..
Ogród już jest piękny, bo o jego pięknie świadczy powód dla którego zrodził się od nowa.. Bardzo się cieszę, że mogłam Cię poznać Twoja historia jest podobna do historii Betysi i obie tworzycie niepowtarzalne ogrody - przynajmniej dla mnie - bo ja patrzę na nie przez pryzmat waszego stostunku do ludzi, którzy te ogrody tworzyli przed wami....
Tess może nie czytałaś, rabaty swoje zaczęłam wycinać z trawnika jakieś 9 lat temu może już 10 ...?
Ale zawsze były to jednoroczne rzeczy z niewielkimi wstawkami popularnych bylin.I tak jest do dziś.Trochę więcej wycięte,dokupione byliny i jeszcze wiele przede mną ,żebym czuła się "spełnioną" ogrodniczką słysząc pochwały i porównania do angielskich rabat wiem,że to komentarze na wyrost i zobowiązują mnie do polepszenia wyglądu terenu .Nie jest to kokieteria ja wiem,że jeszcze mi do nich daleko.Poza tym nie wzoruje się na nich sieję,wkładam co mi się podoba .
Wiele roślin od zawsze rosła w wiejskich i dworskich ogródkach naszego kraju i u mnie można je odnaleźć.
Niech żyje cellulit !))))))))))))))
Witam, bardzo dobrze, ze sadzisz co Ci się podoba, dzięki temu jest kolorowo.
Do klubu celluit się nie przyłaczę, u siebie nie mogę go jakoś "wyplewić"
Lecę na powtórkę Mai.
Ewelinka231281 ,
Witam nowego gościa serdecznie
Temat cellulitu to tak z okazji pytania Tess co mam brzydkie ))))))))))) I uważam za zamknięty więc klubu nie będzie
Jak wyżej napisałam szanownemu,drogiemu Zbysiowi,cynie kwitną do pierwszych przymrozków tak też mają dalie i ten duet co roku u mnie na rabacie słonecznej (jednorocznej),króluje.
Inne kwiaty to tak zależy od mojego widzi mi się kiedy jestem gdzieś na zakupach Lubię jak na trzeciego dochodzą później mieczyki wplątane po między
Pozdrawiam cię bo widzę ,że się zagadałam ...
Irenko, Agnieszko, Tess, Monteverde - dziękuję, że wpadłyście. Pszczółko, tak otoczona jestem z trzech stron sąsiadami, którzy mają u siebie dość zielono, a więc razem wszystko tworzy jedną całość. Robert, chyba wcześniej spotkamy się u Ani-asc.
Nic nie napiszę, bo jestem umarta.
Ten upał mnie wykończy
Dobrze,że jesteś "umarta",a nie umartek
Ja muszę spać,spać ...
Znalazłam nowe powołanie i chyba ono mnie tak wypompowało )))))))))))))
Tylko nie mów że idziesz na zakonnicę.
no to byłoby niedopuszczalne i chyba nie w stylu Marty
pozdrawiam Zbysiu, pamiętam o trawce , o którą pisałeś, tylko tak mi schodzi odszukanie, ale w końcu będzie
Bociek, dzięki za wyrażenie zgody, ale jeszcze poproszę o odpowiedź na drugie pytanie jakie tam zadałam - ile ta rabata ma szerokości?
Teresko, waziutka jest, nawet 50 cm nie ma
Bociuś, a czy mogę poprosić przepis na taką rabatę?.. Hortensje i białe kfiatki rozpoznaję.. O trawki mi chodzi
Acha i jeszcze jeszcze Trzy to liczba magiczna. Chciałabym u mnie w rogu ogrodu 3 świerki. Jaką masz odmianę? I ile miejsca zarezerwować dla 3 sztuk sadzonych w trójkąt tzn. jeden z tyłu dwa po bokach..
(ostatnie zdjęcie na tej stronie i następne strony).
Tessi, dziękuję
Miskanty na środku pewnie Chińskie?...
Irysy syberyjskie zapisałam Zapomniałam, o tym kfiatkach, a moja babcia zawsze je miała w ogródku. Jeśli się nie mylę jest też biała odmiana...
Idę rysować dalej A tego drugiego wątku nie widziałam... Poczytam
Buziaczki .. dla Boćka też!
Tess może nie czytałaś, rabaty swoje zaczęłam wycinać z trawnika jakieś 9 lat temu może już 10 ...?
Ale zawsze były to jednoroczne rzeczy z niewielkimi wstawkami popularnych bylin.I tak jest do dziś.Trochę więcej wycięte,dokupione byliny i jeszcze wiele przede mną ,żebym czuła się "spełnioną" ogrodniczką słysząc pochwały i porównania do angielskich rabat wiem,że to komentarze na wyrost i zobowiązują mnie do polepszenia wyglądu terenu .Nie jest to kokieteria ja wiem,że jeszcze mi do nich daleko.Poza tym nie wzoruje się na nich sieję,wkładam co mi się podoba .
Wiele roślin od zawsze rosła w wiejskich i dworskich ogródkach naszego kraju i u mnie można je odnaleźć.
Niech żyje cellulit !))))))))))))))
Witam, bardzo dobrze, ze sadzisz co Ci się podoba, dzięki temu jest kolorowo.
Do klubu celluit się nie przyłaczę, u siebie nie mogę go jakoś "wyplewić"
Lecę na powtórkę Mai.
Tereniu nie poluję z broni tylko z aparatu, ale teraz już nie bo zdrowie coraz gorsze i nie wypuszczam się na takie eskapady, ale mam na swoim koncie wybudowana ambonę kiedyś bardzo często obserwowałam las i jego mieszkańców a ta akcja z jeleniami miała miejsce jakieś 30 lat temu została w pamięci, czego człowiek nie robił jak był piękny i młody
Ojtam, ojtam
nadal jesteśmy piękne i młode
To tylko ciało mdłe, duchem młódki jesteśmy przecież
Piękną pasję miałaś No a tą amboną mnie zabiłaś Sama ją wybudowałaś?
Ech, okropny dzień.
Tak dużo zaplanowałam, a niemal niczego nie zrobiłam.
Upał nie pozwalał wyjść z domu.
Na nic nie pozwalał
Ponieważ nic nowego nie robiłam, nie mam nic nowego do pokazania.
Z nowinek: trawa posiana w poniedziałek już wschodzi
Z ciekawostek:
Widok na mój gąszcz z balkonu, czyli aparat jest na wysokości około 6 metrów.
Z placu boju:
Cis na stożek:
Rozmnażanie.W kącie pod daglezją ukorzeniają się bukszpan, cis i trzmielina. Ale trzmielinę niestety nieco zasuszyłam
W doniczkach głównie sadzonki bukszpanu, ale też milin, hortensja (ogrodowa i pnąca) widzę tam też jukkę (nawet nie pamiętam, że ją sadziłam), bluszcz, rododendron.