Ja w ubiegłym roku po kwitnieniu, go delikatnie podwiązałam tak sobie stał i był.Na jesieni nawet fajnie te listki się podbarwiły.
A ścinać ?? HMMM nigdy tego im nie robiłam.
cytryniec
Jagoda kamczacka
borówka amerykańska
Kwitnie pigwa.. wielki krzak na 3 m wysokości i z 2, 5 szerokości. Owoce ma jak wielkie jabłka.
Jeżeli masz południe, a zapewne tak, to pod czereśnią trudno będzie hodować funkie. Choć są odmiany, które wytrzymują słońce, nie mam jednak z nimi doświadczenia. Nie wiem czy nie będzie w takiej sytuacji konieczne częste podlewanie.
Jeżeli lubisz rozchodniki, to czemu by ich nie wsadzić.
Pod marikenem Danusia proponowała imperatę Red Baron - możesz ewentualnie to rozważyć.
Z prawej strony dałabym obwódki przy dwóch lizakach i zostawiła tylko trzy kulki w jednym miejscu. Osobiście nie przepadam za symetrią, lubię ją czymś przełamać.
Irenko, podoba mi się ta kocimiętka, czy znasz nazwę?
Kolejny wspaniały spacer po Twoim ogrodzie i zachwycanie się nim
Życzę wykurowania łapek, pewnie przeciążyłaś strzyżeniem.
A i owszem ładnie ta skalnica rośnie .A teraz kwitnie.
Epimedium nawet jak przekwitnie, to z liści jest ładne
Ja mam tą hostę Sum & Substance .
Ale w ubiegłym roku ją dzieliłam.
To w tym nie chcę jej ruszać, niech się odbuduję.Na przyszły rok.To mogę się podzielić.
Bocianki widzę i słyszę codziennie.Piękny widok
Hej. Jestem zupełnie zielony w temacie więc będę niezmiernie wdzięczny za propozycje jak można zagospodarować ten kawałek ziemii żeby cieszył oko.
Ten zielony prostokąt jest właśnie do ogarnięcia. Czarne koła to studzienki. Na mniejszym zielonym zaznaczona hortensja
Strzałka wskazuje północ. Wymiary terenu to 3x5m. Do południa słońce potem cień.
Chciałbym tam jakieś kolory ale bardziej liscie/igły a nie rabaty kwiatowe. Ewentualnie jakiś drzewko kwitnące.
Jeszcze raz dziękuję za pomysły.
Jeszcze te wyższe irysy nie rozkwitły.To z tych niższych.
Ale faktycznie, ładnie wyglądają.
A czemu się nie doczekasz ??Doczekasz , doczekasz.
Cierpliwość, to cnota ogrodnika.
Dębolistna szybko rośnie.I wcześnie listki wypuszcza.
Pięknieje z dnia na dzień
Dzięki. Będę szukać, albo...pójdę na skróty i kupię pierwszy i trzeci z Twoich propozycji .
(Oczywiście żartuję, bo przecież muszę doczytać o ich wymaganiach i przede wszystkim docelowym wzroście, bo w moim małym ogródku docelowa wielkość i pokrój mają jednak znaczenie . )
Witam
Proszę o odp czy 3x platan klonolistny Alephen’s Globe szczepiony na pniu korona kulista będzie dobrym pomysłem na tej rabacie. Czy odległość miedzy drzewami 2 metry będzie wystaczającą ? Ew jakie inne 3 drzewa na pniu można by było tu posadzić ? Na dole rosną już lawendy i rozplenice hamlen, za nimi przy płocie krzewy tawuły.
Dzięki Janie odpowiedź na moje wołanie o pomoc i za propozycje kloników.
Wszystkie trzy są piękne, a pierwszy i trzeci najbardziej w moim guście. O Orange Dreams już słyszałam i widziałam. Jordan też piękny, ale zastanawiam się czy jego liście w dużej masie o takim odblaskowym kolorze nie świeciłyby zbytnio w ogrodzie... Chyba, że taki kolor nie utrzymuje się przez cały sezon. Albo tak tylko wygląda na zdjęciu.
No mam o czym myśleć i co czytać. Tą długą listę już widziałam u Ciebie i ....owszem: Masakra .
Dziękuję jeszcze raz i zapewne będę Cię odwiedzać z pytaniami.