Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Mieszanki trawnikowe na piaszczyste gleby i słońce 05:50, 06 cze 2017

Do góry
Próchnicą, kompostem parowanym aby nie było nasion chwastów, ziemią do trawników gotową z worka.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 05:47, 06 cze 2017

Do góry
Zylasty napisał(a)

Pani Danusiu proszę o rozwinięcie. Powinienem coś zrobić jeszcze oprócz podlewania? Gdzieś czytałem, że badylsko po kilku koszeniach samo zginie. Chyba, że w moim przypadku trafiłem na coś wyjątkowo paskudnego. No i jeszcze jak z tą dosiewką? Teraz czy po koszeniu? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Na razie podlewanie i koszenie. Napisałeś że nie wzeszły wszystkie nasiona więc niech wzejdą, dopiero wtedy zrobisz w zależności od sytuacji inne zabiegi.

Druga sprawa odchwaszczanie, zginie tylko to, co jest jednoroczne, pozostałe chwasty będą wielkim problemem.
Weź wiaderko, nozyk czy widelec i wyrywaj chwasty wieloletnie z korzeniami. Chwastnicę też wyrywaj z korzeniami.

Jej zdjęcie jest poniżej.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3513-chwasty-w-trawniku?page=82
Kłopoty - problemy z trawnikiem 05:45, 06 cze 2017

Do góry
psurdyk

1. Skoszenie
2. Nawóz wieloskładnikowy do trawnika
3. Podlanie + rozpuszczenie nawozu
4. Ziemia ogrodowa w puste placki plus dosiewka

i po kłopocie. Nie zapomniej o podlewaniu. Po 2 tygodniach nie nadążysz kosić.
Gwarancja na duże rośliny kopane z gruntu 05:42, 06 cze 2017

Do góry
Mogła zaszkodzić w zbyt dużej ilości. Odkop bryłę w takim razie i zobaczysz czy z tej bryły wyrosły nowe korzenie. Swoją drogą to jestem bardzo ciekawa stanu jego korzeni wewnątrz drutów.
Teraz to sobie możemy pogdybać i pogadać.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 05:40, 06 cze 2017

Do góry
Trawik napisał(a)
Szczerze powiem i pewnie sie naraze na gromy - dla mnie trawnik powinien sam regulowac sobie gospodarke wodna. Ze wzgledu na wysokie koszty wody nie moge go podlewac codziennie (poza oczywiscie jego wschodem). Niektore mieszanki mocno sie zakorzeniaja wglab ziemi, stad szukam w nich rozwiazania.

Wtedy będzie koszone chwastowisko, nie prawdziwy trawnik.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 05:39, 06 cze 2017

Do góry
Trawik napisał(a)

U mnie to przyszlo z nowa ziemia. Zamowilem 2 tony fajnej czarnej ziemi na moje 80m2. Fajnej do czasu ... Zwalowana, zasiana i po 2 tygodniach wraz z trawa pojawilo sie to cos i jesze inne jakies bardziewie - na moje oko rzodkiewka
.... Obecnie jest tego pełno.

To nie rzodkiewka tylko ognicha polna, gdy wschodzi jest podobna do rzodkiewki.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 05:36, 06 cze 2017

Do góry
Zielony napisał(a)
Czy może mi ktoś napisać, jakim cudem na trawniku sianym w zeszłym roku na wiosnę, na którym nie było w zeszłym roku śladu perzu, w tym roku pojawił się on w różnym natężeniu, ale praktycznie wszędzie? Czy możliwe jest, że tak perfidnie się on wysiał, przezimował i w tym roku dopiero wylazł?

Trochę się zmartwiłem, że praktycznie nie miałem i nie mam żadnych chwastów w trawie, tylko ten perz zaczyna w pewnych miejscach dominować, wystawiając swoje sztywne i długie łodyżki. Jak sobie z tym gościem radzić - ma ktoś jakieś sprawdzone sposoby?

Może przyjechał z ziemią świeżo nasypaną pod trawnik? Nawet mały kawałek kłącza pociętego odrasta w zawrotnym tempie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:07, 05 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podlewać a chwasty to są i dopiero się zacznie walka. Teraz walcz aby wszystkie gatunki traw w mieszance wzeszły.

Pani Danusiu proszę o rozwinięcie. Powinienem coś zrobić jeszcze oprócz podlewania? Gdzieś czytałem, że badylsko po kilku koszeniach samo zginie. Chyba, że w moim przypadku trafiłem na coś wyjątkowo paskudnego. No i jeszcze jak z tą dosiewką? Teraz czy po koszeniu? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Mieszanki trawnikowe na piaszczyste gleby i słońce 22:20, 05 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na takim terenie to raczej nie da się pochwalić trawnikiem. Chyba że stoisz z wężem i lejesz wodę.
To prawda. Mimo że prawie codziennie podlewany juz jest poprzypalany. Ciężka sprawa. Sąsiedzi,którzy trawnika nie podlewają nigdy mają tylko trochę gorszy. Zastanawiam się Danusiu, czym go wzbogacić, aby jednak struktura poprawiła się choć trochę.
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 3.06.2017 20:19, 05 cze 2017

Do góry
Sierpień jest jak najbardziej pożądany na spotkanie. jak zwykle gospodyni przygotowała dla nas poczęstunek na głównym trawniku: parasole, krzesełka itd. napoje zimne i gorące.
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 3.06.2017 20:16, 05 cze 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Zależy z której strony będziesz jechać Ewa.

Szukaj Ciechanowa. Pęchcin jest na trasie Ciechanów - Glinojeck (Płock).
Tylko szkółka jest tak ukryta że trzeba dobrze się rozglądać jeśli ktoś jedzie pierwszy raz.
Ja za każdym razem jadę i uważam aby dróżki nie przegapić

Na zakręcie stoją dwa wielkie znaki/tablice szkólki, jedna wcześniej a zaraz po drugiej jest dróżka pod ostrym kątem.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 20:12, 05 cze 2017

Do góry
Nie jest źle, ale wydaje się że przedobrzyłeś.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:08, 05 cze 2017

Do góry
Raczej nieproszeni goście, czyli to, co nie powinno być w trawniku. Daj spokój z tym reklamowaniem czegoś co i tak nie da ładnego trawnika. Nie łudź się, że cud sprawi, że na piachu bez podlewania będzie ładny trawnik. Takich cudów nie ma. Trawnik to najbardziej wymagający "organizm" w ogrodzie. Bylina się zakorzeni, przeżyje, krzew, drzewo także, a trawnik nigdy. Uschnie - a wyjdą chwaściory
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:06, 05 cze 2017

Do góry
Pierwsze nawożenie po drugim koszeniu. Saletra w marcu-kwietniu. Nie teraz. Pierwsze nawożenie ale istniejącego trawnika. nie sianego teraz.

teraz nawozisz wielskłądnikowym
Gwarancja na duże rośliny kopane z gruntu 20:03, 05 cze 2017

Do góry
Zapewne cyprysik został zbyt okrojony z korzeni, czyli miał uciachane na maksa, np. bo nie mieli np. większych doniczek, bo inna przyczyna...czasem winni są kupujący, a czasem szkółkarz.

Sytuacja może się wyjaśnić, gdy wykopiesz bryłę, rozpruj druty i pokaż zdjęcie korzeni. Roślina do życia i tak nie wróci, ale przynajmniej będziesz wiedziała czy puściła korzenie.

Jeśli puściła korzenie i przyrosty zielone - winna jesteś TY. A jeśli nie puściła korzeni w ziemi (nowych) od uciętych - winien jest szkółkarz. Tak bym to podsumowała.

A czasem przypadek zrządzi, że cud się zdarzy i pomimo uciachanych na maksa korzeni roślina chce żyć i cudem przeżyje. Czasem jest dobrze wykopana a wykończy ja kupujący albo zbyt mokrym stanowiskiem, złym posadzeniem, zasuszeniem itp.

O gwarancję pytasz podczas kupowania.

Jeszcze jedno - pokaż jak posadziłeś, masz szmatę pod korą? Glinę lub piasek?
Rozpoznawanie chwastów 19:57, 05 cze 2017

Do góry
Gazety to nie wszystko, jeszcze skoszona trawa jest potrzebna i jej wysoka temperatura rozkładu.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:56, 05 cze 2017

Do góry
Podlewać a chwasty to są i dopiero się zacznie walka. Teraz walcz aby wszystkie gatunki traw w mieszance wzeszły.
Mieszanki trawnikowe na piaszczyste gleby i słońce 19:54, 05 cze 2017

Do góry
Na takim terenie to raczej nie da się pochwalić trawnikiem. Chyba że stoisz z wężem i lejesz wodę.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 06:55, 05 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Po drugim koszeniu.

Pani Danusiu, planuję dzisiaj zacząć walkę z chwastami. Zanim zacznę wolę się upewnić czy zdjęcie 1 i 2 to chwastnica?

Rozpoznawanie chwastów 20:53, 04 cze 2017

Do góry
kaz32 napisał(a)
Szukam nazwy swojego uporczywego chwasta i chyba znalazłem w tym wątku - dla pewności, to podagrycznik?

Właśnie ma klaczą i ciągle odrasta. Teraz ponownie opieliłem - położyć gazety z trawą teraz czy czekać jak odrośnie?
Mam go też na burcie nad stawem, burcie, która się osypuje i chciałbym ją wzmocnić, więc przekopywanie raczej nie wchodzi w grę. Chcę żeby rosła tam jakaś roślina, która będzie wiązć ziemię. Ale on wszystko przerasta. Jest jakaś roślina, która by go pokonała?

Podagrycznika może pokonać jedynie człowiek, żadna roślina go nie wytępi. Jedynie systematyczne tępienie przez człowieka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies