Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

nawigatorka 21:00, 22 paź 2015

Promanal chyba tylko luty/marzec a topsin gdy jest 20 stopni.czy mam zle informacje?
lindsay80 21:05, 22 paź 2015

nawigatorka napisał(a)
Promanal chyba tylko luty/marzec a topsin gdy jest 20 stopni.czy mam zle informacje?

Co do Topsinu to musze jutro na ulotce sprawdzić, a jeśli chodzi o Promanal, to takie info znalazłam w artykule Danusi o uprawie bukszpanów:

Program ochrony

październik - kwiecień (czyli jesień-zima) PROMANAL ( jednokrotnie w tym okresie)
maj - oprysk TALSTAR lub MOSPILAN
czerwiec - na przemian oprysk MOSPILAN, podlewanie PREVICUR
lipiec - na przemian oprysk CONFIDOR, podlewanie ALIETTE, MIRAGE+TOPSIN
sierpień - na przemian oprysk MIRAGE+TOPSIN, oprysk MOSPILAN
wrzesień - oprysk TOPSIN, oprysk CONFIDOR
Luki 21:21, 22 paź 2015

Bukszpany bez problemu się wyleczą, też to mam i jedno muszę powiedzieć, w życiu nie wylałbym tyle chemii na bukszpany, dla mnie to lekka paranoja
nawigatorka 21:42, 22 paź 2015

Ja z promanalem jednak poczekam do wiosny bo wtedy uaktywniaja sie szpeciele,ktore tym opryskiem mam zamiar dobic. A o tapsinie czytalam to na ulotce w necie
lindsay80 21:47, 22 paź 2015

Luki napisał(a)
Bukszpany bez problemu się wyleczą, też to mam i jedno muszę powiedzieć, w życiu nie wylałbym tyle chemii na bukszpany, dla mnie to lekka paranoja

Najważniejsze żeby się ukorzeniły.
W tym roku użyłam tylko promanalu i oprysk na miodówkę robiłam - też sobie nie wyobrażam, żeby stosować się do tych wszystkich wytycznych odnośnie oprysków.
lindsay80 21:49, 22 paź 2015

nawigatorka napisał(a)
Ja z promanalem jednak poczekam do wiosny bo wtedy uaktywniaja sie szpeciele,ktore tym opryskiem mam zamiar dobic. A o tapsinie czytalam to na ulotce w necie

to może i ja się wstrzymam i na razie dam im spokój niech się spokojnie przyjmą w nowym miejscu.
inag 00:03, 23 paź 2015

Ulala To musisz być szczęśliwa dzięki tym zakupom - ja na pewno bym była
A takie ślady moje bukszpany mają wszystkie od dwóch lat. Niczym ich nie pryskałam i nie widzę by jakoś im to zaszkodziło..
Kuba 04:31, 23 paź 2015

lubię wpaść do Ciebie, zawsze jakimiś nowymi zakupami można oczy nacieszyć, już kombinuję kiedy do marketu podjechać
lindsay80 12:58, 23 paź 2015

inag napisał(a)
Ulala To musisz być szczęśliwa dzięki tym zakupom - ja na pewno bym była
A takie ślady moje bukszpany mają wszystkie od dwóch lat. Niczym ich nie pryskałam i nie widzę by jakoś im to zaszkodziło..

No to trochę mnie pocieszyłaś Ilonka i teraz już jestem pewna, że z ewentualnymi opryskami wstrzymam się do wiosny.

Cieszę się z ciemierników, bo planowałam je kupić i zakładałam dużo większy wydatek, a tu taka miła niespodzianka.
Od razu wczoraj je wsadziłam, dostały kompost, rozłożony obornik, dobrą ziemię i mam nadzieję, że fajnie się zadomowią.
lindsay80 13:05, 23 paź 2015

Kuba napisał(a)
lubię wpaść do Ciebie, zawsze jakimiś nowymi zakupami można oczy nacieszyć, już kombinuję kiedy do marketu podjechać

haha, że niby ja ciągle zakupy roślinowe robię ?
No może trochę to tak wygląda, bo właściwie rośliny kupuję od wiosny tego roku, a żeby obsadzić 15 ar to trochę ich wchodzi.