Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 17:34, 25 lip 2012

Do góry
Witaj, Dorko (jestem przed Danusią, głowy mi może nie urwie)

Ile masz tego ogrodu ?
I kiedy fotki robione (pora roku)? Teraz?

Bo jeśli teraz, to nie masz tam pięter
I podsadzeń w różnych kolorach. Ogród jest zielony - w różnych odcieniach, ale zielony.

Ale jest nieźle. Mały lifting i będzie super
W Gąszczu u Tess 17:31, 25 lip 2012

Do góry
Na wszelki wypadek, ku pamięci:
http://www.ogrodkroton.pl/towar.1523.ostrokrzew.karbowanolistny.golden.gem-ilex.crenata.golden.gem.html

https://www.ogrodowisko.pl/watek/112-ilex-crenata-golden-gem-ostrokrzew-odm-zolta

W Gąszczu u Tess 17:06, 25 lip 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Teresko czekaj postaram sie wrzucić Ci fotke tego o co mi chodzi To jes na prawde prosta w nasadzeniu rabata Także masz duże szanse na idealną kopię

Szansa na idealna kopię No nie wiem

Ale "instrukcja obsługi" w Twoim wykonaniu - super, wszystko zrozumiałam

Ale ja mam tam 3,70 na 3,70. To chyba za rzadkie te nasadzenia będą?
W Gąszczu u Tess 17:01, 25 lip 2012

Do góry
Beatko, Irenko, dziękuję za wasze (zgodne) opinie

Teraz tylko decyzja, czy zielone (takie mam), czy coś rozjaśniającego - mam zielone białoobrzeżone, ale może lepsze byłyby takie jaśniejsze, bardziej w żółć wpadające? Obok rośnie tuja żółta, będą też te citronelki w zakątku na drugim planie...

Zielone byłyby neutralne, ale zółtawe by dodały jasności. I ładnie by się odbijały od trawnika.

Włąśnie, trawnik! Dlaczego nikt nie pochwalił mojego trawnika?
W Gąszczu u Tess 16:52, 25 lip 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Tereska co do przedogródka to zerżnij po prostu rabate od Danusi Czyli Bukszpan stożek, trzy kule z cisa, hortensja, miskant i ostrokrzew/trawki niski żółte i rabata gotowa (Danusia mi łeb urwie hihihi)

Nie urwie, bo juz wie, że zamierzam się wzorować na jej ogrodzie, sama się przyznałam. Aczkolwiek - tak teraz sobie myslę - nie powiedziała, że mogę, ale nie powiedziała też, że nie mogę

E, ja i tak, nawet, jak się będę wzorowała na nasadzeniach Danusi, to wyjdzie mi coś, co jest do nieczego-nie-podobne

No własnie, te trzy kule - kupiłam tylko dwa cisy na kule, a przecież zgodnie z zasadami projektowania na Ogrodowiska - sadzimy co najmniej po trzy

Pomogłabyś Gosiu może troszeczkę? Takie ładne rysunki robisz
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:46, 25 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
no to wielkie za 20 lat urosły! muszę naprawdę pomyśleć, bo będzie kłopot, jak nie dlka nas, to potem dla dzieci; moje są małe, posadzone w czerwcu, muszę na forum poszukac fotki, bo były w tym starym laptopie

Danusia gdzieś pisała, że nutkajski do 35 metrów rośnie Mój już przerasta ponad dom, a dom mam wysoki - jakieś 12,5 metra.
ale dlaczego kłopot? Przecież jak urośnie duży, to górą niech rośnie, a dół mozna podkrzesać
W Gąszczu u Tess 16:39, 25 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Nutkajski naprawdę nie miał gałęzi na dole po drugiejstronie
Dam pod niego coś i nie będzie ten ubytek tak widoczny. O, np. takie coś (zdjecie z wątku Święto róż w ogrodzie nie tylko bukszanowym )

Grupowo
Na drugim planie cyprysik nutkajski 'Pendula'

popieram, to jest myśl

a Gosia jaka zamyślona, spogląda w dal...
W Gąszczu u Tess 16:34, 25 lip 2012

Do góry
Nutkajski naprawdę nie miał gałęzi na dole po drugiej stronie
Dam pod niego coś i nie będzie ten ubytek tak widoczny. O, np. takie coś (zdjecie z wątku Święto róż w ogrodzie nie tylko bukszanowym )
barbara_krajewska napisał(a)
Grupowo
Na drugim planie cyprysik nutkajski 'Pendula'

albo kule, jak w tym projekcie (z wątku słoneczna rabatka):
Michael napisał(a)
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:17, 25 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Najwiecej mojemu nutkajskiemu zaszkodziła pewnie ta magnolia, rosnąca w środku, bo dużą koronę miała i zanim urosła, to się rozpychała. A potem cały środek zacieniała to i gałązki obsychały.
Tak to jest, jak się ma serwetkę, nie ogródek, a sadzi wielkie drzewa. W zbyt dużej ilości

Ile może mieć lat? Mieszkam tu od 29 lat, najpierw miałam grządki z warzywkami (naprawdę, miałam grządki i rabatki z kwiatkami. Taka plackarnia, bez jednego drzewka.
Trawnik i nasadzenia zrobiłam tak na oko licząc ponad 20 lat temu. Znalazłam ostatnio zdjecie córki jak wącha pierwszy kwiatek magnolii, w tle jest nutkajski. Córka tak na oko wówczas jakieś 6 - 7 lat miała, a teraz ma 25 No to jesli wziąć pod uwagę, ze nutkajski ma kilka lat więcej, niż ta magnolia, to ma pewnie około 20, bo sadziłam maleństwa. Drzewka były kiedyś drogie, a ja wówczas - na garnuszku M., to i poszaleć nie mogłam

A gdzie masz te nutkajskie, bo chyba nie dojrzałam? Idę poszukać

no to wielkie za 20 lat urosły! muszę naprawdę pomyśleć, bo będzie kłopot, jak nie dlka nas, to potem dla dzieci; moje są małe, posadzone w czerwcu, muszę na forum poszukac fotki, bo były w tym starym laptopie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:10, 25 lip 2012

Do góry
Najwiecej mojemu nutkajskiemu zaszkodziła pewnie ta magnolia, rosnąca w środku, bo dużą koronę miała i zanim urosła, to się rozpychała. A potem cały środek zacieniała to i gałązki obsychały.
Tak to jest, jak się ma serwetkę, nie ogródek, a sadzi wielkie drzewa. W zbyt dużej ilości

Ile może mieć lat? Mieszkam tu od 29 lat, najpierw miałam grządki z warzywkami (naprawdę, miałam grządki i rabatki z kwiatkami. Taka plackarnia, bez jednego drzewka.
Trawnik i nasadzenia zrobiłam tak na oko licząc ponad 20 lat temu. Znalazłam ostatnio zdjecie córki jak wącha pierwszy kwiatek magnolii, w tle jest nutkajski. Córka tak na oko wówczas jakieś 6 - 7 lat miała, a teraz ma 25 No to jesli wziąć pod uwagę, ze nutkajski ma kilka lat więcej, niż ta magnolia, to ma pewnie około 20, bo sadziłam maleństwa. Drzewka były kiedyś drogie, a ja wówczas - na garnuszku M., to i poszaleć nie mogłam

A gdzie masz te nutkajskie, bo chyba nie dojrzałam? Idę poszukać
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:41, 25 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
wokół tej rabaty chcę posadzić chosty, dość gęsto, i będę dzielić swoje, mimo, że nie pora; może tego Lawsona w środku wyciąc w kulę?

Ciąć, będzie się pięknie komponował z tymi kulkami wokół

PS. A nutkajski naprawdę z drugiej strony nie miał gałęzi na dole
Zielony galimatias 14:19, 25 lip 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Drodzy Odwiedzający Żeby nie gubić się w wątkach odnośnie spotkania, bo tu i ówdzie przebąkiwano o nim pozowliłam sobie na zamieszczenie informacji o spotkaniu
https://www.ogrodowisko.pl/forum/31-spotkania

PS.
Madżenka, będzie premia???

W Gąszczu u Tess 14:05, 25 lip 2012

Do góry
Plan sytuacyjny tego przedogródka jest na stronie 4, tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-gaszcz-dorodnych-drzew-w-malym-ogrodzie?page=4

Wieczorem może wysmażę coś czytelniejszego. i większego

Zechcecie pomóc? Proszę...

W Gąszczu u Tess 13:52, 25 lip 2012

Do góry
No to teraz może dla odmiany przedogródek

Ponawiam prośbę, która gdzieś w gąszczu drzew się zgubiła o pomoc przy jego zaprojektowaniu.

Przedogródek ma wymiary 3,70 x 3,70 m.

Pewnym utrudnieniem jest pokrywa studzienki kanalizacyjnej. Wprawdzie nic a nic nie wystaje (pokrywa zajduje się na poziomie gruntu), ale jednak nic w tym miejscu posadzic nie można - na betonie nic nie urośnie.

Przedogródek położony jest od północnej strony domu, słońce bywa tam w miesiącach wiosennych i letnich, ale dopiero późnym popołudniem (w lecie tak od 14.00 - 15.00).

Chciałabym, żeby przedogródek był naprawdę ciekawy i elegancki, dlatego nabyłam już cisy na kule (jeden około 80 cm, drugi nieco mniejszy).
Kupiłam też cis (Hicksi chyba) na stożek - ale ten niestety nie jest dość wysoki, ma tak około 90 cm, ale za to jest ładnie zagęszczony od samego dołu i szeroki.

Wiem, wiem, nie należy niczego kupować przed zaprojektowaniem, ale to naprawdę ładne zakupy były i wartościowe rośliny .

Mam też zdobyczny bukszpan - rozczochraniec, ale można go ostrzyc na stożek. Wyjdzie pewnie taki na około 100 cm, może więcej.

Ile stożków powinno być na takiej rabacie, żeby było ładnie? Czy bukszpany dadzą radę od północy? Mam obawy, że zmarzną.

W chwili obecnej w przedogródku nie ma niczego ciekawego, czego nie można ruszyć czy przesadzić. Taki misz-masz.
Jedynie jukki byłoby mi szkoda, gdyby z powodu jej wielkości nie dało jej rady przesadzić (a moze może zostać?) Juka rośnie tak jakoś centralnie, na środku
Ale nie musi tam zostać

Istotna, zdaje się, informacja - w bardzo śnieżne zimy śnieg z podjazdu i zjazdu do garażu rzucaliśmy na przedogródek. Czy to trzeba jakoś wziąć pod uwagę, przy planowaniu roślin?
Rododendronowy ogród II. 13:13, 25 lip 2012

Do góry
Bożenko, jakie te floksy piękne
W Gąszczu u Tess 12:58, 25 lip 2012

Do góry

No co Ty! Przecież to ja napisałam tak mało konkretnie, że można to było tak właśnie zrozumieć
W Gąszczu u Tess 12:53, 25 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)
O zdjęciach swojego oczka myślałam

O matko.. Tereniu, wybacz Chyba mnie wczorajsze pielenie zamroczyło.. a może to komary krwiopijcy zamiast krwi wypiły co innego?...

Ze wstydu płonę.. !
W Gąszczu u Tess 12:49, 25 lip 2012

Do góry
O zdjęciach swojego oczka myślałam
Rododendronowy ogród II. 12:48, 25 lip 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

O j tam,oj,tam! Wszystkie ogrody mają w sobie to coś,chociaż wg właścicieli tego czegoś im brakuje.....
O tym rozmawiałyśmy dziś z Anulą.
Tam gdzie czujemy się jak w domu, tam nasze serce.Jak mówili templariusze: Tam skarb Twój,gdzie serce Twoje"
Ja osobiście z każdym ogrodem forumowym mogłabym się identyfikować,ale rządzić, to tylko u siebie i po swojemu.
Bożenki ogród jest jedyny w swoim rodzaju,Tess ma znów inne walory do pokazywania w swoim ogrodzie,ale takich cynii jak u Marty,to nigdzie nie widziałam.
I tak można bez końca po kolei wyliczać.
Przy okazji....pozdrawiam wszystkie panie i nielicznych panów.

Masz rację Haniu w każdym ogrodzie jest coś ciekawego, pięknego co takich jak my zainteresuje, ale tylko nasz ogród daje nam mozliwośc tworzenia wg swojego gustu. I to jest fajne.To ja też pozdrawiam wszystkie panie i nielicznych panów.

Nieliczny pan bardzo dziękuje i również pozdrawia.

To jeszcze raz pozdrawiam nielicznego Pana, a tak po Twoim ostatnim wpisie w ktorym pisałeś o Krysi pomyślałam że miałes tyle samo szczęścia w życiu co mój M, bo spotkac takie fajne babki i spędzic z nimi zycie to trzeba miec wielkie szczęście.Skromniutka jestem??? No cóż nie mogę sobie pozwolic na skromnośc gdy piszę prawde.
W Gąszczu u Tess 12:29, 25 lip 2012

Do góry

Tę aranżację w realu mogę nawet obejrzeć (jeśli Iwona się zgodzi), bo mam do niej bardzo blisko - jakieś 15 km

może zrobię jakieś zdjecia oczka, coby przybliżyć, jak wygląda?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies