Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Życie w wiejskim ogrodzie 23:58, 22 mar 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Tyle doniczek radości.
Tyle kolorów i piękności. Tego człowiekowi trzeba najbardziej
Bardzo podobają mi się te kule na stoliku
A i te kolorowe też są urokliwe.
Nasion już sporo kupionych. I fajnie.
Ja też już trochę podkupilam.
Masz rację własne warzywa są najlepsze.

W tych trudnych czasach ogród jest idealną odskocznią od tego co się dzieje. Najważniejsze by mieć w życiu pasję która daje dużo radości a nam ogrodnikom ogród zawsze taką dawał.

Zacieram ręce na sadzenie nowości, dużo mam do sadzenia.

Życie w wiejskim ogrodzie 23:19, 22 mar 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Pamiętam Twoje wiosenne donice z ubiegłych sezonów, zawsze było pięknie i kolorowo

Szklerenki czekają na wiosenne rozsady ...

co to są za szklarenki, kupione, robione? pokaż dokładniej bo mi takie coś po głowie chodzi
Wysokie szybkorosnące drzewa 23:14, 22 mar 2020

Do góry
Witam,
Sprawa wygląda następująco. Planowany budynek oznaczony na czerwono, pod nim na zachód wąwóz i po przeciwnej stronie zabudowania sąsiada. W obszarze oznaczonym na zielono(moja część działki) ok 0,25ha zakrzewienia/nieużytki chciałbym posadzić jakieś drzewa które zasłoniłyby widok na sąsiada. Planuję zasadzić wierzby, które już w części tam rosną. Łatwe sadzenie, nie trzeba o nie dbać, jeśli się nie przycina wyrosną dosyć wysokie w krótkim czasie(kilka lat).
Prośba o potwierdzenie, czy podzielacie moje zdanie. Czy jest może coś innego co można w tej sytuacji posadzić.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:13, 22 mar 2020

Do góry
żeby jakiś uśmiech zostawić zostawiam bukiecik

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:05, 22 mar 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Ech, wychodzenie z domu ograniczam do minimum i nie mam ani pół brateczka. Udało mi się za to kupić ziemię do wysiewów i wreszcie pomidorki wysieję. Ściskam Mirciu.

Kasiu jedną wiosnę można się bez bratków obyć - gdybym ich nie kupiła tak wcześnie z pewnością nie łaziłabym po centrach ogrodniczych teraz - nawet nie wiem czy u mnie otwarte.

W ogrodzie tyle innego dobra może być choć raz nie na bogato. Taki czas - czas refleksji sądzę.

Brzozowy raj 23:02, 22 mar 2020

Do góry
Pogoda u nas dzisiaj koszmarna, ale za to pomidory doczekały się posadzenia

Dwa ogrody 22:53, 22 mar 2020

Do góry
Ogrodoterapia... chociaż tyle dobrego na ten czas

Ogród z wilkiem zamkn. 22:50, 22 mar 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Ewa em w tartaku kupił ….nie było ludzi i było otwarte szkoda ,że tak zimno się zrobiło ….miałam nadzieję ,że może w tym tygodniu ,by mi je skończył ,a tak ,to będzie marudził ,że za zimno itp.,itd.
teraz w końcu zmieszczę wszystkie swoje warzywne chciejstwa ,a i dynie ozdobne i może kwiatki siane na kwiat cięty

skalniak zarośnie na pewno tam jest wszystkiego ,aż za dużo

buziaki

Ale będziesz miała warzywnik!!! Extra Też kiedyś sobie taki strzelę
Ja na razie nie wychodzę z domu, tyle co do sklepu raz w tygodniu i niestety na chwilę do pracy co jakiś czas ale nie stykam się z nikim, nawet do szefa nie podchodzę, tylko z daleka. Strasznie się boimy tego ścierwa...
Dwa ogrody 22:43, 22 mar 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Jeszcze raz wrócę do tego pięknie kwitnącego obrzeża miodzio

Dzięki Ula skoro o obrzeżach mowa - pierwsze tulipany, pewnie dostaną po głowie przez te przymrozki

a tak wyglądały rok temu

Dwa ogrody 22:38, 22 mar 2020

Do góry
Tamaryszek napisał(a)
Masz wyjątkowo dużo kwitnących wiosennych! Jest pięknie i radośnie, podziwiam. Hortensjowy narożnik z przebiśniegami świetny. I uświadomiłam sobie, że do tej pory nie mam anemone blanda...

Izo, te wiosenne kwitnące uwielbiam i co roku ich przybywa Akurat tymi anemonami zaraziłam się od Andy
widać pierwszy pączek

i reszta mojej ulubionej drobnicy, kwitną nierówno bo są tu i starsze cebulki,i sadzone ub. jesieni

Ogród bez reguł 22:37, 22 mar 2020

Do góry
Końca marca jeszcze nie ma więc, za Twoim pozwoleniem Asiu, wrócę do tematu cięcia jabłonek i pytania do Hani Gruszki, z góry dziękując Tobie za miejsce i Hani za podpowiedź
No więc mam dwa takie drapaki:

Znalazłam papierek do nich - malus "golden hornet"
ciąć te moje krzywe badylki teraz jakoś???
P.S. z góry wszystkich estetów przepraszam, że na zdjęciach w tle jest bajzel (to wina początku sezonu) i te nieestetyczne place ziemki (to krecia robota), Hania twierdzi, że rokuję więc kiedyś może będzie lepiej
Dwa ogrody 22:26, 22 mar 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Mariola, niesamowite ilości wszystkiego, ogrodowo i dekoracyjnie

Irenko, miło Cię widzieć...

Dwa ogrody 22:19, 22 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)

No groszku u Ciebie to będzie hurtowo - jak masz zamiar go sadzić bo coś gęsto

Zawsze mam tendencje do gęstego siania, a tym bardziej sadzenia To chyba wina braku miejsca: za mało południowych parapetów, za mały ogród
Przylaszczka dla Ciebie
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:17, 22 mar 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Fantastyczny duet! Czekałam na ten cudny obrazek cały rok! Ewo, pozwolisz, że zgapię, może też posadzę w szpalerze cisów, będę podziwiać z jadalnianego okna!
Dwa ogrody 22:13, 22 mar 2020

Do góry
Rench napisał(a)

OMG Śliczności!
Też konieczności zabrałam się za sianie w domu. Nie wiedziałam,że groszek też się wysiewa wcześniej. Może to jest własnie tajemnica,że moje są zawsze takie marne siane po 15 maja do gruntu.

Groszki trzeba przyciąć, by się rozkrzewiały, a potem ciąć kwiatki, by stale zawiązywały nowe Bezproblemowe są wieloletnie, ale wśród nich jest chyba mniejszy wybór
Mam zajęte wszystkie parapety, rośliny doniczkowe pozdejmowane. Jak skończą się przymrozki przepikowane kwiatki wywędrują do szklarni. Wysiane tydzień temu pomidory wszystkie w fazie liścieni, ale jak zwykle wyciągają się do światła. Wczoraj
pierwiosnki ząbkowane, przymiotno Karwińskiego, żurawki, jednym słowem drobnica

Dwa ogrody 21:58, 22 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

"Piszę" to samo. I pytam czy śnieżyce są sudeckie czy bieszczadzkie?

Tak, te dekle i fantazja, Mariolu, jesteś Mistrzynią!

Ewo, śnieżyce sudeckie, wg. Ł.Łuczaja
Hmmm
Nawilżanie w kloszu, czekam na trójnóg do niego

Dwa ogrody 21:49, 22 mar 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Oniemiałem na widok Twoich donic, same w sobie są już piękne a ich zawartość obłędna ! U mnie też ostatnio mocno na minusie w nocy i prymule najbardziej ucierpiały ale myślę że przy cieplejszych dniach zregenerują się.

Las słoików w domu i ich zawartość ... oniemiałem po raz kolejny i te dekle ... jeszcze nie widziałem tak bajecznie ozdobionych. Będę się inspirował, tworzą choć jeden u siebie.

Ogród ma niesamowity klimat, uwielbiam dodatki, meble .... o roślinach nie wspomnę ... miód

Chciałem zapytać o zimozielone paprotki z Twoich rabat. Kupiłem w ubiegłym roku, ładnie przezimowały, czy je trzeba ściąć na wiosnę czy zostawia w takim stanie ?

Przemku dziękuję W pewnym momencie wyhamowałam z donicami. Jednak jak spotkam ładną to okazuje się, że właśnie ta jest niezbędna i koniecznie potrzebna
Umowny las w słoikach to oddzielna historia, a jeśli widzisz inspirację dla siebie, to super
Fajne te gałki

Paprotki mam podobnie jak Ty od ubiegłego roku. Doczytałam na wątku paprociowym, iż stare liście wycinamy, jak zaczynają brązowieć, a pojawiają się nowe.

Ogród bez reguł 21:40, 22 mar 2020

Do góry
U mnie już -1C, nie wygląda to wesoło... Nic nie poradzimy, trzeba poczekać... Oby i ta noc nie przyniosła żadnych strat, tego sobie i Wam życzę

Ogród z wilkiem zamkn. 21:26, 22 mar 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Świetna metamorfoza skarpy, myślę że docenisz zmiany najbardziej przy pieleniu ale czy wiatr nie będzie rozwiewał kory ? U mnie dość mocno wieje i czasem więcej kory na trawniku niż na rabatach.

Widzę nowe skrzynie na warzywa to znaczy że rozkręcasz się w tym kierunku. Co planujesz w tym sezonie siać ?

Wiosenne ukwiecenie donic ....

Przemek
też mam taką nadzieję ,że przede wszystkim przy pieleniu i przy roszadach roślinnych będzie łatwiej
kora sprawdzona -to taka sama jak jest na skarpie z rodkami -drobna ,przekompostowana -ona mi nie zjeżdża -kamienie też ją trochę trzymają
lubię taką świeżą korę

a siać zamierzam teraz dużo oprócz typowych marchew ,pietruszka ,pomidory ,papryka,ogórki ,cukinia .cebula ,por,czosnek już rośnie od jesieni ,jakaś zielenina ….to myślę jeszcze o dyniach ,jarmuż ,może kwiaty na cięte ….-zobaczę ,czy w końcu się zmieszczę ze wszystkimi chciejstwami
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 21:17, 22 mar 2020

Do góry
Od jakiegoś czasu, jadąc do pracy a właściwie stojąc w korku n leśnym odcinku trasy, zaobserwowałam cudne o tej porze małe buki, chyba buki a może graby? Hmm Cudne są po prostu co by to nie było.

Zauważyłam że odkąd mam ogród zupełnie inaczej patrzę na otaczającą mnie przyrodę. Rozpoznaję wiele roślin i więcej zauważam. Zielenina przy drodze nabiera zupełnie innego wyrazu. To już nie jest po prostu drzewo czy kwiat.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies