Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Karoliny 13:10, 14 mar 2020

Do góry
Kolejna wizja
czerwone okręgi - buk dawyck purple
zielony okręg - buk dawyck gold
zielone koła- Umbry
zółte- tawuły szare
morelowe pomiędzy wiśniami - Limki
pomarańczowe- tawuły 'Goldflame'
różowe - rozchodniki 'Matrona
zielone - sesleria
brązowe- berberys 'Admiration'
niebieskie - miskanty 'Morning Light'
w środku zielone to'Memory', obwódka z seslerii jesiennej
Przy placyku tawuła japońska dookoła, i w pionach przy zębach też.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:56, 14 mar 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Niesamowite miejsce powstało, nie mogę się napatrzeć... MAGIA

kasiek napisał(a)
I tu będzie rabata rdzą malowana

Kasiu w takich rdzawych ozdobach fajnie wygląda brązowa turzyca, pomarańczowy kuklik i jeżówki. Planuję u siebie taki mini kącik mimo, że nie lubię pomarańczu Wszystko jest kwestią zestawienia.
Wzgórze chaosu 12:42, 14 mar 2020

Do góry
Tydzień upłynął pod znakiem cięcia. Z podciętych drzew udało mi się choć troszkę udokumentować kształtowanie buka Dawyck gold.
Latem jego korona robiła wrażenie. Ładne drzewo, ale tak blisko domu zdecydowanie za wysokie.

Wycięliśmy jakieś dwa i pół metra na wysokość. Najpierw emuś piłą elektryczną ściął w środku najgrubsze gałęzie. Resztę cięłam ja wyposażona głównie w "żyrafę". Po wtopach sekatorowych wyciągłam ją z drewutni i byłam w szoku jak daje radę. Ten sprzęt na prawdę ma sens i jest wygodny.

Na drabinie jakby ktoś miał problem z identyfikacją stoję ja Dwie pary gaci, gruby polar, czapa i kaptur na głowie. Tak było zimno.

Gałęzie buka są przepiękne. Część wylądowała w wazonach.

Nie wiem czemu, ale bardzo żal mi drzew, przy których majstruję. Zawsze po ścięciu mam wrażenie, że drzewo jest w jakiś sposób okaleczone. Niby lubię swoje chirurgiczne blizny, wg mnie świadczą o mojej nie zawsze idealnej historii, ale w przypadku drzewa jakoś mnie to boli.
Sałatka pokrzywowa 12:26, 14 mar 2020

Do góry
Liczyłam na łikend w ogrodzie

Zdjęcie aktualne, z poranka. Powiedzmy, że od tego czasu odrobinę stopniało przed domem.
U sąsiada nowa dostawa choinek, znowu coś dosadza - tzn ekipa mu sadzi w śniegu.

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:59, 14 mar 2020

Do góry
Kim napisał(a)

No podają do-6 w nocy
Mówisz że poczekać no trudno jakoś wytrzymam
Od poniedziałku ma być cieplej

Dzięki

U mnie też tak podają

Niech przejdą mrozy i będzie ciepło ....właśnie przyszły tydzień ma być fajny,chociaż potem też znowu przymrozki....ciekawe...

Nie wiem jak u Ciebie,ale u mnie zimowo

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:58, 14 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Bodziszek

Siej i niech rosną

Takiego samego nabyłam, ciekawe co z nich wyrośnie. Będę podglądała, czy u Ciebie to samo co u mnie
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:54, 14 mar 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
Wiola,

Temat traw hihihi

Chętnie poczytam
Może jakieś foteczki ?
Bo dla mnie temat traw
To czarna magia

Czytaj Aniu a nauczysz się wszystkiego

Teraz to nie ma co focić,bo trawy przycięte
Jedynie sesleria skalna się zieleni ....i z tyłu jesienna po cięciu

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:50, 14 mar 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

tercet egzotyczny

Tercecik piękny, przebiśnieg taki dostojny Czy te przycięte to szafirki? Pamiętam, jak pisałaś, że zawsze obcinasz im listki, aby potem nie szpeciły za nadto.

Masz już super kolorowo, Gruszko. Cudna wiosna u Ciebie. Zazdroszczę pogody i tego, że już prawie ogarnęłaś ogród. U nas ciągle pada, pojedyncze dni ze słońcem, ale za mokro, żeby robić.
Wzgórze chaosu 11:40, 14 mar 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ale pieknie je wystrzygłaś

Temat strzyżenia spędzał mi sen z powiek, sprzęt się kończył i trzeba było szybko coś kupić.
Carexy cięłam jeszcze starymi nożyczkami. Namęczyłam się okropnie, nie wiedziałam, że mają tak twarde liście. Muszę pomyśleć o czymś, co będzie ostre i wygodne. Te większe nożyce są jak dla mnie tylko do wstępnego cięcia, na dopieszczenie wolałabym coś precyzyjniejszego Chociaż może nie za bardzo, nie wiem czy ten carex przeżyje tak go wygoliłam. Był pierwszy potem miałam już mniej siły.

Motylogród 11:34, 14 mar 2020

Do góry
Posadziłam cisy. Porobiłam im misy do podlewania, ale na razie codziennie polewa z góry. Jak dokończę tą rabatę, to rozgarnę ziemię i obsypię korą.

To są ubiegłoroczne, nie wiem, co to za odmiana (na powyższym zdjęciu z przodu)

To są Taxus baccata

A to tegoroczne Hilli (są na samym końcu, od strony drogi)

Wzgórze chaosu 11:30, 14 mar 2020

Do góry
Ostatnie dni upłynęły mi pod znakiem cięcia. Trawiasta drobnica poszła szybciutko. Wyzwaniem były drzewa i iglaki.
W zeszłym roku pożegnałam sekator do grubych gałęzi, aż trudno uwierzyć, że był ze mną od początku ogrodu.
Mój staruszek, ukochany

Postawiłam na Fiskarsa, zawsze kupowałam tę markę. Niestety jestem zawiedziona. Kiedyś to był sprzęt! Nadal mam pierwsze grabie, łopatę. Obecne sekatory to ładnie wyglądające zabaweczki, nic poza tym.

Sekator dźwigniowy, nożycowy, rozmiar L PowerGearX , cena grubo ponad 200 zł.

Może i ładnie się prezentuje, ale jak balansując na drabinie przyciąć nim gałęzie wewnątrz gęstej korony? Nie da się tak szeroko rozstawić rąk, aby sekator się rozszerzył i można było objąć nim gałąź. Nie ma takiej opcji.
Dlatego sekator po próbie przymierzenia do korony poszedł do zwrotu.

Pozostałe dwa sekatory zostawiłam, są wygodne, ostre a cena w pakiecie była ok.

U Effci przeczytałam dyskusję na temat sekatora Felco. Szkoda, że kilka dni za późno. Ale gdy wszystkie ręczne sekatorki mi padną na pewno zakupię Felka Na stronie firmy nie ma jednak sprzętu do grubych gałęzi, nie wiem, czy kiepsko szukałam.
Po oddaniu Fiskarsa zakupiłam sekator za 29 zł. Ma dobry rozstaw i dał radę temu co cięłam. Jak będzie z trwałością czas pokaże. Wolałabym coś na lata a nie jeden sezon.

Motylogród 11:28, 14 mar 2020

Do góry
Nie spieszę się z pracami w ogrodzie, bo pogoda wciąż zmienna i niepewna. Oczyściłam część rabaty różanej, ale muszę chyba niektóre startujące byliny przykryć na noc, bo ma być -5.
Krokusików przybyło, jest kilka kępek białych (sadziłam w doniczkach w obawie przed nornicami, muszę w tym roku zakupić kosze do sadzenia)

I jedna fioletowych

Inne cebulowe też startują

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:14, 14 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Myślałam, że bodziszka tylko w postaci sadzonek zielonych się kupuje.
Znasz tego? Długo kwitnie?
O Waszym tempie pracy już wszystko powiedziano, robicie szybciej, niż ja czytam te posty Energią moglibyście obdzielić pół O.! Podziwiam szczerze!
Pszczelarnia 11:03, 14 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

To p. 'Koenigin Wilhelmina'

Piękna! Pachnie?
Pozdrawiam, Ewo, Ciebie i Twój piękny ogród. Tu zawsze można znaleźć prawdziwe ukojenie dla duszy
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 10:56, 14 mar 2020

Do góry
Pomidorki kiełkują, nawet te z moich nasionek.

Toto wyrośnięte takie to onętek pełny. Pikować zaraz powinnam. Chyba nie potrzebnie wysiewałam w domu.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 10:32, 14 mar 2020

Do góry
Zima przyszła
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:27, 14 mar 2020

Do góry
I ostatnie - w czwartek zaczynamy pracę nad SPA

A już za chwile pokaz dadzą żonkile i narcyze
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:23, 14 mar 2020

Do góry

Zauważyłam że najlepiej prezentują sie na podwyższeniu ze wzglęldu na te spuszczone główki, zwłaszcza nad wodą gdzie mogą odbijać się w jak lustrze, u mnie niestety na pierwszym planie bergenia więc ciemierniki z rzadka sie odbijają...

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:20, 14 mar 2020

Do góry
I jeszcze nowe ciemierniki, skoro Jasionki nie było... Ten po prawej to od Katki

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:14, 14 mar 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies