Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:20, 19 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

zgadza się

To obok czy pomiędzy?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:17, 19 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

pomiędzy albo obok jako oddzielne szpalery

Ale jak dam pomiędzy to hortki będą przedzielone, nie będą stanowić takiej zwartej całości ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:14, 19 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Jesli Reniu pozwolisz - moje limki na zdjęciu poniżej maja dokładnie rok - rosną po 2 sztuki - w odległości od siebie - 1,6 m. niżej zdjęcie jakie sadziłam sadzonki. usunę zaraz

Asiu
Ja też takie sadzonki sadziłam bodajże w czerwcu
Zielono zakręcona 09:12, 19 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ewa
Zanim napiszesz na o. sprawdź sobie w dodatkowym oknie czy nazwa jest poprawna Fajnie, że mamy kolejną osobę z naszych okolic

Reniu witaj.
Tak będę robić Ja mam w genach przeinaczanie nazw. Np. dla mojej babci sklep L. to idolek albo lidolek, dla mojej mamy kiedyś Biedra długo była mrówą
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:11, 19 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ani z tyłu ani z przodu - jedynie pomiędzy
swoja drogą - piękne.

Jeśli dam pomiędzy to jest pytanie: czy hortensje stworzą zwarty szpaler? Bo takie zwarte mi się podobają
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:09, 19 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Reniu widzę, że dalej ciągnie Cię do połączenia hortek z grackami?

Pokażę jak to u mnie wyglądało i powiem szczerze, że nigdy więcej tego bym nie powtórzyła...

Moja rabata ma 180 cm szerokości. Gracilimus i hortki muszą mieć dużo miejsca bo inaczej to wszystko wygląda jakby upchnięte na siłę.

Jak obejrzysz to usunę.

Polinko
To ja dzisiaj muszę sobie jeszcze raz wszystko pomierzyć
Mam rozumieć, że Ty radzisz nic nie sadzić z tyłu? I zostawiłabyś hortki same na rabacie? bez traw? I czy może gdybyś maiła więcej miejsca to dałabyś i jedno i drugie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:01, 19 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Renia, tak się nie da. Co roku roślinki rosną, nabierają masy. Chciałabyś mieć dobre odległości za rok, za dwa czy za 10 lat? Powiedzmy, że za 10. Wtedy przez 9 lat będziesz patrzeć na rabatę, jakby jej coś brakowało, dziury wielkie, jak nie wiem co. A w dwunastym roku stwierdzisz, ze trzeba coś wyrzucić, bo wchodzą rośliny na siebie. Już to przerabiałam, więc wiem. Ogród się zmienia, a najlepszym sprzymierzeńcem jest szpadel. Jak coś za kilka lat będzie za wielkie, rozsadzisz. Przy okazji dasz w nogi dobrej ziemi, nawieziesz pod roślinką. Takie są reguły gry zwanej Ogrodnictwem.

Dodaj jeszcze,ze nasze upodobania i moda ogrodowa się zmienia. Więc zmiany będą zawsze, tak samo, jak meblowanie domu.

Dlatego zadbaj o widoki na najbliższy czas, a potem będziesz się martwić, co dalej.
Zobacz u Ewy rosną 3 hortensje od kilku lat. Porównaj z wielkością krzesła wgłębi. Jak myślisz, czy miskanty będą widoczne z tyłu?
Potem fotkę usunę.

Iwonko
Moje plany nie wybiegają więcej niż dwa lata w przód. Nawet się nie zastanawiam co będzie za 10 lat Może dlatego tak blisko posadziłam hortki Chciałam szybko uzyskać zwarty szpaler Po prostu jestem niecierpliwa i to nie wychodzi mi na dobre ... zwłaszcza w ogrodzie Z tego co napisałaś zrozumiałam, że wraz z upływem czasu zawsze będę coś w ogrodzie zmieniała jak nie ze względu na rozrośnięcie się roślin to znowu z racji nowych trendów
W takim razie co Ty zrobiłabyś z hortkami i ML gdybyś była na moim miejscu?

PS Śliczne są te hortensje ... ale gdyby z boku i za nimi były jakieś zwiewne trawki to byłoby idealnie ... jak dla mnie oczywiście
Ogród z pergolą 22:19, 18 sty 2016

Do góry
A byłaś tu? https://www.ogrodowisko.pl/watek/4039-ogrod-pod-trzema-debami

I jeszcze malkul
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:11, 18 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Jedno jest pewne: odległości między roślinami powinny być dobrze przewidziane ... ale jak się robi co serce dyktuje to trzeba się narobić podwójnie
A ja myślałam, że uda mi się uniknąć błędów

Renia, tak się nie da. Co roku roślinki rosną, nabierają masy. Chciałabyś mieć dobre odległości za rok, za dwa czy za 10 lat? Powiedzmy, że za 10. Wtedy przez 9 lat będziesz patrzeć na rabatę, jakby jej coś brakowało, dziury wielkie, jak nie wiem co. A w dwunastym roku stwierdzisz, ze trzeba coś wyrzucić, bo wchodzą rośliny na siebie. Już to przerabiałam, więc wiem. Ogród się zmienia, a najlepszym sprzymierzeńcem jest szpadel. Jak coś za kilka lat będzie za wielkie, rozsadzisz. Przy okazji dasz w nogi dobrej ziemi, nawieziesz pod roślinką. Takie są reguły gry zwanej Ogrodnictwem.

Dodaj jeszcze,ze nasze upodobania i moda ogrodowa się zmienia. Więc zmiany będą zawsze, tak samo, jak meblowanie domu.

Dlatego zadbaj o widoki na najbliższy czas, a potem będziesz się martwić, co dalej.
Ogród z pergolą 22:09, 18 sty 2016

Do góry
No przecież Madżenki i Typogafia ogrodu
Ogród z pergolą 21:57, 18 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
ojej ale ja juz u Pauliny sie zasiedziałam jutro... ;p

Też planujesz warzywnik?
W Kruklandii 21:56, 18 sty 2016

Do góry
I spłoszyły chłopaka
Moja codzienność - ogród Oli 21:51, 18 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Olka Twoja satelita wzbudziła większe poruszenie niż rabata możesz i na nas ja nakierowac i trochę pocykać

Ogród z pergolą 21:46, 18 sty 2016

Do góry
To nie lataj tylko rysuj
Tu ma być ogród :) 21:44, 18 sty 2016

Do góry
Trzymam kciuki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:40, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

wiesz, że muszę sprawdzić, bo już mi się poplątało wszystko, a nie mam zapisane

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:40, 18 sty 2016

Do góry
AlKa napisał(a)
A ja doceniam takie dyskusje i różne koncepcje. U mnie tez była kiedyś dyskusja na temat rabaty i w końcu coś tam z tych propozycji zostało.
O gustach się nie dyskutuje, mnie tam się twoje kulki i trawy podobają. O ile dobrze kojarzę to od tej inspiracji się zaczęło.
Jedni sadzą tak jak im ktoś zaprojektuje, inni wolą jak ktoś za nich posadzi, inni kombinują.

U mnie pewnie zostaną hortensje
Dziękuję
Tu ma być ogród :) 21:36, 18 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Zazdroszczę week-endu

po weekendzie została... kaszląca córka w domu, ale mam nadzieję, że szybko sobie z tym kaszlem poradzimy.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:34, 18 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Pamietajmy ze te wszyskie rabaty powtarzaja sie ale na forum. na zywo moze bedziesz jedyna w swoim miescie z tak pieknie skomponowanym ogrodem a czy nie jest wazniejsze co w realu?tu jesteśmy wszyscy blisko siebie ale fizycznie dzielą nas kilometry kurcze mam nadzieje ze dobrze mnie zrozumiecie

Ja Cię rozumiem ale rozumiem też Waldka i Szefową
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:30, 18 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No właśnie ...a Ty co ile masz?

wiesz, że muszę sprawdzić, bo już mi się poplątało wszystko, a nie mam zapisane
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies