Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:38, 05 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Wtrącę się w dyskusję o aeratorach/wertykulatorach jako "szczęśliwa" posiadaczka ok.2000mkw samego trawnika Nie warto wypożyczać sprzętu z wypożyczalni - kosztuje to sporo (u nas 100zł/dzień), trzeba rezerwować wcześniej (a kto przewidzi dobrze pogodę...), zazwyczaj mają tępe noże. Przy małej powierzchni jak u Madżenki sprawdza się elektryczny, przy dużej - jak u nas - trzeba zainwestować w spalinowy. Jeśli aerator nie jest połączony z wertykulatorem (wymienne części) to kupiłabym wertykulator, jest wg mnie bardziej potrzebny.

Marzenko, podłączam się do pytania Kasi u mnie - gdzie kupić graby na żywopłot? Masz jakiś namiar? Takie wypasione, bo nie mogę czekać 2 lata na efekt

Wszystko napisałam na prive nie wiem czy dziewczyny juz wszystkiego nie wykupiły

Potwierdzam to co piszesz, mój areator wyczesuje trawe, wg mnie nie nakłuwa. Gdy wymieniam korbę do wertykulatora ten odpowiednio nacina murawę. Gdy chcę napowietrzyć , podziurkować murawę (lub uśmiercić robale w trawniku.....) stosuje walec do wałowania trawnika z nałożonymi kolcami - jest wyposażony w grube i długie kolce. Sprzet do ogrodu i trawnika kompletuje od kilku lat. Najpierw kupiliśmy walec przy zakładaniu trawnika. Walec wykorzystujemy po kazdej zimie do wyrównywania podłoża trawnika. Po dwóch latach dokupilismy areator/wertykulator. Areator wykorzystuję na początku sezonu do wyczesania trawnika. Po ok 2 tygodniach , gdy porzadnie kwitną forsycję robię wertykulację, lub po prostu gdy mamy czas. W trakcie sezonu zwykle jeszcze powtarzamy zabieg walcem z kolcami.

Dodam tylko, ze takie zabiegi sa konieczne na mojej bardzo ciezkiej gliniastej glebie. Bez tego trawnik będzie brzydki, z czasem nierówny (górki i doly) oraz do wymiany pi 5-7 latach.... Nie wiem jakich zabiegów poza podlewaniem wymaga trawnik na lekkiej glebie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:27, 05 mar 2015

Do góry
Czyli reanmujemy rh? U mnie pod brzozą na lekkim podwyźszeniu sobie radzą a w dołku padły....
Rododendronowy ogród II. 07:05, 05 mar 2015

Do góry
Słyszałam, ze w Łódzkim popruszyło śniegiem, mam nadzieje ze Twoj ogrod ominelo
Pszczelarnia 07:04, 05 mar 2015

Do góry
Obejrzałam fotki
Kolorowy ogród na piasku 07:03, 05 mar 2015

Do góry
viva napisał(a)

Agnieszko, koncówki pędów przyszpilić do ziemi. Do podstawy chyba wyglądałyby zbyt nienaturanie. Można też przypinać do niskich podpór. Moja Louis rośnie przy ganku, do niego przywiązuję.
Oglądałam w angielskim programie jak przyginają róże. Jak znajdę ten odcinek to go zalinkuję.

Vivo a czy mogę okręcić Louis przy tejażu w kształcie stożka? Spróbowałabym ją okręcić w dolnej częsci do 1 M wysokosci. Czy to ma sens? Nie mam miejsca na kulkowanie Lousia, bo wkoło inne roże posadziłam ale mazy mi sie oświecony stożek metalowy.
Kwiatowy ogródek Monteverde 06:55, 05 mar 2015

Do góry
To ostanie wyskoki zimy, mam nadzieję
Ogród prawie romantyczny 06:55, 05 mar 2015

Do góry
Aga chyba pomyśl aby Rapsody posadzic na dwóch skrajnych brzegach pergoli jest dobry. Nawet jeśli Rb bedzie trochę w cieniu, to jej nie zaszkodzi.

A ciemiernik odmianowe w takiej cenie to prawdziwy rarytas. Nigry sa relatywnie tanie a pozostałe w cenie od 25-35 zł to standard. Ja też amówiłam na probę odmianowe bez kwiatkow w necie, ciekawe co dostanę....
Spotkanie Gardenia - luty 2015 06:47, 05 mar 2015

Do góry
Tych węży nie mozna było kupić na Gardenii, ale akurat ten model wyglądał naprawdę solidnie. Poszukam czy akurat węże tej firmy są w necie i dam znac
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 06:43, 05 mar 2015

Do góry
Kasiu wiosna u Ciebie na całego?
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 06:42, 05 mar 2015

Do góry
U mnie kolejna noc na plusie.
Czy nowe roze okopczykować po posadzeniu?
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 06:39, 05 mar 2015

Do góry
Pieknie turkusowo u Ciebie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:39, 05 mar 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
u nas dzisia pgoda typowo marcowa czyli w marcu jak w garncu. Rano ze 20cm sniegu napadało, potem wyszło słońce i wszystko roztopiło, za chwilę znowu padał śnieg a pod wieczór deszcz... Korzystając z okazji sypnęłam dolomit na trawnik... nawet się nie przejmowałam że śmiesznie to wygląda
sypnełabym też azofoski na rabaty bo cebulowe idą, ale czy nie za wcześnie... hmmm bo jak sypne na cebulowe to sypne i na całą resztę siłą woli... niby od weekendu wiosna...

Też miałam takie obawy, ale zwykle w marcu normalnie juz sypie nawozy a tegoroczna zima jakos szybko odeszła. To juz ostatnie jej występy u Ciebie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:37, 05 mar 2015

Do góry
MissJellyfish napisał(a)
Dziękuję za zaproszenie, w takim razie zaparzę drugą zieloną i jeszcze raz pooglądam Twoje piękne tulipany
(Do mnie na razie nie ma co zagladac, jak sie rozpisze o planach to dam znac i bede czekac na wskazowki

Bardzo ciekawie sie Twoje plany zapowiadaja!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:36, 05 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Nigdy bym nie pomyślała, że można przesadzać startujące tulipany. Na przyszłość będzie jak znalazł. Ciągle czegoś nowego się dowiaduję
Sporo piwonii

Jak rewolucje lubię to tulipanów nigdy nie ruszałam. Teraz też wszystko bede robić aby jak najmniej uszkodzić.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:33, 05 mar 2015

Do góry
Kasiu nic idelanie nie wplatam, ciagle przesadzam bo mi coś nie pasuje tak też się dzieje z piwoniami....mam nadzieję, że moja piwonia japońska w tym roku zakwitnie kupiłam ją z Kasią Bawarką dokładnie rok temu
Miniaturowa miejska oaza Ani 06:31, 05 mar 2015

Do góry
Aniu ogrod ma znakomitą bazę (drzewa i gabiony) i świetnie się zapowiada. Będę kibicować.

Odkopanie drzew wydaje mi się niezbędne, Ania Monteverde dobrze radzi, zapytaj Szefowej
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:55, 04 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Madzenka piwonie kupiła

Przecież ja już 7 mam, teraz łacznie 10 a będzie 15
Tylko moje "stare" trzykrotnie przez 4 sezony były przesadzane...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:54, 04 mar 2015

Do góry
MissJellyfish napisał(a)
Usuwam, zeby Ci nie zasmiecac Madzen. Powinnam u siebie wstawic, ale to tutaj sie wszyscy zbieaja i czuje sie jak bym wpadala na herbatke na spotkanie ogrodniczek

Wpadaj kochana, zaraz do ciebie zajrzę
Makowo na Kociewiu 22:52, 04 mar 2015

Do góry
U mnie krokusów mini łączka a u ciebie jeszcze nie?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:50, 04 mar 2015

Do góry
Matka Polka, Robert? Co tu się dzieje?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies