Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Pszczelarnia 21:32, 11 maj 2020

Zajrzałam i mówię - ale tu roboty! Jest zrobione!

Ale pięknie!

Różnorodnie i pomidory jak róże!

Urszulla 22:09, 11 maj 2020

Coś mi nadgryza pąk edenki. Trudne do uchwycenia: gąsienice, chrabąszcze, coś tam jeszcze żeruje. Chyba stawiam na chrabąszcze???? Jesienią też wygryzły i edenka nie zakwitła powtórnie.
Richie 22:43, 11 maj 2020

Irenko podziwiam nieustająco piękno w Twoim królestwie ale pracy nie zazdroszczę Przycinarka do brzegów trawnika ciekawa, czy zbiera ściętą trawę?. Ja to robię nożyczkami i w dodatku na kolanach
Pięknie pozdrawiam
Ewa777 22:50, 11 maj 2020

Milka napisał(a)
tu też Rubens, ale zamiast moc na kratce, polazł na dach

Nie wiem, jak to się stało, ale przegapiłam powstawanie tego kącika. Przepiękny jest
Milka 04:43, 12 maj 2020

oliwka napisał(a)
Irenko kielichowca pierwszy raz widzę ładny jest :0) a niech mnie, u Ciebie już powojnik kwitnie, u mnie dopiero pąki nabrzmiałe. Też zauważyłam na osiedlu dużo malin pięknie kwitną i tamaryszka znowu widzę wszędzie. Nie sądziłam, że on jest tak popularny. Szkoda visa, ale może teraz te hakonki co miejsca nie mają wciśniesz w donice.

Mam jeszcze inny kielichowiec- chiński, ten ma liście podobne do kamelii, zresztą kwiat też. Źle ulokowany, robiłam kilka prób, aby przenieść, ale tak zrosły się jego korzenie, tamaryszka i kaliny, że nie realne.
Ten z bordowymi kwiatami, daje odrosty, wywaliłam 3, następnym razem jeden dla ciebie zostawię.
Tak, tamaryszki w naszym regionie bardzo pospolite.
Z hakonkami jeszcze nie zdążyłam, na razie śniedek i część werben przesadziłam, znowu leje, aż potoki wody i zimno, na dodatek w nocy mają drastycznie spaść temperatury, koniecznie dziś schowam dalie, bo jednak wyłażą, a myślałam, że na amen wykończyłam.
Coś mi się zdaje, że tegoroczne lato będzie kiepskie.

chyba te z ciemnymi liśćmi, one jednak mocne
muszę zerknąć do ciebie, coście tam kupiły

tyle sadziłam tych żonkili i dosłownie mam...1 kwiat

jak będziesz chciała, dam ci kawałek tego białego bodziszka
u mnie w połączeniu z białym orlikiem
Milka 04:56, 12 maj 2020

oliwka napisał(a)
A i orlik od Ciebie u mnie kwitnie. Ale nie miał siły wyciągnąć główek nad kocimietke I kwitnie na króciutkich nózkach6

Cieszę się mam mnóstwo siewek, dam ci.
U mnie też jedne wysokie, a inne niższe, więc to chyba normalne.
ten sam się posiał przy pergoli i ma ponad metr, ciekawa jestem jaki kolor, na razie jeszcze nie widać
inne kwitną lub są w podobnej fazie

ten sobie tu miejsce znalazł, nie udało się wykopać

ślimaki grasują latam i zbieram

ten pod tamaryszkiem
z reguły, gdzie same się wysieją, najbardziej są dorodne
lubię je bardzo, jak przekwitną, ścinam wszystko do ziemi i odrastają nowe liście i ładnie wyglądają, na jesień bordowe wybarwienie

]
Milka 05:04, 12 maj 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

Miluś przejrzałam sporo odnośnie tego szkodnika ale raz ktoś też pokazywał takiego szkodnika na forum i pytał co to jest. Nikt nie potrafił odpowiedzieć.
Ten twój jakiś opuchnięty. W przybliżeniu podobny do mszycy tylko okrągły może to jakieś stadium mszycy zwyrodnienie.

U mnie plaga mszycy wszędzie na rozach, hortensji pnącej, dzikim bzie, kalina nawet miałam na sośnie. Kolor od zielonych do czarnych szczupłe, grube. Czegoś takiego nigdy nie miala. Wychodzi bezmrozna zima.
Już się trochę wygrzebałam z robota to znowu opryski. Jutro kupię suchego wrotyczu i zaleje w słoiku i trzeba pryskać.

Pozdrawiam

Ela, u mnie na razie mszyca na jednej ketmii. A to na róży na bank szkodnik, jedna została bez liści, muszę oprysk zrobić, aby ją ratować, ale leje i leje.
I ja czekam, kiedy się wygrzebię, ale szanse mizerne.
Ściskam

pontyjskie pachną, ale przy tej pogodzie nie ma jak zanurzyć się w tym zapachu

montana na buku
jedną azalię wielkokwiatową ścięłam do ziemi, bo uznałam że z niej nic nie będzie i jakie zaskoczenie, że wypuszcza nowe, te deszcze chyba to sprowokowały

tą choć powąchałam przed ulewą

Milka 05:13, 12 maj 2020

KasiaBawaria napisał(a)

Lubie naturalne ogrody- wlasnie uporzadkowane dzicze dlatego chyba podobaja mi sie ogrody prairowe u ciebie na zywo na pewno by mi sie spodobalo Lubie jak kazdy zakatek zaskakuje czyms innym

Preriowe kojarzą mi się ze swobodą, i nieskończonością
Mój ogród jest taki zakątkowy, nie widać od razu wszystkiego, trzeba się nachodzić

ten orlik super się wkomponował
Milka 05:17, 12 maj 2020

KasiaBawaria napisał(a)

A to znam szczegolnie sasiedzi co chwila mowili wczesniej ze oni wywalaja rosliny a ja sadze. i ze po co robie sobie robote

Ludzie są coraz bardziej wygodni i poniekąd leniwi, nie wiedzą chyba sąsiedzi, że natura, to najlepszy lek na wszystko

ta azalia chyba 4 lata nie rosła, mam jej 3 sztuki, metkę wywiało, a taka piękność

potem zaczynają Gibraltar, na razie kolor w pąku

Agania 05:20, 12 maj 2020

Anda napisał(a)

Aganiu, jak wrzucisz w Go..la hasło Ichneumonidae i klikniesz na zdjęcia, to pokaże więcej zdjęć owadów z tej rodziny Zobacz

O tak tak to jest z rodziny gąsieniczkowatych.
Właśnie to taka "mrówka ze skrzydłami" długimi czułkami i igłą w odwłoku.