No ale jak to rośnie razem? Z mojej mikrej wiedzy wynika, że irysy lubią słońce, a brunnera wręcz przeciwnie! Irenka jakoś je ubłagała czy urok rzuciła? Napiszcie proszę, bo kompozycja bardzo widowiskowa
Jestem po ogromnym wrażeniem Twojej wyprawy kajakowej i jednocześnie zdumiona, ponieważ Rawkę znam bardzo dobrze a nawet nie wiedziałam, że jest tak dzika
Sugerujesz, żem pinokio?
Gdzież bym śmiała ja normalniasto
no i niezła ze mnie
bo nie podziękowałam w imieniu swoim i córek za komplement pod naszym adresem ale mam nadzieję, że wybaczysz
Tess miło że wdepnęłaś ogółem mam 4 stawy przy samym domu 2 , drzew mam najwięcej w całej wsi , niestety zwyczaj wycinania(często zima bo do pieca nic nie ma) panuje nagminnie a nasadzeń brak choc gmina daje co roku to ludziom sie nie chce .Ja co roku sadze sporo drzew po 200-300 sztuk i w ten sposób mam spory las i grzyby i ptaki i cień
zimorodka złapała akurat córcia zdążyła go uchwycić ale ptaków jest mnóstwo i śpiewaja od szarego świtu,cudowna chwila gdy jeszcze dnia nie widac i po kolei właczaja sie kolejne głosy ptaszyn .Zdaża mi sie juz nie spac 3-4 rano i słysze jak się budzą, do tego kląskanie i pluskanie ryb w stawach rechot żab...
pozdrawiam
Jestem po ogromnym wrażeniem Twojej wyprawy kajakowej i jednocześnie zdumiona, ponieważ Rawkę znam bardzo dobrze a nawet nie wiedziałam, że jest tak dzika
Bogdziu, i jak tu pracować można, kiedy Ty takie śpiewanki z rana dawkujesz?
Przeczytałam, pośpiewałam: Rude, czarne i kremowe paski mam,
rude czarne i kremowe paski mam.[i]
i zapragnęłam, tak aż do bólu, być na łace pełnej polnych kwiatów, nad którą fruwają
[i]najpiękniejsze owady w świecie, takich pasków nie znajdziecie.
Tereniu jak Ty to ładnie napisałaś, aż mnie sie wesoło zrobiło. dzięki.
Tesia, w noc przed tornadem było tak zimno,że listki i pąki wszystkie zrobiły się bordowe i potem uschły , niżej tylko jeden pęczek został i teraz kwitnie, już myślałam,że ją straciłam jak Josephine
No coś podobnego To znaczy, cieszę się wraz Tobą, że przeżyła, ale żeby tak przez jedną noc tak roślina zmarniała?
Haniu, jak pięknie u Ciebie
Wszystko takie piękne, że nic nie wynienie, co mi sie podoba, bo podobał mi się wszystko! Każda roślinka, każdy krzaczej i krzak, i drzewa, i lilie wodne, i...
No, wszystko
Justysiu, przybiegłam do Ciebie z ogrodu Isi
Pięknie u Ciebie Ja już tu byłam kiedyś, ale wówczas nie było chyba jeszcze tak pięknie
Te dorodne drzewa nadają klimatu, i tak pięknie wkomponowałaś w nie nowe nasadzenia
Tę kulę cisową to przemilczę, bo słów odpowiednich mi z zachwytu zabrakło
Tess w ogródku jest 8 hortensji bukietowych. W maju/czerwcu w centrach jeszcze nie było, więc ciągnęłam z netu na realizację. 2 i jedna ogrodowa już były.
W obu donicach są po 4 hortensje, podsadzone różnymi rzeczami.
Na razie kwitną 3 przy ławeczce, a z 5 za bukiem tylko 1. Ja chcę juz kiwtnący szpaler, ale nie zanosi się na to w tym roku.
Idąc za ciosem pokazuję teraz drugą rabatę, brakuje jej świerków i szlifów. No i jakiegoś drzewka, myślę nad kolumnowym bordowym bukiem. Ktoś mi doradzi czy dobrze kombinuję?
Isia, Iwonko, cudna przemiana
Proste rabaty to strzał w dziesiątkę
I te nasadzenia, takie przymyśłane, pięknie
Co dałaś trawnikowi, ze taki zdrowy i zielony jest?
Ja jestem zielona odnośnie projektowania ogrodów. Jeszcze do tego roku nie miałam pojęcia o żurawkach ipt. Próbuję na wyczucie jakoś zorganizować swój ogród...co z tego wyjdzie - zobyczy się...
Tess właśnie odwiedziłam polecany ogródek - wcześniej tam nie byłam - śliczny
Co do grysu - mam w zanadrzu maleńki plan i myslę, że wyjdzie to nieźle. Ale w razie czego jeśli nie będzie to dobrze wyglądało - to zawsze idzie cosik pozmieniać..Metoda prób i błędów..
W ostateczności mam jeszcze jeden pomysł - już jakiś czas temu przyszło mi do głowy coś takiego
szare to grys granitowy
białe to grys dolomitowy
zielone kulki to bukszpany ( nie wiem czy dałoby się je zasadzić )
brązowe to kora lub węgiel drzewny