/życica trwała/wiechlina łąkowa, a może to jacyś nieproszeni goście, p. Danusiu?

Gardenarium 20:08, 05 cze 2017

Raczej nieproszeni goście, czyli to, co nie powinno być w trawniku. Daj spokój z tym reklamowaniem czegoś co i tak nie da ładnego trawnika. Nie łudź się, że cud sprawi, że na piachu bez podlewania będzie ładny trawnik. Takich cudów nie ma. Trawnik to najbardziej wymagający "organizm" w ogrodzie. Bylina się zakorzeni, przeżyje, krzew, drzewo także, a trawnik nigdy. Uschnie - a wyjdą chwaściory

Instagram Ogrodowiska
Trawik 21:00, 05 cze 2017

Szczerze powiem i pewnie sie naraze na gromy - dla mnie trawnik powinien sam regulowac sobie gospodarke wodna. Ze wzgledu na wysokie koszty wody nie moge go podlewac codziennie (poza oczywiscie jego wschodem). Niektore mieszanki mocno sie zakorzeniaja wglab ziemi, stad szukam w nich rozwiazania.
Visterio 21:50, 05 cze 2017

Trawik napisał(a)
Dzien dobry. Czy ktos z Was mial do czynienia i moze wyslac zdjecia trawy Water Saver firmy Barenbrug?
Mam piaszczysta ziemie, w dodatku poludniowa strona, latem bardzo goraca.

Po ok 10 dniach od wysiewu tej mieszanki zaczely wschodzic takie oto zalążki - czy to jest kostrzewa trzcinowa/życica trwała/wiechlina łąkowa, a może to jacyś nieproszeni goście, p. Danusiu?

Sam mam podobny problem i próbuje dojść co to takiego? Dzisiaj powyrywalem całe wiaderko takich śmieci (bo założyłem, ze to nic nie ma wspólnego ze zdrową trawą). Mam tego sporo ale sukcesywnie się pozbywam przed pierwszym koszeniem.
Trawik 22:03, 05 cze 2017

Visterio napisał(a)
Sam mam podobny problem i próbuje dojść co to takiego? Dzisiaj powyrywalem całe wiaderko takich śmieci (bo założyłem, ze to nic nie ma wspólnego ze zdrową trawą). Mam tego sporo ale sukcesywnie się pozbywam przed pierwszym koszeniem.

U mnie to przyszlo z nowa ziemia. Zamowilem 2 tony fajnej czarnej ziemi na moje 80m2. Fajnej do czasu ... Zwalowana, zasiana i po 2 tygodniach wraz z trawa pojawilo sie to cos i jesze inne jakies bardziewie - na moje oko rzodkiewka
.... Obecnie jest tego pełno.
Gardenarium 05:36, 06 cze 2017

Zielony napisał(a)
Czy może mi ktoś napisać, jakim cudem na trawniku sianym w zeszłym roku na wiosnę, na którym nie było w zeszłym roku śladu perzu, w tym roku pojawił się on w różnym natężeniu, ale praktycznie wszędzie? Czy możliwe jest, że tak perfidnie się on wysiał, przezimował i w tym roku dopiero wylazł?

Trochę się zmartwiłem, że praktycznie nie miałem i nie mam żadnych chwastów w trawie, tylko ten perz zaczyna w pewnych miejscach dominować, wystawiając swoje sztywne i długie łodyżki. Jak sobie z tym gościem radzić - ma ktoś jakieś sprawdzone sposoby?

Może przyjechał z ziemią świeżo nasypaną pod trawnik? Nawet mały kawałek kłącza pociętego odrasta w zawrotnym tempie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 05:39, 06 cze 2017

Trawik napisał(a)

U mnie to przyszlo z nowa ziemia. Zamowilem 2 tony fajnej czarnej ziemi na moje 80m2. Fajnej do czasu ... Zwalowana, zasiana i po 2 tygodniach wraz z trawa pojawilo sie to cos i jesze inne jakies bardziewie - na moje oko rzodkiewka
.... Obecnie jest tego pełno.

To nie rzodkiewka tylko ognicha polna, gdy wschodzi jest podobna do rzodkiewki.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 05:40, 06 cze 2017

Trawik napisał(a)
Szczerze powiem i pewnie sie naraze na gromy - dla mnie trawnik powinien sam regulowac sobie gospodarke wodna. Ze wzgledu na wysokie koszty wody nie moge go podlewac codziennie (poza oczywiscie jego wschodem). Niektore mieszanki mocno sie zakorzeniaja wglab ziemi, stad szukam w nich rozwiazania.

Wtedy będzie koszone chwastowisko, nie prawdziwy trawnik.

Instagram Ogrodowiska
EwaIgi 09:46, 06 cze 2017

Trawik ten chwast ze zdjęcia wygląda na chwastnicę. Pani Danusia już parę razy w tym wątku odpowiadała co to jest - wystarczy przejrzeć wątek i już wszystko wiadomo. Ten chwast bardzo łatwo wychodzi z ziemi. Pisała również żeby jak najszybciej go usuwać.