Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Juzia 19:45, 18 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
Mowilam by przesadzic co druga i nie musisz dosadzac nowych

Własnie!
lindsay80 20:27, 18 sty 2016

Juzia napisał(a)

Własnie!

Właśnie
ren133 20:31, 18 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Właśnie

No właśnie ...a Ty co ile masz?
anna_t 21:15, 18 sty 2016

Gardenarium napisał(a)

No i rób to Trawki z kulami nudne, bo wszyscy to już mają, to więc nudne, nic nowego nie wymyśliłaś i to prawda, że nudne. Co znaczy nudny?

mało oryginalny, monotematyczny, opatrzony, oklepany, opatrzony, co nie znaczy że zły.
Dla mnie nudne, bo mi się już "moje" projekty przejadły od tego ogrodowiska

Pamietajmy ze te wszyskie rabaty powtarzaja sie ale na forum. na zywo moze bedziesz jedyna w swoim miescie z tak pieknie skomponowanym ogrodem a czy nie jest wazniejsze co w realu?tu jesteśmy wszyscy blisko siebie ale fizycznie dzielą nas kilometry kurcze mam nadzieje ze dobrze mnie zrozumiecie
AlKa 21:17, 18 sty 2016

A ja doceniam takie dyskusje i różne koncepcje. U mnie tez była kiedyś dyskusja na temat rabaty i w końcu coś tam z tych propozycji zostało.
O gustach się nie dyskutuje, mnie tam się twoje kulki i trawy podobają. O ile dobrze kojarzę to od tej inspiracji się zaczęło.
Jedni sadzą tak jak im ktoś zaprojektuje, inni wolą jak ktoś za nich posadzi, inni kombinują.
lindsay80 21:30, 18 sty 2016

ren133 napisał(a)

No właśnie ...a Ty co ile masz?

wiesz, że muszę sprawdzić, bo już mi się poplątało wszystko, a nie mam zapisane
ren133 21:34, 18 sty 2016

anna_t napisał(a)

Pamietajmy ze te wszyskie rabaty powtarzaja sie ale na forum. na zywo moze bedziesz jedyna w swoim miescie z tak pieknie skomponowanym ogrodem a czy nie jest wazniejsze co w realu?tu jesteśmy wszyscy blisko siebie ale fizycznie dzielą nas kilometry kurcze mam nadzieje ze dobrze mnie zrozumiecie

Ja Cię rozumiem ale rozumiem też Waldka i Szefową
ren133 21:40, 18 sty 2016

AlKa napisał(a)
A ja doceniam takie dyskusje i różne koncepcje. U mnie tez była kiedyś dyskusja na temat rabaty i w końcu coś tam z tych propozycji zostało.
O gustach się nie dyskutuje, mnie tam się twoje kulki i trawy podobają. O ile dobrze kojarzę to od tej inspiracji się zaczęło.
Jedni sadzą tak jak im ktoś zaprojektuje, inni wolą jak ktoś za nich posadzi, inni kombinują.

U mnie pewnie zostaną hortensje
Dziękuję
ren133 21:40, 18 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

wiesz, że muszę sprawdzić, bo już mi się poplątało wszystko, a nie mam zapisane

Iwk4 22:11, 18 sty 2016

ren133 napisał(a)

Jedno jest pewne: odległości między roślinami powinny być dobrze przewidziane ... ale jak się robi co serce dyktuje to trzeba się narobić podwójnie
A ja myślałam, że uda mi się uniknąć błędów

Renia, tak się nie da. Co roku roślinki rosną, nabierają masy. Chciałabyś mieć dobre odległości za rok, za dwa czy za 10 lat? Powiedzmy, że za 10. Wtedy przez 9 lat będziesz patrzeć na rabatę, jakby jej coś brakowało, dziury wielkie, jak nie wiem co. A w dwunastym roku stwierdzisz, ze trzeba coś wyrzucić, bo wchodzą rośliny na siebie. Już to przerabiałam, więc wiem. Ogród się zmienia, a najlepszym sprzymierzeńcem jest szpadel. Jak coś za kilka lat będzie za wielkie, rozsadzisz. Przy okazji dasz w nogi dobrej ziemi, nawieziesz pod roślinką. Takie są reguły gry zwanej Ogrodnictwem.

Dodaj jeszcze,ze nasze upodobania i moda ogrodowa się zmienia. Więc zmiany będą zawsze, tak samo, jak meblowanie domu.

Dlatego zadbaj o widoki na najbliższy czas, a potem będziesz się martwić, co dalej.