Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Miejsko & sielsko 18:24, 23 paź 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)

To jest super fotka i zaprzecza, temu, co mówisz, że masz same szarości - ja tu widze ferię barw.
No chyba, że myślisz o kamiennym murku, albo psiaku - swoją drogą jest przeuroczy!
Mój ogród pod górkę... 18:21, 23 paź 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Policzyłam:
246 tulipanów
14 gladiatorów
160 główkowatych
30 purple sensation
40 narcyzów
20 hiacyntów

i trzymam kciuki za jutrzejszą pogodę, to może wreszcie wszystko posadzę

Tyle jeszcze masz do posadzenia?

Jakie kolory tulipków wybrałaś?
Tu ma być ogród :) 18:09, 23 paź 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

A czy nie lepiej zapobiegać chorobom, niż czekać na to aż rośliny zachorują? Zainfekowane rośliny bardzo ciężko jest przywrócić do odpowiedniej formy. Z wymienianych na forum środków ochrony roślin 90% z nich nie jest dla nas dostępna, lub jest całkowicie wycofana z rynku. Pozostałe 10% substancji chemicznych działa na zasadzie placebo. Prawda jest też taka, że to nie coś dolega naszym roślinom, tylko my sami robimy coś, co rośliny osłabia i tym samym stają się one łatwym łupem dla wszelkich patogenów.

Pewnie, że lepiej, jeśli tak tylko się da to ja bardzo chętnie
U Ciebie w wątku najwięcej porad jak zastąpić chemie naturalnymi sposobami ochrony roślin, więc będę notować, analizować i pewnie trochę Cię Waldku też męczyć zimową porą, żeby wiosną wdrażać w życie.
Tu ma być ogród :) 16:55, 23 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Jeszcze nie pokazywałam
Zimą będzie sporo czasu żeby temat przemyśleć
A jeśli chodzi o ściankę to masz jakieś inspiracje?

PS Jeśli będę blisko to na pewno Cię odwiedzę

Jeśli chodzi o samą ścianę to kiedyś już jakąś inspirkę wrzucałam, natomiast otoczenia jakie dla niej planuję nie pokazywałam.
Zimę przeznaczam też na planowanie, a wiosną, miejmy nadzieję, realizacja.
Ogród wyrozumiały 16:40, 23 paź 2015

Do góry
Olili napisał(a)

Zdjęcia już nawet cyknęłam,tylko teraz do komputera trzeba,tyle,że wiesz/wiecie...kancików nie ma ,linia rabaty już jakaś krzywa się zrobiła itd. to, to na razie wyglądu nie ma ale oczywiście i tak zdjęcia wstawię. Teraz z córcia na angielski lecę ..

Mam do posadzenia irysy żyłkowane i nie wiem gdzie je utkać...może właśnie tam między róże????

O widzisz, coś nieogrodowego, a dla mnie na czasie - ile lat ma Twoja córeczka i jaką metodą się uczy angielskiego?
Moja ma niecałe 6 i chciałam ją zapisać do szkoły, gdzie uczą metodą Early Stage, ale nie stworzyła się grupa dla dzieci w tym wieku, może od drugiego półrocza coś wypali.
Ogród wyrozumiały 16:28, 23 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Jasne, że serio pisałam i już się nie mogę doczekać tych zdjęć.
Renia dobrze pisze i lawenda i szałwia i przywrotnik by tam pasowały, pomysł z sosną Varella też mi się podoba - ale to sobie już zostaw na wiosnę.
Ja z kolei myślę, że na tej powierzni z taką ilością roślin nie będzie łyso.
The Fairy, bardzo się rozkrzewia a ML jak tylko w dobrą ziemię posadzone i będą dobrze podlewane to już w przyszłym roku będą pokaźne.

Zdjęcia już nawet cyknęłam,tylko teraz do komputera trzeba,tyle,że wiesz/wiecie...kancików nie ma ,linia rabaty już jakaś krzywa się zrobiła itd. to, to na razie wyglądu nie ma ale oczywiście i tak zdjęcia wstawię. Teraz z córcia na angielski lecę ..

Mam do posadzenia irysy żyłkowane i nie wiem gdzie je utkać...może właśnie tam między róże????
Tu ma być ogród :) 15:50, 23 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A pokazywałaś już to miejsce? Co tam jeszcze chcesz posadzić?
A swoją drogą, to jeśli będziesz tak blisko to w odwiedziny musisz przyjechać.

Co do mojej ścianki to w głowie pomysł jest, trzeba go na papier przenieść - jedno jest pewne - będzie gabionowa, bo tak eM sobie zażyczył, a przecież jego ogrodowe marzenia też muszą być uwzględnione, moja w tym głowa żeby zrobić tak, żeby i mi się podobało

Jeszcze nie pokazywałam
Zimą będzie sporo czasu żeby temat przemyśleć
A jeśli chodzi o ściankę to masz jakieś inspiracje?

PS Jeśli będę blisko to na pewno Cię odwiedzę
Tu ma być ogród :) 14:37, 23 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No pacz
Kurde deszcz nie pada, roboty mam masę, a muszę w domu z chorą córą siedzieć... eh, nie składa się.

Ciemierniczek for U - Ty pewnie jutro sobie wsadzisz bo ma być pogodnie.

Fajnie graja kolory
Tu ma być ogród :) 14:26, 23 paź 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
Gdzieś już takie roślinki widziałam

No pacz
Kurde deszcz nie pada, roboty mam masę, a muszę w domu z chorą córą siedzieć... eh, nie składa się.

Ciemierniczek for U - Ty pewnie jutro sobie wsadzisz bo ma być pogodnie.

Tu ma być ogród :) 13:57, 23 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Stożki też jeszcze kupię raczej na pewno cisowe ... może w tym miejscu, które mi polecałaś Planuję je na rabatę przy domu (tylko znowu trzeba będzie zmieniać nawadnianie) ... bo to jest niezaplanowana rabata
Ściana wodna też mi się marzy - nie wiem jednak czy w przyszłym roku uda mi się zrealizować to marzenie ... priorytetem jest zakończenie prac przy wgłębniku. Dlatego czekam z niecierpliwością na Twoją realizację ścianki ... może zgapię?

A pokazywałaś już to miejsce? Co tam jeszcze chcesz posadzić?
A swoją drogą, to jeśli będziesz tak blisko to w odwiedziny musisz przyjechać.

Co do mojej ścianki to w głowie pomysł jest, trzeba go na papier przenieść - jedno jest pewne - będzie gabionowa, bo tak eM sobie zażyczył, a przecież jego ogrodowe marzenia też muszą być uwzględnione, moja w tym głowa żeby zrobić tak, żeby i mi się podobało
Tu ma być ogród :) 13:45, 23 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Na ciemierniki akurat teraz jest jeszcze dobry czas, a bardzo chciałam je mieć - w końcu rabaty z Marikenami są całkiem kompletne, zostało mi cebulowe tam posadzić, dziś dojdzie paczka z tulipanami kupionymi na te miejsca więc w weekend zakończę tam wszelkie prace .

Ja to już jestem zabuksowana konkretnie, ale wiosną na pewno stożki, bukszpanowe bądź cisowe będą mi potrzebne - myślę o posadzeniu ich i przy tej ścianie co ostatnio doradzaliście i przy ścianie wodnej, która w przyszłym roku powinna powstać, bo w tym już nie dało rady.

Stożki też jeszcze kupię raczej na pewno cisowe ... może w tym miejscu, które mi polecałaś Planuję je na rabatę przy domu (tylko znowu trzeba będzie zmieniać nawadnianie) ... bo to jest niezaplanowana rabata
Ściana wodna też mi się marzy - nie wiem jednak czy w przyszłym roku uda mi się zrealizować to marzenie ... priorytetem jest zakończenie prac przy wgłębniku. Dlatego czekam z niecierpliwością na Twoją realizację ścianki ... może zgapię?
Tu ma być ogród :) 13:36, 23 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Widzę, ze do samego końca sezonu robisz zakupy Ciężko się powstrzymać Podobają mi się bardzo ciemierniki

PS A bukszpanika ostatnio sama sobie kupiłam i jeszcze jeden nieduży stożek - posadzę je na froncie tuż przed domem

Pozdrawiam

Na ciemierniki akurat teraz jest jeszcze dobry czas, a bardzo chciałam je mieć - w końcu rabaty z Marikenami są całkiem kompletne, zostało mi cebulowe tam posadzić, dziś dojdzie paczka z tulipanami kupionymi na te miejsca więc w weekend zakończę tam wszelkie prace .

Ja to już jestem zabuksowana konkretnie, ale wiosną na pewno stożki, bukszpanowe bądź cisowe będą mi potrzebne - myślę o posadzeniu ich i przy tej ścianie co ostatnio doradzaliście i przy ścianie wodnej, która w przyszłym roku powinna powstać, bo w tym już nie dało rady.
Ogród wyrozumiały 13:21, 23 paź 2015

Do góry
Jasne, że serio pisałam i już się nie mogę doczekać tych zdjęć.
Renia dobrze pisze i lawenda i szałwia i przywrotnik by tam pasowały, pomysł z sosną Varella też mi się podoba - ale to sobie już zostaw na wiosnę.
Ja z kolei myślę, że na tej powierzni z taką ilością roślin nie będzie łyso.
The Fairy, bardzo się rozkrzewia a ML jak tylko w dobrą ziemię posadzone i będą dobrze podlewane to już w przyszłym roku będą pokaźne.
Tu ma być ogród :) 13:11, 23 paź 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Mi nadal ciężko połapać się w tych opryskach, jak coś dolega moim roślinom to nigdy nie wiem co i czym prysnąć, jakaś niekumata jestem

ja też zawsze pytam się mądrzejszych, sama to dopiero raczkuję w tej kwestii.
Na szczęście w tym roku zbyt wiele takich zabiegów nie było konieczne, a te które trzeba było zrobić przyniosły oczekiwany skutek.
W zimie planuję się jednak bardziej podszkolić w kwestii bardziej ekologicznego ogrodnictwa.
Tu ma być ogród :) 13:05, 23 paź 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
lubię wpaść do Ciebie, zawsze jakimiś nowymi zakupami można oczy nacieszyć, już kombinuję kiedy do marketu podjechać

haha, że niby ja ciągle zakupy roślinowe robię ?
No może trochę to tak wygląda, bo właściwie rośliny kupuję od wiosny tego roku, a żeby obsadzić 15 ar to trochę ich wchodzi.
Tu ma być ogród :) 12:58, 23 paź 2015

Do góry
inag napisał(a)
Ulala To musisz być szczęśliwa dzięki tym zakupom - ja na pewno bym była
A takie ślady moje bukszpany mają wszystkie od dwóch lat. Niczym ich nie pryskałam i nie widzę by jakoś im to zaszkodziło..

No to trochę mnie pocieszyłaś Ilonka i teraz już jestem pewna, że z ewentualnymi opryskami wstrzymam się do wiosny.

Cieszę się z ciemierników, bo planowałam je kupić i zakładałam dużo większy wydatek, a tu taka miła niespodzianka.
Od razu wczoraj je wsadziłam, dostały kompost, rozłożony obornik, dobrą ziemię i mam nadzieję, że fajnie się zadomowią.
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:14, 23 paź 2015

Do góry
iwka napisał(a)

Iwciu ta gałazka to łysy grujecznik już, czekałam na jego przebarwienie się i zapach i nie doczekałam się słońce popaliło mu liście i cały czas wyglądał brzydko, przyszedł mróz, liście opadły i stoi taki łysy

u mnie było dokładnie tak samo - późnym latem brzydki bo przypalony, a potem szybko te listki poopadały - nie nacieszyłam się nim w tym sezonie wcale, może w następnym nadrobi.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:12, 23 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Coś rzeczywiście Cię ta jesień omija
Takie jarzmianki chodzą za mną, w przyszłym roku kupię, a na razie mam od Malkul i kupiłam sobie jeszcze odmianę Variegata.

Też mam wśród nich białe ale wogole nie zakwitly przez cały sezon...Noe wiem.dlaczego a identycznej wielkości sadzonki
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:26, 22 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
o super, że pokazujesz wszystko po kolei, bo ja dostanę wkrótce swoje pierwsze golaski i przyda mi się taki instruktaż.

Nie martw się, przy dostawie zazwyczaj masz kartkę z instrukcją sadzenia.
Jak nie - to proszę:

Ale oczywiśćie, pytaj się jakby co.
Od razu mówię, ze w wodzie róże mogą leżeć i z 2-3 dni i nic im nie będzie.
Nie trzeba rzucać wszystkiego i od razu lecieć do ogrodu z łopatą by je posadzić.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:03, 22 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Coś rzeczywiście Cię ta jesień omija
Takie jarzmianki chodzą za mną, w przyszłym roku kupię, a na razie mam od Malkul i kupiłam sobie jeszcze odmianę Variegata.

a ja mam dokąłdnie taki kolor jak KAsia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies