Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:31, 26 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli trawnik jest zachwaszczony to przekopanie nie zniszczy chwastów i te z wielkimi korzeniami typu mniszek czy krwawnica mogą wyjść. Jakiego typu to są chwasty, czy wieloletnie czy małe jakieś. Przydałoby się zdjęcie. Ale skoro zdjęcia nie ma to moja rada brzmi-

przekopać widłami, wybrać chwasty i trawę łącznie z korzeniami, nawieźć teren dobrą, żyzną ziemią przekopać i dalej postępować jak z radami o sianiu trawnika (grabienie, równanie, wałowanie itd).

Nie mam w chwili obecnej możliwości wykonania zdjęcia bo jestem poza domem. W trawniku znajdują się głównie mlecze, stokrotki, konczyna i inne dziadostwo. Dodatkowo jest mocno przerzedzony spowodowany pewnie słabą glebą.
Przekopię całość, wygrabię wszystko i nawiozę nowej ziemi. Czy spryskanie ziemi przed rozłożeniem rolki da jakiś efekt ?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:54, 26 kwi 2017

Do góry
Bardziej to wygląda na spalony niż zagłodzony, więc poczekaj co się będzie działo z trawnikiem.
Nawożenie, zasilanie trawnika 12:51, 26 kwi 2017

Do góry
asiamikolaj1 napisał(a)
Witam, już jakiś czas czytam forum ,ale teraz zarejestrowałam się bo szukam pomocy. Trawnik roczny, wiosną cały wygrabiony, trzy tyg. temu nawożony ręcznie hydrocomplexem, wszystko rozpuszczone, bo wiosna deszczowa, koszony dwukrotnie. Na początku wszystko ładnie wyglądało, ale teraz zaczęły wychodzić żółte place, nie wiem czy nie dosiałam, czy może przesadziłąm z nawozem, dodam, że trawnik dwuletni po drugiej stronie jest w lepszym stanie. Trawnik robiony profesjonalnie, nawadnianie, siatka na krety, gęsty ipuszysty jak perski dywan ale te plamy mnie przerażają. Nie mam pojęcia czy siać np. wapno magnezowe, czy czekać, proszę o radę.

Tutaj nie "zaczęły wychodzić żółte place" tylko trawa gdzie spadła dostateczna ilość nawozu się zazieleniła, natomiast tam, gdzie nawozu spadło za mało - jest żółta, bo zagłodzona. Wyraźnie widać jak ktoś nawoził z ręki jakby siał zboże. Widac zamaszyste "ruchy" - takie koła w trawniku.Albo jakimś siewnikiem ręcznym, ale nieumiejętnie.

Musisz ćwiczyć sianie nawozów. To jest nierównomierne, nieprawidłowe i nie zapewniło trawnikowi soczystości bo nawozu zabrakło w niektórych miejscach.
Nawożenie, zasilanie trawnika 12:49, 26 kwi 2017

Do góry
Elinka napisał(a)
Danusiu, dziekuje.
Od wiosny koszenie chyba dosc niskie, kosiarka na drugim stopniu
wertykulacja rowno miesiac temu( jak kwitly forsycje) od razu posypanie florovitem nie do mchu tylko zwyklym podlanie i tyle. Wczoraj skosilam pierwszy raz po nawozeniu. Przed skoszeniem w tych zielonych plackach trawa byla wyzsza niz w tych brazowych miejscach
Dodam ze poprzednie dwa sezony trawnik "robila" firma ktora go siala ( barenbruck exlusor ) i trawnik nie mial brozowych plam na wiosne pewnie dlatego ze oni umieli rowno dac nawoz.
Byly problemy z grzybami kapeluszowymi i kilka miejsc zdiagnozowanych jako czerwona nitkowatosc.opryskane i ok
A teraz wzielam sie sama i klops.
Ja mysle ze to nierowne nawozenie ale boje sie przegapic powaznej choroby dlatego pytam.
Mowisz ze z druga dawka nawozu odczekac na cieplo?

Ja nie wiem, czy te brązowe przenawoziłaś, czy niedonawoziłaś więc nic nie doradzę bo można zaszkodzić.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:49, 26 kwi 2017

Do góry

Tam potrzebujesz konkretnej formy wyższej (parasol) drzewo na tle ściany, dopiero pod tym buduj małe kompozycje.

Klon palmowy bez sensu, zeżrą go różaneczniki, chyba że posadzisz egz. wielki, ale to za 2.tys zł.

Dla mnie wiąz Camperdownii pasuje lub miłorząb Pendula na tle ściany.
Cała reszta co zaprojektowałeś to tylko małe wypełnienia, brakuje gwiazdy na rabacie.

Te dwa różaneczniki nijak nie pasują w tym układzie, albo 3 albo więcej. Różaneczników się nie sadzi w żwirze a jak jeszcze szmatę położysz (nie daj Boże ) to całkiem masakra i zabijanie różanecznika.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:23, 26 kwi 2017

Do góry
tommecky napisał(a)
witam wszystkich .jakis czas temu pojawila sie u mnie na trawniku dziwna narosl nie wiem czy to grzyb czy mech albo jeszcze cos innego.moze ktos sie juz z tym spotkal i wie jakimi sposobami moge to zwalczac. z gory dziekuje za kazda pomoc

Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:22, 26 kwi 2017

Do góry
A może te ciemne miejsca to spalony trawnik? Teraz niczym nie nawoź, czekaj, podlewaj.
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:17, 26 kwi 2017

Do góry
Elinka twój trawnik jest w łąty, a dlaczego jest w łąty, ziemia jest tak miejscami żyzna, a miejscami jałowa? Czy tak zawoziłaś jak popadło?

Weź ją skoś, posyp kompostem przesianym albo chociaż jakąś żyzną ziemią i przegrab, miejsca gorsze posyp nawozem do trawników - podlej.

Zrób to po majówce, jak już będzie ciepło i bezdeszczowo. Wtedy trawnik zacznie rosnąć.

Przeanalizuj co z trawnikiem robiłaś od wiosny i napisz.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:12, 26 kwi 2017

Do góry
Zapewne było błędem, ale pociesza mnie fakt że nie ma czegoś takiego jak trawnik do cienia, chyba że w mieszance były nasiona traw jednorocznych
co jest mało prawdopodobne.

Okaże się jak trawnik pokaże swoją urodę, albo nie pokaże.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:08, 26 kwi 2017

Do góry
Bartek nie wklejaj w 5 watkach tego samego pytania, proszę

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=bartek_s1992&search_in=posts&commit=Szukaj
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 08:07, 26 kwi 2017

Do góry
Mamtu ma rację, ja nie zobaczyłam że to herbicyd. Myślałam że przenawoziłeś bo tytuł wątku jest taki.
Trawnik z rolki 08:05, 26 kwi 2017

Do góry
bartek_s1992 napisał(a)
Witam, planuję założenie nowego trawnikaz rolki w miejsce starego. W starym trawniku rosną różne chwasty, czy przed założeniem trawnika z rolki wystarczy przekopać tereni wygrabić te chwasty grabiami ? Czy lepiej opryskać jakimś środkiem na chwasty i dpiero uładać trawnik ?
Prosze o rade

Rada jest w innym watku, chyba w kilku zamieściłeś to samo pytanie. Już odpowiadałam na nie.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=bartek_s1992&search_in=posts&commit=Szukaj
Trawnik z rolki 08:05, 26 kwi 2017

Do góry
Angelika napisał(a)
Jeden z producentów ma Wembley firmy Gramiex, drugi GRASSLAND FARMS. Która lepsza?

Nie wiem, która lepsza. Graminex nie Gramiex.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:04, 26 kwi 2017

Do góry
Jeśli trawnik jest zachwaszczony to przekopanie nie zniszczy chwastów i te z wielkimi korzeniami typu mniszek czy krwawnica mogą wyjść. Jakiego typu to są chwasty, czy wieloletnie czy małe jakieś. Przydałoby się zdjęcie. Ale skoro zdjęcia nie ma to moja rada brzmi-

przekopać widłami, wybrać chwasty i trawę łącznie z korzeniami, nawieźć teren dobrą, żyzną ziemią przekopać i dalej postępować jak z radami o sianiu trawnika (grabienie, równanie, wałowanie itd).
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:28, 26 kwi 2017

Do góry
TomaszH napisał(a)
Witam serdecznie

Ten temat pewnie był już wałkowany wielokrotnie dlatego wybaczcie, że znów poruszam. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tego forum zanim zakładałem trawnik. W tamtym roku nawiozłem ziemię, zasiałem trawę super wimbledon. Po zimie pojawiło się dużo mchu więc teraz na wiosnę, zrobiłem wertykulację, napowietrzanie oraz nawożenie (florovit przeciw mchowi). Trawa szybko wystartowała ale są miejsca, które stoją w miejscu i zrobiły się brązowe. Czy to miejsce jest wypalone? Trawnik ani razu nie był pryskany herbicydem. Co robić, zostawić podlewać i kosić czy dosiać? Mam też miejsca, na których po wertykulacji trawa nie wyszła i pojawiły się chwasty. Na zdjęciu z lotu ptaka widać nieskoszoną część trawnika oraz skoszoną.

To typowy przykład nieumiejętnego nawożenia trawnika, zapewne wykonane siewnikiem. Tu gdzie leciał nawóz trawnik jest nawieziony i lepszy w wyglądzie, a tu gdzie nawóz nie doleciał - zagłodzony i brązowy.

Kłania się nauka równomiernego nawożenia. Naucz się tego i zrezygnuj z siewnika, albo teraz nawieź w poprzek, będziesz miał szachownicę czyli kratki. Za trzecim razem na ukos - może się wyrówna. To żart oczywiście. Weź sprawy w swoje ręce i patrz jak nawozisz gdy to robisz.

Jeśli nie była nawozona, to oznacza, że ziemia jest pasami żyzna i pasami jałowa.
Nic nie dosiewać, a raczej nawieźć równo i podlac.
Nasze storczyki 19:39, 25 kwi 2017

Do góry
Pytanie z internetu do nas

Witam. Mam pytanie które trapi mnie już bardzo długo. Mam storczyka który w tej chwili pięknie kwitnie ale posiada od korzenia 3 keiki które mają już ponad pół roku. Proszę mi powiedzieć czy mogę keiki przesadzic teraz ? Tak żeby nie uszkodzić kwiatów a jeśli już to tak żeby nie uszkodzić starej rośliny. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za ewentualną poradę. Z poważaniem Marcin
Madżenie ogrodnika sezon 2017 15:41, 25 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Innego bym nie radziła sadzić, ten jest najlepszy.

Czyli trzeba zakupić
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:59, 25 kwi 2017

Do góry
Stożek z bukszpanu nie jest stożkiem szpeci a nie zdobi. To tak na szybko.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:38, 25 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bogda prosiła o zdjęcie hortensji w moim ogrodzie.
To hortensja bukietowa "LImelight", jeden z najładniejszych krzewów, moim zdaniem.
W jeden dołek posadziłąm dwa krzewy, żeby był większy efekt.

Dzień dobry,
chcę znać Jak daleko sadzic hortensje PINKY WINKY 60 cm wysokości od tuji SMARAGD szpalery (zielony płot) które są 160-180 cm wysokości?

Dzienkuje bardzo,
Taras nasłoneczniony, południowy 13:16, 25 kwi 2017

Do góry
Tu przeniosłam https://www.ogrodowisko.pl/watek/4807-taras-nasloneczniony-poludniowy?page=2#post_4
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies