Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 15:30, 27 paź 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Gratuluje Edyta nie tylko stron ale aktywnego sezonu.a kiedy beda drzewa bo juz sie doczekac nie moge

Asiu, ja też się nie mogę doczekać, tak naprawdę wszystkie poza największym tulipanowcem, były gotowe już w sobotę i mogłam je zabierać, ale 2 razy za transport nie uśmiechało mi się płacić - tulipanowiec będzie kopany jutro i możliwe, że jutro też wszystko do mnie dojedzie.
Tu ma być ogród :) 15:13, 27 paź 2015

Do góry

Tu ma być ogród :) 15:08, 27 paź 2015

Do góry

Tu ma być ogród :) 14:56, 27 paź 2015

Do góry

Tu ma być ogród :) 14:43, 27 paź 2015

Do góry
Dziękuję Kochani
Sezon faktycznie aktywny, dużo zrobione, ale sporo jeszcze przed nami - ale to już w przyszłym roku
Ostatnie piękne dni jesieni wykorzystuję na przygotowanie ogrodu do zimy i delektuję się jesiennym urokiem roślin.

Tu ma być ogród :) 11:34, 26 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No tak, masz rację - w zeszłym roku przez zimę miałam wiele roślin zadołowanych i opatulonych różnymi chochołami, wszystkie przeżyły, potem już po odkryciu na jakieś pojedyncze noce też trzeba było co poniektóre zabezpieczać przed przymrozkami - jakieś doświadczenie już mam, więc będzie mi łatwiej.

Edytko
A jak te chochoły robisz? Bo ja powinnam na pewno tulipanowca "opatulić" na zimę ... nie wiem co z resztą? Może masz jakieś zdjęcie?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:23, 26 paź 2015

Do góry
fajny plan - cieszę się, że wszystko przetrawiłaś i zapadła decyzja!
Tu ma być ogród :) 11:08, 26 paź 2015

Do góry
Zielona napisał(a)

Wiem, Waldku Może Cię zaskoczę, ale przerobiłam większość wątków tematycznych. Mimo tego fachowe tłumaczenie zjawisk, które są dla mnie logiczne, zostawiam... fachowcom
PS Moja pryzma kompostowa po tym sezonie ma 1,5m wysokości, 2m szerokości i jakieś 5m długości. Córki twierdzą, że na sankach będą z niej zjeżdżać

Wielki ogród to i wielkie zbiory odpadów ogrodowych, narobi Ci się tego złota ogrodowego do wiwatu na przyszły rok!

Dzieci jak to dzieci, zawsze coś wymyślą - no i dobrze, będą miały ubaw
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:48, 25 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Renia, sprawdziłam jeszcze dokładnie i naparstnica w najładniejszej fazie rozkwitu była jednak po połowie czerwca i wyglądała tak:

A dziś wygląda tak (drugi plan)

Zdjęcia usunę jak obejrzysz.

Dzięki wielkie
Nie usuwaj zdjęć Zimą będę przeglądać sobie wątek zastanawiając się nad kolejnymi rabatami i analizując już istniejące
A czy Ty mając do wyboru naparstnice a jarzmianki ... co byś wybrała?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:43, 25 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
No pięknie Ci wyszły te jesienne dekoracje!

Dziękuję Edytko
Tu ma być ogród :) 12:48, 25 paź 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Rownie ważna jest wiosna bez przymrozków , ktora uszkadza pąki kwiatowe. Dlatego nie mozna sie spieszyć z odkrywaniem hortensji ogrodowych lub trzeba latac np z kartonami i przykrywać je gdy zapowiadaja mocne przymrozki pod koniec kwietnia lub w maju. Dobrze ukorzenione hortensje (kilkuletnie) całkiem dobrze znosza zimy, zwłaszcza gdy nie sa ekstremalnie mrozne, takie -15 wytrzymuja bez problemu

No tak, masz rację - w zeszłym roku przez zimę miałam wiele roślin zadołowanych i opatulonych różnymi chochołami, wszystkie przeżyły, potem już po odkryciu na jakieś pojedyncze noce też trzeba było co poniektóre zabezpieczać przed przymrozkami - jakieś doświadczenie już mam, więc będzie mi łatwiej.
Ogródek Iwony 12:09, 25 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, wychodzi na to, ze teraz też nie ma gwarancji 100%?
Oby tylko szybko nie było mrozów. Będę je podlewać

No chyba nigdy takiej gwarancji na 100% nie dostaniemy, najważniejsze, żeby przez najbliższe tygodnie miały wilgoć, a jak zima będzie sucha i mroźna to też trzeba będzie im tam wody dostarczyć w okresach, gdy gleba będzie rozmarznięta.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:01, 25 paź 2015

Do góry
Na pewno będzie to fajnie wyglądać jak wszystko podrośnie - Asia ma zawsze fajne pomysły
Ogródek Iwony 11:57, 25 paź 2015

Do góry
Takich sprzedawców to już pewnie w tych czasach ze świecą trzeba szukać - dobrze, że są!
My sadziliśmy kopane z gruntu w ubiegłym roku w październiku, na 70 wypadło 7 sztuk, kilka też chorowało ale udało się je wyprowadzić na prostą - oby Twoje tym razem sobie wszystkie poradziły.
Miłej niedzieli
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:51, 25 paź 2015

Do góry
2000! ale okoliczność - gratki wielkie!

Ale Ci się zażółciło w ogrodzie - hortki z lasem w tle wymiatają.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:33, 25 paź 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Słońce mnie dzis nie zawiodło i swieci od rana.
Bez sniadania, w pizamach, z aparatem

[img

Brzozy w przepięknych masz kolorach, ale mnie dodatkowo zaciekawiła ta roślinka zadarniająca - czy to przywrotnik alpejski?

Tu ma być ogród :) 10:03, 25 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Wiem, że u niektórych osób kwitną, dużo będzie zależało od tego jaką zimę będziemy mieć.

Rownie ważna jest wiosna bez przymrozków , ktora uszkadza pąki kwiatowe. Dlatego nie mozna sie spieszyć z odkrywaniem hortensji ogrodowych lub trzeba latac np z kartonami i przykrywać je gdy zapowiadaja mocne przymrozki pod koniec kwietnia lub w maju. Dobrze ukorzenione hortensje (kilkuletnie) całkiem dobrze znosza zimy, zwłaszcza gdy nie sa ekstremalnie mrozne, takie -15 wytrzymuja bez problemu
Czasem słońce czasem deszcz 06:59, 25 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
no ładnie Ci załatali trawnik po naprawie nawadniania i tulipanowiec niesamowity, fajny ma kształt, ale w ogóle u Ciebie wszystkie drzewa piękne są!

dzięki Edytko
Mój ogród pod górkę... 06:37, 25 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

no to jest myśl i nawet blisko by miał

No właśnie, ja bym się też chętnie zabrała
Tu ma być ogród :) 23:49, 24 paź 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Marta. (Zielona)
O wszelkich zachodzących w kompoście procesach biologiczno-chemiczno-fizycznych precyzyjniej rozmawiamy sobie na ,,Ogrodowisku" w wątkach tematycznych o kompostowaniu.
Twoja rada odnośnie przechowywania przez okres zimowy donic z roślinami w pryzmie kompostowej jest jak najbardziej słuszna. Zarówno w oborniku jak i też w kompoście czy świeżo ściętej trawie tętni przebogate życie mikroorganizmów i innych destruentów. Podczas procesów fizjologicznych takich jak pobieranie pokarmu, wydalanie, oddychanie, obumieranie organizmy te wydzielają mnóstwo energii cieplnej która skumulowana jest odpowiednio w całym kompoście. W samym epicentrum w fazie termofilnej temperatura butwiejącej materii organicznej osiąga poziom 60-70 *C. Ciepło, choć w mniejszym stopniu jest utrzymywane w kompostownikach przez cały okres zimowego spadku temperatur powietrza.

Dzięki Waldku, nie trzeba było długo czekać na profesjonalny wykładzik - wszystko co najważniejsze w pigółce!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies