Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Tess 16:10, 25 lip 2012

Najwiecej mojemu nutkajskiemu zaszkodziła pewnie ta magnolia, rosnąca w środku, bo dużą koronę miała i zanim urosła, to się rozpychała. A potem cały środek zacieniała to i gałązki obsychały.
Tak to jest, jak się ma serwetkę, nie ogródek, a sadzi wielkie drzewa. W zbyt dużej ilości

Ile może mieć lat? Mieszkam tu od 29 lat, najpierw miałam grządki z warzywkami (naprawdę, miałam grządki i rabatki z kwiatkami. Taka plackarnia, bez jednego drzewka.
Trawnik i nasadzenia zrobiłam tak na oko licząc ponad 20 lat temu. Znalazłam ostatnio zdjecie córki jak wącha pierwszy kwiatek magnolii, w tle jest nutkajski. Córka tak na oko wówczas jakieś 6 - 7 lat miała, a teraz ma 25 No to jesli wziąć pod uwagę, ze nutkajski ma kilka lat więcej, niż ta magnolia, to ma pewnie około 20, bo sadziłam maleństwa. Drzewka były kiedyś drogie, a ja wówczas - na garnuszku M., to i poszaleć nie mogłam

A gdzie masz te nutkajskie, bo chyba nie dojrzałam? Idę poszukać
Milka 16:14, 25 lip 2012

i aktualne zadanie- wyzwanie, nie mam pomysłu; powiększona, podwyższona rabata, zostają hosty, może dosadzę jedną do szpaleru i co dalej; czy dać kuli jałowcowe 4 i bluszcz od wew, strony gazonów, aby je obrósł, a do środka gazonów jednoroczne kwiaty? czy trawy jak były planowane, ale chyba zimą przemarzną
chciałam to pokazać porównawczo, ale z wiadomych względów daję stan aktualny; koło Susan wkoło pójdą dalej żurawki; powoli bidula odbija

proszę o rady, pliss
takie szare gazony wybrałam, bo jakos kolorowe mi nie pasowały do całości mojego bałaganu

i to ta rabata, cholera, jak zwykle taczka, jakaś z duszą, wędruje wszędzie tam, gdzie focę!

Milka 16:17, 25 lip 2012

Tess napisał(a)
Najwiecej mojemu nutkajskiemu zaszkodziła pewnie ta magnolia, rosnąca w środku, bo dużą koronę miała i zanim urosła, to się rozpychała. A potem cały środek zacieniała to i gałązki obsychały.
Tak to jest, jak się ma serwetkę, nie ogródek, a sadzi wielkie drzewa. W zbyt dużej ilości

Ile może mieć lat? Mieszkam tu od 29 lat, najpierw miałam grządki z warzywkami (naprawdę, miałam grządki i rabatki z kwiatkami. Taka plackarnia, bez jednego drzewka.
Trawnik i nasadzenia zrobiłam tak na oko licząc ponad 20 lat temu. Znalazłam ostatnio zdjecie córki jak wącha pierwszy kwiatek magnolii, w tle jest nutkajski. Córka tak na oko wówczas jakieś 6 - 7 lat miała, a teraz ma 25 No to jesli wziąć pod uwagę, ze nutkajski ma kilka lat więcej, niż ta magnolia, to ma pewnie około 20, bo sadziłam maleństwa. Drzewka były kiedyś drogie, a ja wówczas - na garnuszku M., to i poszaleć nie mogłam

A gdzie masz te nutkajskie, bo chyba nie dojrzałam? Idę poszukać

no to wielkie za 20 lat urosły! muszę naprawdę pomyśleć, bo będzie kłopot, jak nie dlka nas, to potem dla dzieci; moje są małe, posadzone w czerwcu, muszę na forum poszukac fotki, bo były w tym starym laptopie
Milka 16:18, 25 lip 2012

bogumila_bienko napisał(a)
Białe róże podobają mi się "od zawsze".Piękne.

dzięki Bogusiu muszę zerknąć co tam u ciebie
Tess 16:46, 25 lip 2012

irena_milek napisał(a)
no to wielkie za 20 lat urosły! muszę naprawdę pomyśleć, bo będzie kłopot, jak nie dlka nas, to potem dla dzieci; moje są małe, posadzone w czerwcu, muszę na forum poszukac fotki, bo były w tym starym laptopie

Danusia gdzieś pisała, że nutkajski do 35 metrów rośnie Mój już przerasta ponad dom, a dom mam wysoki - jakieś 12,5 metra.
ale dlaczego kłopot? Przecież jak urośnie duży, to górą niech rośnie, a dół mozna podkrzesać
Milka 16:50, 25 lip 2012

no włąśnie ten dół musi być podcięty, bo wlezie na inne rabaty, a zwłaszcza tę z rh, ale mam jeszcze czas, nie będę deliberować; podciacham jak ty i dołem hosty i zmienię nazwę wątku na hostowisko, ha, ha
kaisog1 17:12, 25 lip 2012

Jak ja nie znosze gazonów! Pierwsze co bym zrobiła to posadziła cus co zwiśnie, albo jałowce albo irgę

Irenko daj fotkę frontu tej rabaty
Milka 17:20, 25 lip 2012

Gosiu, front jest od lewej; za hostami jest metasekwoja; no tez te bluszcze chce od wewnątrz, aby zeszły na zewnątrz; nie było rady, musiały iść gazony; nie mam innych fotek, napisz z któej strony jeszcze sfocić?

acha, czyli jednak lepiej jałowce? masz na myśli jakieś odmiany?
Mala_Mi 17:33, 25 lip 2012

kaisog1 napisał(a)
Jak ja nie znosze gazonów! Pierwsze co bym zrobiła to posadziła cus co zwiśnie, albo jałowce albo irgę

Irenko daj fotkę frontu tej rabaty

Ircia kochana .. moja siostro... dalczego kupiłaś te gazony...grrr.. zniosę krasnala w ogrodzie, ale te gazony..to grrrr.. obsadz to czymś co zasłoni....
Sorki za szczerosć...... ale u Sebka też pisałam, że ma fajnie tylko te gazony.....

Chwałą bozi ze szare a nie kolorowe...
mira 17:34, 25 lip 2012

Irenko cale szczęscie że te gazony kupiłaś w tym kolorze - zielone ładnie od takiego koloru odbija - ja bym tam sadziła bluszcze jak nic może małę hosty - to jednak trzeba widzieć całośc - ale spokojnie kilka nocy i wymyslisz