Madżenie ogrodnika cz. aktualna
18:38, 05 mar 2015
Wszystko napisałam na prive
Potwierdzam to co piszesz, mój areator wyczesuje trawe, wg mnie nie nakłuwa. Gdy wymieniam korbę do wertykulatora ten odpowiednio nacina murawę. Gdy chcę napowietrzyć , podziurkować murawę (lub uśmiercić robale w trawniku.....) stosuje walec do wałowania trawnika z nałożonymi kolcami - jest wyposażony w grube i długie kolce. Sprzet do ogrodu i trawnika kompletuje od kilku lat. Najpierw kupiliśmy walec przy zakładaniu trawnika. Walec wykorzystujemy po kazdej zimie do wyrównywania podłoża trawnika. Po dwóch latach dokupilismy areator/wertykulator. Areator wykorzystuję na początku sezonu do wyczesania trawnika. Po ok 2 tygodniach , gdy porzadnie kwitną forsycję robię wertykulację, lub po prostu gdy mamy czas. W trakcie sezonu zwykle jeszcze powtarzamy zabieg walcem z kolcami.
Dodam tylko, ze takie zabiegi sa konieczne na mojej bardzo ciezkiej gliniastej glebie. Bez tego trawnik będzie brzydki, z czasem nierówny (górki i doly) oraz do wymiany pi 5-7 latach.... Nie wiem jakich zabiegów poza podlewaniem wymaga trawnik na lekkiej glebie